Ismered a hot cross buns-t? Az Angolok húsvéti kicsit édeskés, fűszeres, puha, kelt zsemléje, amit a gyerekek nálunk csak a népszerű gyerekdalból ismertek. Annyira megtetszett nekik, hogy addig rágták a fülemet, amíg elkészítettem. Nagyon jó ötlet volt a részükről, mert tényleg nagyon finom. Én most mazsolás verzióban sütöttem.
Hozzávalók a zsemléhez:
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
5 dkg barna nádcukor
500 g finomliszt
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
1 nagy csipet só
1 db tojás
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg mazsola
A kenéshez:
2 db tojássárgája
1 evőkanál tej
A díszítéshez:
5 dkg liszt
60 ml víz
A 2,5 dl tejből langyosíts meg 0,5 dl-t, keverj bele a kimért cukorból 1 teáskanállal, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd felfutni 10 perc alatt.
A lisztet, a fahéjat, a gyömbért és a sót keverd össze. Mehet bele a maradék cukor a reszelt citromhéj és keverd össze alaposan. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tejet, a tojást és dagaszd meg alaposan, ha már nagyjából összeállt a tészta, mehet bele az olvasztott vaj és a mazsola. Dagaszd még 10 percig, hogy szép egységes tésztát kapj.
A megdagasztott tésztát tedd egy kiolajozott tálba és letakarva keleszd 1 órát. Amikor letelt a kelesztési idő és szépen megkelt a tészta egy lisztezett deszkán vágd 12 db-ra és formázz belőle zsemlét. A megformázott zsemléket tedd egy sütőpapíros tepsire és frissen tartó fóliával letakarva pihentesd őket 30 percig.
A sütőt melegítsd elő 190 C fokra úgy, hogy a sütő aljába tegyél egy edénybe vizet, hogy gőz képződjön mire a zsemlék bekerülnek.
Ha letelt a pihentetési idő kend le a tetejüket a tojássárgás tejjel. A díszítéshez a lisztet keverd csomómentesre a vízzel, töltsd habzsákba és rajzolj a zsemlék tetejére kereszteket. Mehetnek a gőzös sütőbe 20 percre. Akkor jók a zsemlék, ha szép aranybarna a tetejük.
Jó étvágyat hozzá!
Vélemény, hozzászólás?