Igazi vidéki lányként imádom a kocsonyát. Helyesebben a jófajta kocsonyát. Náluk az év vége elmaradhatatlan résztvevője, sőt húsvét tájékán is szoktunk készíteni. Nem kell hozzá nagy tehetség és zselatinpor, csupán jó minőségű alapanyag, egy jó nagy fazék és türelem.
Tokaji aszúban érlelt, füstölt házi sajt
Hol is kezdjem a történetet. Imádjuk az indiai konyhát, ahol is van egy nagyszerű alapanyag a paneer (panír). Ez egy friss sajt, amelyet nagyon könnyű elkészíteni, semmiféle oltó nem szükséges hozzá. Leginkább szószos ételekbe teszik hús helyett, vagy megsütik csicseriborsó lisztbe forgatva. Szóval sok évvel ezelőtt utánajártunk, hogy kell pontosan csinálni ilyen sajtot, mert mis is el akartunk készíteni egy indiai ételt. Közben pedig kiderült, hogy ez a sajt önmagában illetve különféle fűszerekkel felturbózva nagyon ízletes.
Kakaós csiga
A kakaós csiga náluk igen kényes téma. Volt ugyanis egy időszak, amikor kislányom nagyon odavolt érte. De nem akármilyen csigáért. Egy bizonyos pékségben vásároltuk és csak az volt a favorit. Gondoltam ez igazán nem nagy dolog, sütök neki amikor szeretne. De hiába készítettem kelt tésztásat, vagy vesződtem több órán át a blundel tészta hajtogatásával, egyik sem volt az igazi. Aztán elmúlt a rajongása, így egy időre én is felhagytam a kísérletezéssel és pihentettem a dolgot.
Bejgli
Fura dolog, de gyermekként egyáltalán nem szerettem a bejglit. Nem értettem mit szeretnek rajta a felnőttek, hiszen kemény, száraz a tésztája és a tölteléke is száraz. Ahányszor kóstoltam mindig megállapítottam, hogy nem az én sütim. Helyette mindig kelt diós kalácsot kértem a Nagymamámtól, hogy süssön. Na mert a mákért sem rajongtam. Aztán valahogy teltek az évek és megértem rá, hogy megszeressem a mákot és vele együtt a bejglit is.
Gesztenyemisu, avagy a gesztenyés tiramisu
Amikor a gesztenyére gondolunk, szerintem sokunknak a téli hidegben parázson sütkérező gesztenye jut eszünkbe. Vagy egy tejszínhabbal gazdagon megrakott gesztenyepüré. Ezek olyan tipikus téli finomságok. De van ám egy gesztenyés desszert, amely hidegben és melegben is épp ugyanolyan jól esik. Ez a gesztenyemisu. Már évek óta készítem és ritkán marad belőle másnapra.
Kedvenc kenyerünk
Mákos guba
Úgy esett, hogy egyik gyermekem szorgosan nyomta az óvodai napokat, miközben a másik utódom itthon kúrálódott egy kis köhögés jóvoltából. Nálunk a napi rutin része, hogy a reggeli közben megnézem és elmondom nekik, hogy mi lesz a menü aznap az óvodában. Amikor kis beteg kakadum meghallotta, hogy mákos guba, és ő abból ki fog maradni, rettentően csalódott volt. Természetesen a felépülés fontos része, hogy a gyermek jókat egyen ezért nem kellett sokáig győzködnie arról, hogy itthon is guba legyen az ebéd. Szerencséjére előző nap kalácsot sütöttem, így már csak néhány hozzávalót kellett gyorsan beszereznem.
[Tovább olvasom…]
Házi gumicukor
Azt gondolom ez minden idők eddig leggyorsabban elkészült blogbejegyzése az oldalamon. Be kell valljam nem vagyok nagy gumicukor rajongó. Éppen ezért nálunk csak akkor van, ha a gyerekek kapnak vagy én készítek. A boltit igyekszem nagyon beosztani, hogy ritkán egyenek és egyszerre csak néhány szemet kapjanak belőle. Amit viszont én készítek nem szokott sokáig tartani, amit nem bánok mert pontosan tudom, hogy miből készült. [Tovább olvasom…]
Gibanica
Pontosan egy éve ilyenkor Gradoban „nyaraltunk”. Kicsit nosztalgiázva nézegettem a fotókat, amikor szembejött velem ennek a már látványra is csodálatos édességnek a képe. Oda úton Olaszországba, megálltunk Szlovéniában. Beszereztük a kedvenc sónkat a portorozi só lepárlóban. Majd a postojnai cseppkőbarlang megtekintése után elmentünk a predjamai várat is megnézni. A természeti és kulturális élmények után következhetett a gasztronómia.
Sós mogyorós- sós karamelles vanília fagyi
Akárhogy kutakodok az emlékeimben, nem rémlik, hogy lenne olyan az ismeretségi körömben, aki ne szeretné a fagyit. Persze nyilván nem vagyunk egyformák, mindenkinek megvan a favoritja. Kinek a tejes, kinek a gyümölcsös, kinek a zöldséges, a sós vagy akár az alkoholos. Én nagyon örülök, hogy már nem csak a klasszikus fagyik szerepelnek a repertoáron, még ha ez némileg meg is nehezíti a választást.
Legutóbbi hozzászólások