El sem tudom mondani mióta készülök rá, hogy magam készítsek feketeribizli lekvárt. Nagyon szeretem, de itthon egyszerűen nem kapok olyat ami igazán finom lenne, magas gyümölcs tartalommal és nincs agyon cukrozva. Éppen ezért német ismerősök szoktak hozni minden évben Németországból. Tavaly már készítettem lekvárt piros ribizliből, ami nagyon hamar elfogyott így idén gondoltam nem csak pirosból készítek, hanem megpróbálkozom a feketével is.
Ribizli lekvár
A tavalyi évben készítettem először lekvárt ribizliből és akkora sikere volt, hogy ez a lekvár fogyott el először. Nem hiába az a kis savasság, ami ebben a gyümölcsben benne van, nagyon izgalmassá teszi az ízét. Ráadásul én nem szeretem túlcukrozni a lekvárokat, így nagyon gyümölcsös íze marad. Én passzírozom a gyümölcsöt főzés előtt, hogy a pici magok ne kerüljenek bele a kész lekvárba, így picit időigényesebb, de megéri az a plusz fél óra.
Mézes-narancsos meggydzsem
Mézes eperdzsem
Eper. Egy nagyszerű gyümölcs, amelynek az ízét télen is élvezheted, ha ügyes tartósítod. Csak semmi agyoncukrozás, szalicil és társai. Ha a gyümölcs valódi ízét szeretnéd élvezni, ne nyomd el a cukorral. Mutatok egy nagyon egyszerű dzsemkészítési módszert, amellyel nem csak gyorsan készítheted el a dzsemet, de megőrizheted az eper lényegi tulajdonságait az ízt, az illatot és a színt.
Almalekvár
Életemben először Zselickisfaludon voltam táborban. Itt ettem az addig számomra legkülönlegesebb lekvárt, almalekvárt. Mivel nálunk főleg barack, szilva és ribizli lekvár szokott lenni, számomra az almalekvár teljesen új volt. Annyira ízlett, hogy folyton kérleltem a konyhásokat, hogy én hadd egyek tízóraira és uzsonnára almalekváros kenyeret a májkrémes helyett. Szerencsére megesett rajtam a szívük, és mindig megkaptam a lekváros kenyerem.
[Tovább olvasom…]
Legutóbbi hozzászólások