Amikor kenyeret vagy kalácsot sütök, mindig kimarad nagyjából 4 dkg kovász. Mivel nem szeretem a pazarlást, ezért mindig keresem a recepteket amelyekhez fel tudom használni. Készült így már kakaós/fahéjas/pizzás csiga, kifli, keksz. Ez alkalommal pedig mézes puszedli. Az a helyzet, hogy kevesebb mint a fele érte meg, hogy rákerüljön a csoki, annyira finom, puha. Ami megmaradt még 4-5 nap után is finom puha volt.
Kocsonya
Bejgli
Fura dolog, de gyermekként egyáltalán nem szerettem a bejglit. Nem értettem mit szeretnek rajta a felnőttek, hiszen kemény, száraz a tésztája és a tölteléke is száraz. Ahányszor kóstoltam mindig megállapítottam, hogy nem az én sütim. Helyette mindig kelt diós kalácsot kértem a Nagymamámtól, hogy süssön. Na mert a mákért sem rajongtam. Aztán valahogy teltek az évek és megértem rá, hogy megszeressem a mákot és vele együtt a bejglit is.
Diós kalács
Igazán szerencsésnek mondhatom magam, hogy ilyen sok sütésben jeleskedő nagymama vesz körül. Mindegyiküknek megvan a specialitása. Ez a kalácsrecept is egy ilyen „örökség” amelyet Párom Nagymamája osztott meg velem. Azt gondolom, hogy az egyszerűségében rejlik a titka. Természetesen bármilyen töltelékkel elkészíthető, nálunk a diós a favorit.
Hókifli
Szerintem gyerekkoromban ettem utoljára hókiflit. Bár szerettük valahogy a sok új tündöklő sütemény mellett szépen elhalványodott a fénye. Pedig ha valami, akkor ez egy igazán sokoldalú desszert, hiszen rendkívül egyszerű tésztája sokféle gazdag tölteléket rejthet. Még szerencse, hogy a hókifli nélkül töltött évek során nem tűnt el a recept és most megoszthatom veled is.
Karácsonyi nedű, avagy mézes-aszalt szilvás fűszeres pálinka
Kedves rokonaink körében igen nagy népszerűségnek örvend a pálinkakészítés, éppen ezért mi is sokszor kapunk tőlük kóstolót. Persze jól jön, ha van a háznál pálinka, hiszen kiváló külső-belső fertőtlenítésre, vagy étvágygerjesztőnek, de mivel mi ritkán fogyasztjuk, ezért van már jó néhány üveggel a spájzban. Ilyenkor karácsony közeledtével azonban mindig sikerül megcsappantani a készletet, ugyanis a pálinka az alapja a karácsonyi nedűnek.
[Tovább olvasom…]
Fehérboros kacsasült
Ez a finomság nálunk Márton nap alkalmából készült, de természetesen elkészítheted bármikor, amikor kedved tartja. A kacsa sütés nem egy nagy ördöngösség, viszont minden az alapanyagokon múlik. Amire szükséged van hozzá, az egy jól megtermett hízott kacsa, egy kis fehérbor, és finom fűszerek, amelyek megízesítik a húst.
[Tovább olvasom…]
Pihe-puha mézes puszedli
Már nagyon régóta készülök arra, hogy előrukkoljak egy jó kis puszedli recepttel. Nem könnyű ugyanis olyan puszedlit készíteni, ami megfelelően fűszeres, nem túl édes és nem túl száraz. Azt gondolom, hogy sikerült kikísérleteznem a megfelelő arányokat, de döntsd el Te, hogy milyen lett.
[Tovább olvasom…]
Spekulatius keksz
Mióta először kóstoltam ezt a kekszet, azóta szerettem volna elkészíteni. Már az eredeti recept beszerzése sem volt könnyű feladat. A sütőforma pedig szinte lehetetlennek tűnt. De tavaly karácsonykor legnagyobb meglepetésemre megajándékoztak a formákkal. Már nagyon vártam az idei karácsonyt, hogy ki is próbálhassam őket!
[Tovább olvasom…]
Sült kacsacomb
Márton nap alkalmából, én mindig készítek valami finomságot. Szeretjük a libát is és a kacsát is, viszont, ha választanom kell, hogy liba vagy kacsa, akkor egyértelműen a kacsát választom, mert nekem kicsit kevésbé karakteres az íze mint a libáé.
[Tovább olvasom…]
Legutóbbi hozzászólások