Idén a METRO Gasztroakadémia adott otthont a Chaîne des Rôtisseurs világszervezet által szervezett nemzetközi verseny hazai előválogatójának. A rangos eseményen összesen tizenkét 27 év alatti séf mérettette meg magát. A hazai versenyt Kiss Erik nyerte (Four Seasons), így szeptember 7-én ő képviseli majd hazánkat Tajvanon, a világbajnokságon.
Végre egy jó hely!
Az örök szívfájdalmam, hogy vidéken ahol élünk egyszerűen nincs olyan cukrászda, ahová szívesen beülnénk. A környékünkön található cukikról elmondható (egy-két kivételtől eltekintve), hogy megrekedtek egy szinten. A klasszikus süteményeket készítik, csak éppen spórolósabb kivitelben, növényi tejszínnel, cukrászhabbal, gyenge minőségű csokoládéval, a pultban sokszor a több napos sütemények düledeznek, melyeknek már a látványa is lehangoló. A másik kategória, akik mertek nagyot álmodni, egészen új hullámos desszerteket is kreálnak, amelyek szépen mutatnak, de az ízük sajnos semmitmondó. Aztán van egy kevés tagot számláló csoport, kiváló cukrászok, akik csodás tortákat és süteményeket készítenek, de nincs lehetőség arra, hogy ha éppen kedvünk úgy tartja, beüljünk egyet sütizni, mert csak megrendelésre dolgoznak. Ilyen lehetőségek közepette, nem sűrűn járunk cukrászdába. Ha mégis megyünk, akkor a főváros választjuk. Ott van választási lehetőség bőven.
Van több kedvenc is, köztük a Damniczki Budapest – cukrász manufaktúra. Amikor ide betérünk, mindig nehéz döntéseket kell meghoznunk. Süti vagy fagyi, és azok közül is melyik legyen? Mert bizony minden nagyon csábító. Ezért (bár most is lenne lehetőség rá) nyáron a fagyit eszünk, ősztől tavaszig pedig sütit.
Ahogy a természet megújul tavasszal, úgy a Damniczki kínálata is. Három új izgalmas monodesszert került most fel a palettára. Az egyik a szomolyai fekete cseresznye mousse, amely gazdag cseresznye ízével igazi tavaszi vagy talán már inkább nyári hangulatot teremt. A másik desszert a fekete teás málna mousse, (amely a tavalyi évben, a Capigiani cég versenyén országos első helyen végzett fagylalt formájában) amely monodesszertként is csodás íz harmóniával csábít. A személyes kedvencem a feketeribizli mousse, amelyet rozmaring és szecsuáni bors fűszerez. Számomra ez a legtökéletesebb desszert, mert kicsit édes, kicsit savanykás pont, mint maga a gyümölcs, a fűszerek benne pedig megteremtik azt a tökéletes harmóniát, amit egy ilyen desszerttől várhat az ember.
De nem csak a fagyik és a monodesszertek miatt érdemes betérni, hanem a minden nap frissen készülő péksütemények és kürtőskalács mellett igazi kávékülönlegességeket is kóstolhatsz itt. A barista világversenyeken használt Black Eagle kávégép, négy szakképzett barista és a minőségi alapanyag elengedhetetlen feltétele annak, hogy a lehető legjobb kávét biztosítsák a vendégeknek. A legmagasabb minősítést elért arabica kávéból a profi barista, Salamon Anikó készíti a Damniczki Budapest kávéit, kávés italait.
Egy szó mint száz, a Damniczki egy tökéletes hely arra, hogy cukrászdázz egy jót.
Kaska Home, a tortatálak birodalma
Már egy ideje érlelődött bennem a gondolat, hogy szeretnék egy szép tortatálat, amin úgy fotózhatom a tortáimat, ahogy megérdemlik. Keresgéltem is az interneten, de nem találtam olyat, ami igazán tetszene. Aztán a Nőklapja Desszert magazin karácsonyi számát lapozgatva, egyszer csak megláttam álmaim tortatálját. Nem is volt kérdés, hogy melyiket szeretném. Rögtön fel is vettem a kapcsolatot Zöld Zitával, a Kaska Home tulajdonosával. Kiderült, hogy az általam választott “Lüszi” fantázianévre keresztelt tortatálból éppen csak egy db van készleten, úgyhogy le is csaptam rá rögtön. Az oldalt nézegetve kiderült, hogy nem csak csodás tortatálak várnak gazdára, hanem még sok szépséges konyhai kiegészítő is. Minél jobban belemélyedtem az oldal böngészésé, annál szimpatikussá vált számomra Zita és az ő munkássága, ezért készítettem vele egy interjút.
Cake pop (sütinyalóka) avagy maradékmentés stílusosan
Japanika sushi bar
Szeretjük a japán konyhát, és ha japán ételekre vágytunk hosszú évekig ugyanoda jártunk vissza, hiszen mindig megbízható volt a színvonal, a minőség és az ízekben sem csalódtunk soha. Arról nem is beszélve, hogy amikor az ember olyan ételeket szeretne enni, amelyeknél kulcsfontosságú a frissesség, akkor nem kockáztatja meg, hogy holmi kis sarki büfébe ugorjon be, például sushizni.
Sós mogyorós, sós karamelles csokitorta
A sós mogyoró íze desszertekben, fagyikban, számomra mindig nagyon izgalmas. Nagyon szeretem az édes és a sós íz effajta találkozását. A lágy karamell és roppanós mogyoró pedig már csak hab a csokitortán, melynek krémét az egyszerű, de annál finomabb csoki ganache adja. Ez nem egy diétás recept, úgyhogy csak akkor készítsd el, ha önuralmat tudsz gyakorolni, hogy egyszerre csak egy szelettel egyél belőle.
Málnás pohárkrém
A recept alapötletét természetesen a szülinapi málnatorta adta. A málnahab ízét szerintem nem lehet megunni. A kissé savanykás, kissé édes, zamatos finomságnak nehéz ellenállni. A pohárkrém tetején lévő roppanós mogyoró és az alján lapuló kakaós keksz teszik igazán izgalmassá ezt a desszertet. A krémen kicsit könnyítettem, hogy a málna íze még hangsúlyosabb legyen, az állaga pedig még habosabb.
Brownie
Vannak sütik, amelyeket mindenki szeret. Szerintem a brownie is ilyen. Biztosan nincs két egyforma recept. Van aki gyümölccsel készíti, van aki magokkal, van aki vanília fagyival tálalja vagy esetleg tejszínhabbal, de simán minden „adalék” nélkül is nagyszerű, amit a sok csoki és vaj garantál. Éppen ezért ez nem egy diétás sütemény, de vendégvárónak vagy ünnepi asztalra tökéletes választás.
Spenót, ahogy mi szeretjük
A spenót sokak számára a legutálatosabb ételek egyike. Ez a mély utálat általában az óvodai illetve az iskolai menzás élményekhez köthető. Az én általam gyermekként látogatott menzákon a spenót főzelék ízét leginkább a nyers íz és a fokhagyma jellemezte. Nem csoda, hogy sok gyerek nem szerette. De itt egy tuti recept, amit még a lurkók is falni fognak.
Isolabella pizzéria Székesfehérvár
Amikor egy jó pizzára vágyunk, mindenkinek más-más pizza jelenik meg lelki szemei előtt. Ami az egyik legsarkalatosabb pont, az a tészta. Van, akinek a vastag kelt tészta jelenti a tökéletes pizzát, és van akinek a vékony ropogós tészta az eszményi pizza alap. Mi Párommal a vékony ropogós mellett tettük le a voksukat.
- « Előző oldal
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- …
- 52
- Következő oldal »
Legutóbbi hozzászólások