Gyermekkoromban töménytelen mennyiségű málnát ehettem Nagyszüleim kertjéből, sőt még a piacra is vittünk eladni. Emellett természetesen mindig készített Nagymamám jó nagy adag málnaszörpöt is, amit aztán nagyon beosztottunk, hogy sokáig kitartson. Persze ez lehetetlen küldetés volt, hiszen mindig rájártunk, amikor nem figyeltek.
Karácsonyi nedű, avagy mézes-aszalt szilvás fűszeres pálinka
Kedves rokonaink körében igen nagy népszerűségnek örvend a pálinkakészítés, éppen ezért mi is sokszor kapunk tőlük kóstolót. Persze jól jön, ha van a háznál pálinka, hiszen kiváló külső-belső fertőtlenítésre, vagy étvágygerjesztőnek, de mivel mi ritkán fogyasztjuk, ezért van már jó néhány üveggel a spájzban. Ilyenkor karácsony közeledtével azonban mindig sikerül megcsappantani a készletet, ugyanis a pálinka az alapja a karácsonyi nedűnek.
[Tovább olvasom…]
Fahéj
Honnan származik: Ceylon szigetéről származik.
Melyik részeit használjuk: A fa kérgének belső részét megszárítva, darabolva vagy őrölve használjuk.
Milyen az íze: Erős aromájú, édes, de egyben kissé fanyar fűszer.
Mit fűszerezzünk vele: Használhatjuk édességekhez, gyümölcsökhöz, gyümölcsös ételekhez, forralt borhoz. A keleti konyha egyik alapfűszere, használják húsokhoz, halkhoz.
Milyen élettani hatása van: A fahéjolaj fertőtlenítő hatású, serkenti a szívműködést, a keringést, segíti a szervezet vérellátását. Gyomor- és bélrendszeri panaszokra, és izomlazításra is ajánlott. Időszámításunk előtt 500 körül már Hipokratész is említést tesz róla.
Mit érdemes még tudni róla: A fahéjat felhasználják likőrök, emésztést segítő gyógyszerek készítésénél, de a kozmetikai ipar is előszeretettel használja parfümök és szappanok gyártása során.
Pihe-puha mézes puszedli
Már nagyon régóta készülök arra, hogy előrukkoljak egy jó kis puszedli recepttel. Nem könnyű ugyanis olyan puszedlit készíteni, ami megfelelően fűszeres, nem túl édes és nem túl száraz. Azt gondolom, hogy sikerült kikísérleteznem a megfelelő arányokat, de döntsd el Te, hogy milyen lett.
[Tovább olvasom…]
Spekulatius keksz
Mióta először kóstoltam ezt a kekszet, azóta szerettem volna elkészíteni. Már az eredeti recept beszerzése sem volt könnyű feladat. A sütőforma pedig szinte lehetetlennek tűnt. De tavaly karácsonykor legnagyobb meglepetésemre megajándékoztak a formákkal. Már nagyon vártam az idei karácsonyt, hogy ki is próbálhassam őket!
[Tovább olvasom…]
Túrógombóc eperszósszal
Ez az az étel, amiből ahány félét készítek, mindet megosztom veled. Most éppen arra gondoltam, hogy milyen jól esne egy kis tavaszi gyümölcs, mondjuk egy kis eper. Természetesen nem a külföldről behozott, gyanúsan nagy méretű, agyon locsolt, ízetlen eperre gondoltam, hanem a zamatos, magyar eperre.
[Tovább olvasom…]
Szilvás lepény
Kiváló magyar gyümölcs, mégsem örvend akkora népszerűségnek, mint a barack, a dinnye vagy a szőlő. Pedig kiváló dolgok készíthetők belőle. Például, a teljesség igénye nélkül: szilvás gombóc, hideg szilva krémleves, cukormentes szilvalekvár. Ne hagy ki, készíts Te is valami finomat belőle.
[Tovább olvasom…]
Szilvás gombóc Gasztrozseni módra
Beköszöntött a szilva szezon. Végre van finom, érett, zamatos magyar szilva. Nekem ilyenkor az első gondolatom a szilvás gombóc. Gyerekkoromban is imádtam, csak akkor kicsit másképp készült. Fehérliszttel és jó sok fehér cukorral. De ez már a múlt, hiszen nincs az az étel, amit ne lehetne elkészíteni egészségesebb verzióban.
[Tovább olvasom…]
Fahéjas, étcsokis, pirított mogyoró
Különleges csemege minden alkalomra, mellyel biztosan bearanyozhatod bárkinek a napját. Nem is zengnék ódákat erről a finomságról. Ami a lényeg vehetsz agyoncukrozott bon-bonokat és drazsékat, de miért is tennéd. Ha már mindenképpen valami édességre vágysz, készítsd el Te.
[Tovább olvasom…]
Sárgabarack krémleves
Érik a sárgabarack. Végre! Már nagyon vártam, ez az egyik kedvenc gyümölcsöm. Sokan frissen eszik, vagy lekvárt készítenek belőle, pedig nagyon sokféleképpen elkészíthető. Készthetsz belőle sárgabarackos csirkemellet, sárgabarackos túrótortát vagy sárgabarack krémlevest. És ez csak néhány azok közül az ételek közül, melyeket feldobhatsz sárgabarackkal.
[Tovább olvasom…]
Legutóbbi hozzászólások