Olyan lekvárokat készítek, amelyek hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, és nem a hagyományos íz világúak. Ez alatt persze nem a különleges gyümölcsöket értem, hanem sokkal inkább az egyes gyümölcsök házasítását és a lekvárok fűszerezését.
Bizonyos gyümölcsöknél nem kell a cukrot pótolni semmivel, mert elég magas a gyümölcscukor tartalmuk. Majd erre is mutatok a nyár során alternatívát. Ennél a lekvárnál én most a Dr. Oetker diabetikus befőzőcukrát használtam, amely kizárólag fruktózt és egy kis édesítőszert tartalmaz, így cukorbetegek számára is fogyasztható lekvár készíthető vele.
Hogy milyen arányban teszed bele a gyümölcsöket azt rád bízom, nekem most cseresznyéből volt kicsit több. Ez a mennyiség 2 db 7,2 dl-es dunsztosüveget töltött meg teljesen.
Hozzávalók:
- 35 dkg eper
- 65 dkg cseresznye
- 10 dkg pirított dió
- 1 doboz Dr. Oetker diabetikus befőző cukor
- 2 db citrom leve
- 3 tekerés színes bors
- 2 csipetnyi fahéj
Az üvegeket már egy nappal korábban célszerű előkészítened, hogy ki is száradjanak. Én mosogatógépben mostam el őket, de kézzel elmosogatva is tökéletesen jók lesznek.
Kezd azzal, hogy a diót egy száraz serpenyőben alacsony hőfokon megpirítod. Amíg a dió pirul, a gyümölcsöket alaposan mosd meg, és a cseresznyét magozd ki.
Amikor a dió megpirult, kézzel, kevés dörzsöléssel távolítsd el a hártyás héját, majd törd össze durvára.
Minden készen áll, kezdődhet a lekvár főzés! Én a gyümölcsöket egy krumplinyomóval kissé összetörtem, de csak annyira, hogy ne legyenek egészben, de még darabosak maradjanak. A befőzőcukrot hozzákevertem a gyümölcsökhöz, és közepes lángol feltettem főni. Nagyon gyakori kevergetés mellett, megvártam amíg a lekvár elkezd forrni. Ekkor még 5 percig forraltam, majd levettem a tűzről.
Ekkor még nagyon híg a lekvár, de ettől nem kell megijedned, be fog sűrűsödni. Add hozzá a fahéjat, a színes borsot, a durvára tört pirított diót, és keverd össze. Most csavard ki a két citrom levét, és azt is add a lekvárhoz. Az egészet alaposan keverd össze.
Kezd el megtölteni az üvegeket. Úgy merj a lekvárból, hogy minden részéből kerüljön az üvegbe. Gondolok itt a gyümölcsökre és a dióra. Ha megtelt az üveg, alaposan csavard rá a tetejét, majd fordítsd fejre 5 percre. Így garantáltan nem fog megromlani a lekvárod. Készen is vagy! Ha kihűt mehet a spájzba.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Anna Hibszky mondta
Köszönöm szépen Dia a cukormentes receptet. Én is eltettem már 10 üveg eperlekvárt. Már a csavaros üvegek teteje nem olyan jó, ezért celofánt tettem az üvegre és úgy csavartam rá a tetejét és én is fejreállítottam.
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Akkor nekem szerencsém volt az üvegek tekintetében, bár igaz, hogy ezek már egy ideje megvannak nekem.
Szabo Kati mondta
Kedves Dia!Elolvastam a receptet,es rögtön neki lattam az elkészítésének.Gyors,egyszerû,finom!Köszönöm.Üdv:Kati
Gasztrozseni mondta
Kedves Kati,
Bízom benne, hogy elégedett leszel vele!
Pikali Istvánné mondta
Köszöntelek Dia!
Már igaz nagyon régen írtam Neked, de mindig elvagyok foglalatoskodva valamivel, most pedig úgyszintén, ugyanis nagyon belelkesedtem a dzsem
készítésének elolvasásával és elfogom készíteni.
Én eddig gyógynövény szörpöket készítettem.
– bodza
– citromfű
– menta
– hárs
Olyan isteni lett, a férjem midig azt tartotta a legfinomabbnak ami elkészült.
Ebből azt a következtetést vontam le, hogy finom lett és el is fog fogyni.
Gasztrozseni mondta
Kedves Iduska,
Ez nagyon jól hangzik! Szívesen venném, ha megosztanád velem, hogy hogy készíted ezeket a szörpöket.
Pikali Istvánné mondta
Kedves Dia!
Most megírom a gyógynövény szörp alapreceptjét, mely bármilyen gyógynövényhez
jó lesz.
1,5 liter víz
1,0 kg cukor
6 db citrom
3 evőkanál aszkorbinsav
30 dkg méz
és egy jó maréknyi gyógynövény virágja, vagy a levele/ez attól függ , hogy miből készül/
sarolta. mondta
Szia lehet nyirfa cukrot használni?Csak mert az 0 kalória?
Gasztrozseni mondta
Kedves Sarolta,
A nyírfacukros verzió még nálam is tesztelés alatt, van, ugyanis ott elképzelhető, hogy szükséges lesz más kötőanyag, ami a lekvár sűrűségét megadja.
Ágnelli Lajosné ( Júlia) mondta
Kedves Dia! Köszönöm szépen kifogom próbálni. Én bodza szörpöt csináltam most először és sikerült. Júlia
Gasztrozseni mondta
Kedves Júlia,
Nagyon szívesen! Jó dolog is az, ha Te magad készíted a szörpöt, és nem boltban kapható ki tudja mennyi színezéket és tartósítószert tartalmazó szörpöt vásárolsz.
Erzsébet Konyháné mondta
Köszönöm a cukormentes lekvár receptet,ki fogom próbálni.Más gyümölcsöt is el lehet tenni ezzel a módszerrel?
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
Természetesen. A módszer és az arányok ugyanaz, csak a gyümölcs változik.
Erzsi mondta
Kedves Dia!
Én még igy nem tettem el befőttet,de most megpróbálom.
A cseresznyét már elő készitettem még szedek hozzá földiepret és török diót
Még ma megcsinálom,hoppá csak holnap nincsen hozzávaló cukormentes
készitményem.
Köszi a receptet.
Szép napot.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Remélem ízleni fog!
Pallér Gabriella mondta
Szia Dia!
Ez a recept nagyon jó,de én ezt a diabetikus befőző cukrot nem használom
helyette xilitet választanám. Remélem
így is olyan lesz mint a tiéd..
Köszönettel Gabi
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabi,
Természetesen xilittel is készítheted, csak akkor kell hozzá valami, ami megköti majd a lekvárod, mert nem biztos, hogy a xilit önmagában elég hozzá.
Molnár Ferencné mondta
Kedves Dia. A fruktóz is cukor, úgy tudom.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
Így van, a fruktóz, az tulajdonképpen gyümölcscukor.
Pikali Istvánné mondta
A szörp elkészítése a következő:
Kell hozzá kb: egy 3 literes üveg.
Meglangyosítom a vizet, hogy a cukor elolvadjon./Én azt a módszert választottam, hogy felforraltam és vártam, hogy vissza hűljön/ Az eltarthatóság miatt csináltam így. Ha nem friss fogyasztásra készítjük, akkor lehet beletenni tartósítószert. Ezt követően a vízben elolvasszuk a cukrot, majd a mézet is hozzátesszük, és a 3 evőkanál aszkorbinsavat , majd a 3 db citromot elkarikázva , a másik 3 db citrom levét kifacsarjuk és hozzáöntjük.
A gyógynövény levelét, vagy virágzatát használjuk fel, ez attól függ milyen fajtából készítjük.
A gyógynövényből egy jó két maroknyit teszünk az üvegbe, majd az egészet elegyítjük és 3 napig a hűtőbe tesszük.Minden nap kb.kétszer megkavarjuk.
Ha eltelt a 3 nap, akkor leszűrjük és üvegekbe öntjük. Friss fogyasztásra a
hűtőbe tároljuk, téli eltevésre a fentiek szerint járunk el.Fincsi szörpözést kívánok. Üdvözlettel: Ida
Gasztrozseni mondta
Kedves Ida,
Nagyon köszönöm!
Vitai Istvánné /Magdi mondta
Kedves Dia!
A diabetikus édesítő -amibe fruktóz van-újabb kutatások szerint ártalmas az egészségre.Ezt halottam Varga Gábor gyógygombákról szóló előadásában.
Amerikában már régen betiltották!
Inkább használjuk a xylitet és a zselatint .
Üdvözlettel:Magdi
Gasztrozseni mondta
Kedves Magdi,
Köszönöm az információt!
Hock lajos mondta
Kedves Dia !
Jól érthető finomságot írtál nekünk, mivel nem is mascerás ,ráadást cukor mentes ,tetszik, és elkészítem..!
Köszönettel, Üdv: Lajos
Gasztrozseni mondta
Kedves Lajos,
Nagyon örülök, hogy elnyerte a tetszésed a recept! Jó lekvár készítést kívánok!
Godoné Erzsi mondta
Kedves Dia !
Köszönöm a cukor- mentes lekvár receptet.Igazán örülök neki.
Nagyon jó recepteket tudsz kitalálni.Igazán tetszenek.
Üsv.Erzsi,
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept. Törekszem rá, hogy olyan lekvár és dzsem recepteket osszak meg veletek, amelyek nem attól finomak, hogy tele vannak cukorral.
Ilona mondta
Kedves Dia,
Ez a recept is fantasztikus,mint a többi amelyeket megosztasz velünk.
Üdvözlettel: Ilona
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept!