Az epret nem csak azért lehet imádni, mert fenséges az íze és az illata, vagy mert ez az első gyümölcs tavasszal, de mindezek a jó tulajdonságok mellett még nagyon egészséges is. Az epernek akárcsak a görögdinnyének nagy része víz, viszont nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, és az élelmi rost tartalma is jelentős.
Amikor szezonja van célszerű belőle fagyasztani, eltenni belőle lekvárt, így az év folyamán bármikor élvezheted ezt a nagyszerű gyümölcsöt.
Hozzávalók a piskótához:
- 8 tojás
- 10 dkg barna nádcukor
- 20 dkg tönköly finomliszt
- csipetnyi só
Hozzávalók a krémhez:
- 2 csomag tejszín ízű pudingpor
- 1 liter 1,5%-os tej
- 4 evőkanál barna nádcukor
Hozzávalók a zseléhez:
- 3 dl víz
- 6 teáskanál zselatin
Hozzávalók még:
- 50 dkg eper
Kezd a piskóta elkészítésével. A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
A tojásokat válaszd ketté, és a tojások fehérjét a barna nádcukorral és a sóval verd kemény habbá. Amikor a hab már kemény, apránként adagolva szitáld hozzá a lisztet, és keverd hozzá a tojások sárgáját. Nagyon fontos, hogy nagy mozdulatokkal keverd a tésztát, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
Amikor a tészta összeállt, egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kenj ki vajjal, és lisztezd be. Óvatosan öntsd bele a tésztát, és szépen egyengesd el a felületét. Mehet is a sütőbe 40 percre.
Amíg a piskóta sül készítsd el a pudingot, a leírás szerint. Én most trükköztem kicsit, mert tehéntej helyett kókusztejet használtam a pudinghoz. Ha a puding elkészül vedd le a tűzről, és időnként kevergesd meg.
Ha lejárt a sütési idő, a piskóta már szépen feljött és a teteje aranybarna, lekapcsolhatod a sütőt. Arra figyelj, hogy az ajtaját még 5 percig ne nyisd ki. Ha lejárt az 5 perc is csak résnyire nyisd ki az ajtót, és bár legalább 20 percig fog tartani, hagyd a piskótát a sütőben teljesen kihűlni.
Amikor a piskóta kihűlt, egy éles késsel vágd fel, hogy három nagyjából egyenlő tésztalapot kapj. Az alsó tésztalapot kend meg a puding egy harmadával, tedd rá a következő tésztalapot, amit kenj meg a puding második harmadával. Erre jöhet az utolsó piskótalap, melyet szintén kenj meg a puding utolsó egy harmadával. Amíg az epret felszeleteled, a tortát tedd be a hűtőbe, hogy a puding kezdjen el megkötni.
Az eper felszeletelésénél igazából csak arra ügyelj, hogy ne szeld túl vastagra, mert úgy nehéz lesz elrendezni a tortán, illetve, hogy nagyjából egyenlő vastagságú szeletek legyenek. Ha megvagy a szeleteléssel, borítsd be a torta tetejét az eperrel. Amíg a zselé elkészül, a torta ismét mehet a hűtőbe.
A vízben keverd el a zselatinport, majd közepes hőfokon forrad fel. Amikor forr, rögtön vedd le a tűzről. A zselés edényt állítsd egy hideg vízzel töltött edénybe, hogy mielőbb lehűljön. Időnként kevergesd meg. Ha már kezd szilárdulni a zselé, vedd ki az edényt a hideg vízből, és óvatosan, vékony sugárban csorgatva öntsd az eprek tetejére. Egy kanál segítségével szép egyenletesen el tudod rajta oszlatni. Ha túl gyorsan szilárdul, és nem elég szép a zselé felülete, egy kicsit hajszárítózd meg. Ennek következtében pont annyira olvad fel a zselé, hogy szépen lehet vele dolgozni. Amikor elkészült mehet is a hűtőbe.
Kínáld friss tejszínhabbal. És szerintem, mint a legtöbb tortára erre is igaz, hogy másnap a legfinomabb.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
N mondta
Nagyon finom
Gasztrozseni mondta
Kedves N,
Örülök, hogy tetszik a recept!
Beck Nándorné mondta
Kedves Dia!
Szeretném megkérdezni hol lehet kapni tejszínízű pudingot?
Már többször kerestem de még nem találtam.
Én az Auchan-ban néztem.
Köszi, Marika
Gasztrozseni mondta
Kedves Marika,
Én úgy emlékszem legutóbb az Intersparban vásároltam. Sajnos valóban nem lehet mindenhol kapni az összes Dr. Oetker terméket.
Repka Györgyné mondta
Kedves Dia!
Tegnap este epres kevert pitét csináltam , /nem tudom Te csináltál -e már ilyet, van -e a neten ilyen recepted? / , de miután elolvastam a Te recepted, elhatároztam , hogy megcsinálom, amiről majd beszámolok Neked.
Nádcukrot írtál hozzávalónak. A TV család-barát műsorában nyilatkozott a Fogyasztóvédelem vezetője , hogy nincs olyan nagy különbség az édesítőszerek között mint azt eddig mondták, , valójában a xilit ,a nádcukor is kb 97 %-ban , tehát alapösszetevőkben ugyanaz. Ez nagyon meglepett, hiszen eddig nem ezt hallottuk. Ez egy kicsit engem megzavart.. Te hallottál már erről a véleményről?
Azért én maradok a nádcukor mellett és megsütöm az epertortát.
Repkáné, Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Nem készítettem még epres kevert pitét, de nagyon jól hangzik. Én csak diós, kakaós és mákos kevertet szoktam készíteni. Igen, ezt az adást én is láttam és engem is meglepett ami elhangzott. Kissé furcsának tartom, hogy ilyen gyorsan változnak az álláspontok ezzel a témával kapcsolatban. Én veled értek egyet és továbbra is maradok a barna nádcukornál és a méznél. Nálam ezek beváltak, és mivel nem használok belőlük sokat nem fogom lecserélni őket.