A pite nálunk nagy kedvenc, viszont töltelék tekintetében megoszlik a csapat véleménye. Van akinél csak az almás a nyerő és van akinél a túrós. Részemről jöhet mind a kettő, de fejet hajtok a többség igénye előtt és kétféle töltelék kerül bele. Éppen ezért, ha csak almásat, vagy csak túrósat szeretnél készíteni, akkor duplázd meg a töltelék mennyiségét.
A pite készítését először a töltelékek elkészítésével kezd.
Hozzávalók az alma töltelékhez:
5 db közepes alma (kb. 50 dkg)
2 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipetnyi őrölt szerecsendió
1/4 kezeletlen citrom reszelt héja
A cukor nem maradt ki a receptből. Ha elég édes az alma nincs szükség hozzá pluszban cukorra. Az almát hámozás után reszeld le, keverd össze a fűszerekkel és a citromhéjjal, majd tedd félre.
Hozzávalók a túrós töltelékhez:
25 dkg rögös túró
20 dkg 12 %-os tejföl
3 dkg barna nádcukor
1/4 kezeletlen citrom reszelt héja
5 dkg búzadara
A túrót villával törd össze, majd mehet hozzá a tejföl, a cukor, citrom reszelt héja. Keverd össze. Kóstold meg. Ha elég édes, mehet bele a búzadara. Keverd alaposan össze és tedd félre.
Hozzávalók a tésztához:
35 dkg liszt
7 gr sütőpor
10 dkg porcukor
csipetnyi só
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
15 dkg vaj
2 db tojássárgája
8 dkg tejföl
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
A lisztet a sütőporral, a porcukorral, a sóval és a reszelt citromhéjjal keverd össze. Reszeld bele a vajat és morzsold el a lisztes keverékben. Ha már szépen elmorzsálódott a vaj, mehet bele a tojások sárgája és a tejföl. Szép rugalmas tésztát fogsz kapni.
Vedd ketté a tésztát és lisztezett deszkán nyújtsd ki először az alját. Ami mehet egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőkeretbe. (Én 30×20 cm-es sütőkeretet szoktam használni. Így a képen látható vastagságú tésztát fogsz kapni.) A tésztát több helyen szurkáld meg villával és mehet rá a kétféle töltelék.
A túrós tölteléket csak simán terítsd rá a tésztára. Az almát viszont amennyire tudod, a két tenyered között csavard ki mielőtt a tésztára teszed, hogy ne kerüljön bele túl sok nedvesség. Egyengesd el szépen a tölteléket, majd mehet rá a kinyújtott tészta másik fele. Ezt is szurkáld meg villával.
A tetejét kenheted egész tojással is de a visszamaradt tojásfehérje is tökéletes erre a célra. Az almás rész tetejét megszórhatod durvára darabolt dióval. Így még ízletesebb lesz.
Mehet a sütőbe 25-35 percre. Az idő attól is függ, hogy mennyire lett vastag a pitéd. Ha már szép piros a teteje, akkor el is készült.
Jó étvágyat hozzá!
Vélemény, hozzászólás?