Szeretem a váratlan vendégeket, mert ilyenkor kiélhetem a kreativitásom abban, hogy gyorsan összedobok valamilyen finomságot. Ilyenkor nem a jól bevált receptjeim közül válogatok, hanem az határozza meg, hogy mi fog készülni, hogy mi rejlik éppen a hűtőben és a spájzban.
Bogyós gyümölcsök fagyasztása
Ha szereted az epret, a málnát, a ribizlit, a szedret szóval a bogyós gyümölcsöket, és nem csak lekvár formájában fogyasztanád őket télen, akkor pakold tele velük fagyasztódat. A képlet nagyon egyszerű, csak ismerd meg a módját annak, hogyan tudod lefagyasztani ezeket a gyümölcsöket anélkül, hogy pép lenne belőlük a fagyasztóban történő pakolgatások miatt.
Mézes eperdzsem
Eper. Egy nagyszerű gyümölcs, amelynek az ízét télen is élvezheted, ha ügyes tartósítod. Csak semmi agyoncukrozás, szalicil és társai. Ha a gyümölcs valódi ízét szeretnéd élvezni, ne nyomd el a cukorral. Mutatok egy nagyon egyszerű dzsemkészítési módszert, amellyel nem csak gyorsan készítheted el a dzsemet, de megőrizheted az eper lényegi tulajdonságait az ízt, az illatot és a színt.
Epertorta
Az epret nem csak azért lehet imádni, mert fenséges az íze és az illata, vagy mert ez az első gyümölcs tavasszal, de mindezek a jó tulajdonságok mellett még nagyon egészséges is. Az epernek akárcsak a görögdinnyének nagy része víz, viszont nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, és az élelmi rost tartalma is jelentős.
Hideg epres-rebarbara krémleves
Ki ne ismerné a rebarbarát, amely savanyúságban még a citromot is megelőzi. Gyerekkoromban rengeteget ettem nyáron. Csak lehúztam a héját, és úgy ahogy volt elrágcsáltam. Kiváló hűsítő, és tele van C vitaminnal. Mostanában már ritkábban jutok hozzá, de továbbra is nagyon szeretem, bár most már inkább készítek belőle valami finomságot.
[Tovább olvasom…]
Cukormentes eper-cseresznye lekvár, pirított dióval
Olyan lekvárokat készítek, amelyek hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, és nem a hagyományos íz világúak. Ez alatt persze nem a különleges gyümölcsöket értem, hanem sokkal inkább az egyes gyümölcsök házasítását és a lekvárok fűszerezését.
[Tovább olvasom…]
Tiramisu, kávé és nyers tojás nélkül
Nem fogyasztunk kávét, sem én, sem a Párom. Éppen ezért nem is volt kérdés, hogy a kávé kimarad a tiramisuból. A másik a nyers tojás. Veszélyesnek tartom a fogyasztását, ezért nálam nyers formában nem kerülhet bele semmilyen ételbe, csak ha átment valamilyen hőkezelésen.
[Tovább olvasom…]
Eper krémleves túrógombóccal
Egy epres finomság, amely pillanatok alatt elkészül. Nem is tudom, hogy a leves-e a megfelelő kategória, lehet, hogy inkább a desszertek közé kellene besorolni. Még főznöd sem kell, így az eperben lévő vitaminok tökéletesen megmaradnak az elkészült ételben is. Ne hagyd ki!
[Tovább olvasom…]
Túrógombóc eperszósszal
Ez az az étel, amiből ahány félét készítek, mindet megosztom veled. Most éppen arra gondoltam, hogy milyen jól esne egy kis tavaszi gyümölcs, mondjuk egy kis eper. Természetesen nem a külföldről behozott, gyanúsan nagy méretű, agyon locsolt, ízetlen eperre gondoltam, hanem a zamatos, magyar eperre.
[Tovább olvasom…]
Eper csokiöntettel
Még tart az eperszezon. Isteni ez a gyümölcs. Lédús, zamatos, finom. Nincs is jobb desszert ilyenkor, mint a friss gyümölcs ebéd után. De, ha vendégeket vársz és éppen nincs elég időd vagy kedved sütögetni, itt egy egyszerű, de annál ízletesebb desszert ötlet.
[Tovább olvasom…]
Legutóbbi hozzászólások