Szeretem a pogácsát. Mondjuk nálunk leginkább “köretként” készül a gulyás leves, a bableves vagy éppen a lencseleves mellé. Ha pogácsára gondolok, a lelki szemeim előtt egy légiesen könnyű, pihe-puha finomság képe jelenik meg. Éppen ezért szeretem ezt a receptet, mert sem a túró sem a vaj nem nehezíti el a tésztát.
Kedvenc kenyerünk
Kifli
Nagyon régen sütöttem kiflit vagy kenyeret. Az utóbbi időben idő szűke miatt inkább pékségben/boltban vásároltam meg a kenyérféléket, csak a házi hamburgerhez sütöttem bucikat. Most, hogy igyekszünk nem kimozdulni otthonról leporoltam a régi receptjeimet és úgy döntöttem inkább megsütöm én, amire vágyik a család. Kezdetnek kiflit készítettem. Ez a kifli kívül roppanós, belül puha (másnapra már nem roppanós, viszont még mindig puha). Vacsorára készültek el. Még langyosan csapott le rá a család. Úgy ették, mint akik napok óta nem ettek.
Könnyű krumplis pogácsa
Sós kalács
Mindenkinek megvan a specialitása. Ezt a receptet Párom egyik Nagymamájától kaptam, aki a kelt tészták készítésében van nagyon otthon. Mesterfokon űzi a sós kiflik és, kalácsok készítését. Leginkább húsvétkor és karácsonykor kerül az asztalra a sós kalács, de természetesen akadnak még az év közben egyéb alkalmak is, amelyeknek elmaradhatatlan kísérője.
Sajtos rúd egyszerűen, gyorsan
Ahogy a kókuszgolyó, a sajtos rúd is a feledés homályába veszett, a nagyon trendi sós finomságok között. Pedig én emlékszem, hogy gyerekkoromban elmaradhatatlan kelléke volt a gyerekzsúroknak, esküvőknek és a különféle hivatalos rendezvényeknek. Szórtak a tetejére sajton kívül köménymagot, szezámmagot, és mákot is.
Tönköly cipó
Sokszor hallom, hogy nem lehet finom kenyeret kapni, mindegyik tele van adalékanyagokkal, vagy adott esetben azt sem tudjuk, hogy mivel, hiszen ha mondjuk egy hiper-, szupermarketben vásárolsz kenyeret, kenyérféleséget, ott bizony hiába is keresed a leírást arról, hogy mit tartalmaz. Éppen ezért én már teljesen áttértem arra, hogy én készítem magunknak a kenyeret.
Sajtos pogácsa
Szeretjük a tartalmas leveseket, úgy mint például a gulyás leves, a lencse leves, a bableves. Ezek mellé a levesek mellé általában nem szoktam második fogást készíteni, inkább készítek hozzájuk egy jó pogácsát. Szeretjük a könnyű, leveles, kelt pogácsákat, amelyekkel akár a levest is lehet tunkolni. Ez a pogácsa pont ilyen.
[Tovább olvasom…]
Rozsos vekni
A szívem csücske a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér. Szeretném elérni azt, hogy tökéletes állagú „barna” kenyeret tudjak készíteni. Ez a kenyér már közelít hozzá, bár még nem 100%-osan teljes kiőrlésű. Viszont ha nem rajongsz a teljes kiőrlésű kenyerekért, de azért barátkoznál vele érdemes kipróbálnod, mert nagyon kellemes ízű, és nem túl tömör állagú.
[Tovább olvasom…]
Burgonyás cipó
Ez a kenyér nem úgy készült el, ahogy terveztem. Ugyanis a kenyérsütő gép a dagasztás közben elkezdett füstölni, és úgy néz ki, hogy végleg bedobta a törölközőt. A hozzávalók egyik fele már tészta formában volt, de a másik fele még különálló egységekben. Na ilyenkor mi a teendő?
[Tovább olvasom…]
Legutóbbi hozzászólások