Hol is kezdjem a történetet. Imádjuk az indiai konyhát, ahol is van egy nagyszerű alapanyag a paneer (panír). Ez egy friss sajt, amelyet nagyon könnyű elkészíteni, semmiféle oltó nem szükséges hozzá. Leginkább szószos ételekbe teszik hús helyett, vagy megsütik csicseriborsó lisztbe forgatva. Szóval sok évvel ezelőtt utánajártunk, hogy kell pontosan csinálni ilyen sajtot, mert mis is el akartunk készíteni egy indiai ételt. Közben pedig kiderült, hogy ez a sajt önmagában illetve különféle fűszerekkel felturbózva nagyon ízletes.
Bejgli
Fura dolog, de gyermekként egyáltalán nem szerettem a bejglit. Nem értettem mit szeretnek rajta a felnőttek, hiszen kemény, száraz a tésztája és a tölteléke is száraz. Ahányszor kóstoltam mindig megállapítottam, hogy nem az én sütim. Helyette mindig kelt diós kalácsot kértem a Nagymamámtól, hogy süssön. Na mert a mákért sem rajongtam. Aztán valahogy teltek az évek és megértem rá, hogy megszeressem a mákot és vele együtt a bejglit is.
Gibanica
Pontosan egy éve ilyenkor Gradoban „nyaraltunk”. Kicsit nosztalgiázva nézegettem a fotókat, amikor szembejött velem ennek a már látványra is csodálatos édességnek a képe. Oda úton Olaszországba, megálltunk Szlovéniában. Beszereztük a kedvenc sónkat a portorozi só lepárlóban. Majd a postojnai cseppkőbarlang megtekintése után elmentünk a predjamai várat is megnézni. A természeti és kulturális élmények után következhetett a gasztronómia.
Brownie
Vannak sütik, amelyeket mindenki szeret. Szerintem a brownie is ilyen. Biztosan nincs két egyforma recept. Van aki gyümölccsel készíti, van aki magokkal, van aki vanília fagyival tálalja vagy esetleg tejszínhabbal, de simán minden „adalék” nélkül is nagyszerű, amit a sok csoki és vaj garantál. Éppen ezért ez nem egy diétás sütemény, de vendégvárónak vagy ünnepi asztalra tökéletes választás.
Répatorta van?
Ki ne ismerné ezt az ősrégi viccet? Pedig amikor ennek a viccnek igazán divatja volt, akkor még nálunk ezt a sütit nem is nagyon ismerték szerintem. Pedig ez egy rendkívül ízletes desszert, amelyet sokféleképpen készíthetsz. Dúsíthatod dióval, mogyoróval, tehetsz bele krémet, bevonhatod cukormázzal vagy marcipánnal. De ez is csak néhány lehetőség a sok közül, amellyel feldobhatod az egyébként is ízletes tésztát.
Diós kalács
Igazán szerencsésnek mondhatom magam, hogy ilyen sok sütésben jeleskedő nagymama vesz körül. Mindegyiküknek megvan a specialitása. Ez a kalácsrecept is egy ilyen „örökség” amelyet Párom Nagymamája osztott meg velem. Azt gondolom, hogy az egyszerűségében rejlik a titka. Természetesen bármilyen töltelékkel elkészíthető, nálunk a diós a favorit.
Hókifli
Szerintem gyerekkoromban ettem utoljára hókiflit. Bár szerettük valahogy a sok új tündöklő sütemény mellett szépen elhalványodott a fénye. Pedig ha valami, akkor ez egy igazán sokoldalú desszert, hiszen rendkívül egyszerű tésztája sokféle gazdag tölteléket rejthet. Még szerencse, hogy a hókifli nélkül töltött évek során nem tűnt el a recept és most megoszthatom veled is.
Diós-szilvalekváros derelye
Ez nem egy klasszikus tésztájú derelye. Ugyanis amikor először készítettem akkor éppen pelmenyit főztem, viszont a töltelék kevésnek bizonyult és maradt egy jó adag tészta. Hirtelen nem is tudtam mi tévő legyek, aztán bevillant, hogy már egy ideje szeretnék derelyét készíteni. Gondoltam kipróbálom milyen lesz pelmenyi tésztából. Bizton állíthatom, hogy jó próbálkozás volt.
Zserbó, a régi nagy klasszikus
Ezt a receptet a Nagymamámtól gyűjtöttem be, úgyhogy már elég régi. Persze kicsit kellett változtatnom rajta, hogy megfeleljen az én általam képviselt elveknek, de Nagymamám letesztelte a végeredményt és nagyon ízlett neki. Még az sem zavarta, hogy az eredeti cukormennyiséget kevesebb, mint a felére csökkentettem.
Legutóbbi hozzászólások