Amikor kenyeret vagy kalácsot sütök, mindig kimarad nagyjából 4 dkg kovász. Mivel nem szeretem a pazarlást, ezért mindig keresem a recepteket amelyekhez fel tudom használni. Készült így már kakaós/fahéjas/pizzás csiga, kifli, keksz. Ez alkalommal pedig mézes puszedli. Az a helyzet, hogy kevesebb mint a fele érte meg, hogy rákerüljön a csoki, annyira finom, puha. Ami megmaradt még 4-5 nap után is finom puha volt.
Hot cross buns
Ismered a hot cross buns-t? Az Angolok húsvéti kicsit édeskés, fűszeres, puha, kelt zsemléje, amit a gyerekek nálunk csak a népszerű gyerekdalból ismertek. Annyira megtetszett nekik, hogy addig rágták a fülemet, amíg elkészítettem. Nagyon jó ötlet volt a részükről, mert tényleg nagyon finom. Én most mazsolás verzióban sütöttem.
Almás és túrós pite
A pite nálunk nagy kedvenc, viszont töltelék tekintetében megoszlik a csapat véleménye. Van akinél csak az almás a nyerő és van akinél a túrós. Részemről jöhet mind a kettő, de fejet hajtok a többség igénye előtt és kétféle töltelék kerül bele. Éppen ezért, ha csak almásat, vagy csak túrósat szeretnél készíteni, akkor duplázd meg a töltelék mennyiségét.
Kelt túrós pogácsa
Szeretem a pogácsát. Mondjuk nálunk leginkább “köretként” készül a gulyás leves, a bableves vagy éppen a lencseleves mellé. Ha pogácsára gondolok, a lelki szemeim előtt egy légiesen könnyű, pihe-puha finomság képe jelenik meg. Éppen ezért szeretem ezt a receptet, mert sem a túró sem a vaj nem nehezíti el a tésztát.
Hummusz
A minap indiai ételt készítettem, amelyhez felbontottam egy doboz csicseriborsó konzervet. Nem volt szükség az egészre, így jelentős része megmaradt. Pont annyi, amiből már lehet készíteni egy tisztességes adag hummuszt. Mivel nagyon szeretjük húsok mellé, pirítósra kenve, nem is volt kérdés, hogy mi fog készülni a maradék csicseriborsó konzervből. [Tovább olvasom…]
Túrós csiga
Nálunk a reggeli nagyon fontos. Mindig úgy indulunk el itthonról, hogy reggeliztünk. Általában valamilyen kenyérfélét, pirítóst eszünk felvágottal, lekvárral esetleg mézzel. Egy héten egyszer kapnak a gyerekek müzlit és általában egyszer sütök valamilyen péksüteményt. Ami lehet kakaós-fahéjas csiga, túrós batyu, édes vagy sós fonott kalács. Amit éppen kíván a család. Most túrós csiga készült.
[Tovább olvasom…]
Édesburgonya krémleves pirított vajas kukoricával
Nálunk fontos szerepet tölt be a leves, az étkezések során. Ezt a szemléletet azt hiszem otthonról hoztam. Gyermekkoromban minden vacsora levessel kezdődött és ezt a „megszokást” vittem tovább magammal. A közös családi étkezések egyik alappillére lett nálunk is. Nem csak azért jó levest enni, mert előkészíti a gyomrot a következő fogásra, hanem azért is mert a hűvös napokon átmelegíti a testet és a lelket.
[Tovább olvasom…]
Füge lekvár
Remek szomszédaink vannak, akik mindig ellátnak bennünket finomságokkal. Hatalmas fügebokraik gazdag terméséből nekünk is jut minden évben. Eddig frissen fogyasztottuk, de most olyan bőséges volt a termés, hogy ennyit nem tudtunk pár nap alatt megenni. Gondoltam itt az ideje készíteni belőle valamit.
[Tovább olvasom…]
Rákóczi túrós
Nem is tudom mikor szerettem meg ezt a süteményt. Gyerekként szerintem nem is ettem, aztán néhány éve egyszer egy cukrászdai látogatás során megláttam és megkívántam. Csak éppen a várt íz orgia maradt el. Azon túl, hogy borzalmasan édes volt az egész és ragacsos a tojáshab, semmi pozitív élményt nem nyújtott. Pedig biztos voltam benne, hogy lehetne finom is. Akkor határoztam el, hogy biztosan el fogom készíteni, csak éppen olyan formában, hogy megüsse azt a szintet, amit finomnak lehet nevezni.
Chilis bab (chili con carne)
Szeretem a mexikói konyhát, az alapanyagokat a fűszerezést, amit használnak. Ráadásul ez az étel nagyon hamar el is készül és a fagyasztóból, meg a spájzból minden alapanyag rendelkezésre áll. A chilis bab eredetileg darált marhahússal készül, de én nagyon szeretem vegyesen készíteni darált pulykahússal vagy csak pulykahússal. Így azért jóval könnyedebb fogás, mint eredeti verzióban.
[Tovább olvasom…]
- 1
- 2
- 3
- …
- 52
- Következő oldal »
Legutóbbi hozzászólások