Hol is kezdjem a történetet. Imádjuk az indiai konyhát, ahol is van egy nagyszerű alapanyag a paneer (panír). Ez egy friss sajt, amelyet nagyon könnyű elkészíteni, semmiféle oltó nem szükséges hozzá. Leginkább szószos ételekbe teszik hús helyett, vagy megsütik csicseriborsó lisztbe forgatva. Szóval sok évvel ezelőtt utánajártunk, hogy kell pontosan csinálni ilyen sajtot, mert mis is el akartunk készíteni egy indiai ételt. Közben pedig kiderült, hogy ez a sajt önmagában illetve különféle fűszerekkel felturbózva nagyon ízletes.
Póréhagymás-kókusztejes csirke
Szeretem azokat az ételeket, amelyeket csak össze kell pakolni egy tepsibe és megsütni, mindenféle macera nélkül. Ezek az ételek nagyon jól jönnek rohanós napokon. Mindamellett, hogy az elkészítésük különösen egyszerű, nagyon jól lehet variálni őket. Például ezt az ételt a tavaszi tekercs készítése során megmaradt póréhagyma ihlette.
Töltött krumpli
Sajtos pogácsa
Szeretjük a tartalmas leveseket, úgy mint például a gulyás leves, a lencse leves, a bableves. Ezek mellé a levesek mellé általában nem szoktam második fogást készíteni, inkább készítek hozzájuk egy jó pogácsát. Szeretjük a könnyű, leveles, kelt pogácsákat, amelyekkel akár a levest is lehet tunkolni. Ez a pogácsa pont ilyen.
[Tovább olvasom…]
Házi sajt
Nem tudom Te, hogy vagy vele, de mi nagyon szeretjük a sajtot és nagyon sok is fogy belőle. Viszont mostanában a boltban kapható egyes trappista sajtok állaga igencsak hagy kívánnivalót maga után. A megszokotthoz képest sokkal puhábbak, reszelni szinte lehetetlen őket. Mindez annak köszönhető, hogy a megszokott érlelési időt annyira lerövidítették, a kémiai anyagok hozzáadásával, hogy a sajt képtelen megfelelő állagú lenni, tele van vízzel, amitől kenődik.
Sajttekercs
Ezt a receptet még egészen régről ismerem és a minap eszembe jutott, hogy milyen régen ettem és készítettem ilyet. A sajttekercs nagyon egyszerűen kivitelezhető, finom és látványos előétel. De azért az évek, mint mindenen ezen a recepten is változtattak, akarva, akaratlanul.
[Tovább olvasom…]
Rántott sajt Gasztrozseni módra
A krumpli mellet a másik mumus, a rántott ételek széles választéka. Sokan fordultok hozzám olyan kérdésekkel, hogy hogyan tegyétek egészségesebbé táplálkozásotokat lemondások nélkül. Íme egy újabb praktika. Még egy ilyen kevésbé egészséges ételt is el lehet készíteni egészségesebb verzióban, és nem is kell hozzá túl sok trükk.
[Tovább olvasom…]
Provance-i barackos csirkemell
Sajttal sült padlizsán
Most, hogy kicsit visszaesett a hőmérséklet, úgy gondoltam bekapcsolom a sütőt. Na nem melegedési szándékból. Mostanában nagyon gyakran késztek padlizsánt. Ennek az egyik oka, hogy nagyon könnyen elkészíthető, a másik, hogy most már kis hazánkban is rengeteg helyen lehet kapni, abszolút elfogadható áron.
Legutóbbi hozzászólások