Remek szomszédaink vannak, akik mindig ellátnak bennünket finomságokkal. Hatalmas fügebokraik gazdag terméséből nekünk is jut minden évben. Eddig frissen fogyasztottuk, de most olyan bőséges volt a termés, hogy ennyit nem tudtunk pár nap alatt megenni. Gondoltam itt az ideje készíteni belőle valamit.
[Tovább olvasom…]
Feketeribizli lekvár
El sem tudom mondani mióta készülök rá, hogy magam készítsek feketeribizli lekvárt. Nagyon szeretem, de itthon egyszerűen nem kapok olyat ami igazán finom lenne, magas gyümölcs tartalommal és nincs agyon cukrozva. Éppen ezért német ismerősök szoktak hozni minden évben Németországból. Tavaly már készítettem lekvárt piros ribizliből, ami nagyon hamar elfogyott így idén gondoltam nem csak pirosból készítek, hanem megpróbálkozom a feketével is.
Ribizli lekvár
A tavalyi évben készítettem először lekvárt ribizliből és akkora sikere volt, hogy ez a lekvár fogyott el először. Nem hiába az a kis savasság, ami ebben a gyümölcsben benne van, nagyon izgalmassá teszi az ízét. Ráadásul én nem szeretem túlcukrozni a lekvárokat, így nagyon gyümölcsös íze marad. Én passzírozom a gyümölcsöt főzés előtt, hogy a pici magok ne kerüljenek bele a kész lekvárba, így picit időigényesebb, de megéri az a plusz fél óra.
Aszalt meggy
Mézes-narancsos meggydzsem
Mézes eperdzsem
Eper. Egy nagyszerű gyümölcs, amelynek az ízét télen is élvezheted, ha ügyes tartósítod. Csak semmi agyoncukrozás, szalicil és társai. Ha a gyümölcs valódi ízét szeretnéd élvezni, ne nyomd el a cukorral. Mutatok egy nagyon egyszerű dzsemkészítési módszert, amellyel nem csak gyorsan készítheted el a dzsemet, de megőrizheted az eper lényegi tulajdonságait az ízt, az illatot és a színt.
Aszalt paradicsom
Ahogy már korábban is említettem, aszalni nem csak kemencében lehet. Aszalógépben vagy hagyományos sütőben is elkészíthetőek az aszalványok. A legfontosabb, hogy egészséges, lehetőleg nap érlelte, érett gyümölcsöt, zöldséget használj fel hozzá.
[Tovább olvasom…]
Aszalt szilva
Cukormentes szilvalekvár
A legfinomabb lekvár szerintem a Szatmári szilvalekvár. Az elkészítésének komoly hagyománya van. Nem mindegy, hogy milyen szilvából készül, milyen edényben, a szilva milyen formában van. A legfontosabb jellemzője, hogy nagyon lassan főzik, és hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
[Tovább olvasom…]
Aszalt sárgabarack
Egy kellemes kemencés sütögetést követően, a kemence még másnap is 90 C fokos volt. Éppen azon gondolkodtunk hogyan lehetne kihasználni ezt a hőt, amikor is az asztalra pillantva ugyanaz jutott az eszünkbe, hiszen ott mosolyogtak a tálban a szebbnél szebb sárgabarackok. Gyorsan elővettük a kemencés könyveinket, hogy utána nézzünk vajon, hogyan kell aszalni.
Az ideális hőfok a 70-75 C fok volt, úgyhogy még kicsit hűtenünk is kellett a kemencét, hogy be tudjuk tenni a barackokat. Az volt a javaslat, hogy enyhén sós vízbe mártsuk bele a kimagozott gyümölcsöket mielőtt a kemencébe kerülnek, így nem vesztik el annyira a víztartalmukat.
[Tovább olvasom…]
Legutóbbi hozzászólások