Sajttekercs

Ezt a receptet még egészen régről ismerem és a minap eszembe jutott, hogy milyen régen ettem és készítettem ilyet. A sajttekercs nagyon egyszerűen kivitelezhető, finom és látványos előétel. De azért az évek, mint mindenen ezen a recepten is változtattak, akarva, akaratlanul.

Ugyanis én emlékszem, hogy mikor ezt régen készítettem, a sajtot egészen sokáig főztem és nem vált folyékonnyá, mindösszesen megpuhult és opálosan átlátszóvá vált. Ezzel szemben, most azzal kellett szembesülnöm, hogy jó, hogy zacskóban főztem meg a sajtot és nem folpackban, mert bizony kimászott volna belőle. Pedig régen is és most is trappista sajtból készítettem. Nem hiába ezek a gyors érlelésű sajtok már nem olyanok, mint a régi technológiával készültek.

De a lényeg az, hogy végül sikerült a mű.

Hozzávalók:

  • 30 dkg trappista sajt
  • 15-20 dkg sonka
  • 6-8 salátalevél

A cél, hogy a sajt teljesen átpuhuljon.

Forralj vizet egy edényben. Annyit, hogy, ha beleteszed a sajtot, bőven ellepje.

A sajtot légmentesen csomagold be egy átlátszó zacskóba. Ne mintásba, mert a festékanyagok könnyen kioldódhatnak. Tedd a becsomagolt sajtot a forrásban lévő vízbe. A sajt formájától is függ, hogy milyen gyorsan puhul át. Én körülbelül 15 percig főztem, de közben 2-3 percenként ki-ki emeltem a sajtot a vízből, hogy megnézzem mennyire puha.

Ha már a legvastagabb pontjánál is átpuhult, akkor jó is.

A gyúródeszkádra tegyél folpackot legalább 40 cm hosszan. Erre tedd rá a zacskóból kivett sajtot. Egy másik hasonló méretű folpack darabot helyezz a sajtra és kezd el kinyújtani. Törekedj rá, hogy téglalap alakot kapj, a vastagsága egyenletes legyen, és ne legyen 3-4 mm-nél vastagabb.

Ha szépen kinyújtottad, helyezd a sajtra a salátaleveleket, majd a salátalevelekre a sonkaszeleteket. A sajt egész felületét borítsd be. Ezután kezd el feltekerni a sajtot a hosszabbik fele irányából, mint ahogy a rétest szokás. A folpack segítségével könnyen tudod görgetni.

Szorosan tekerd fel, amennyire csak tudod. Ha megvagy csomagold be a folpackba, jó szorosan, hogy ne tekeredjen ki és tedd a hűtőbe 2-3 órára, vagy akár egy éjszakára. Már nincs más dolgod, mint szeletelni és tálalni.

Természetesen ez csak egy variáció a sok közül. Töltheted körözöttel, krémsajttal vagy akár avokádó krémmel is. Ezt már a fantáziádra bízom.

Jó étvágyat hozzá!

Bonyolultság:
Hozzávalók ára:
Elkészítési idő:
Fitness mutató:
Vega: nem

Hozzászólások

  1. Hibszky Anna mondta

    Kedves Dia!

    Nagyon örülök ennek a receptnek. Én is nagyon régen készítettem, és már meg akartam keresni a receptet. Lehet, hogy sok vendégem lesz Karácsonykor, akkor bizony jó lesz.

    Köszönöm!

  2. Diósi Ágnes mondta

    Ez nagyon jól hangzik!
    Én tudok egy másik variációt is.
    8-10 tojásból sütünk rántottát, egy lapos tepsiben.
    Lényeg, hogy vékony legyen, mert fel kell tekerni..
    ha megsült, forrón kiborítjuk egy olajjal megkent folpackra.
    Beborítjuk sonka szeletekkel, majd sajtszeletekkel.
    Szórhatunk rá vékonyan petrezselymet, hagymakarikákat.
    Feltekerjük. Lényeg, hogy gyorsan dolgozzunk, hogy a tjás ne hüljön ki, mert akkor törik.
    Hűtőbe tesszük, kihülni.
    Felszeleteljük.

  3. HNÉ JUDIT mondta

    KEDVES DIA!
    EZT A FINOMSÁGOT ÉN MÁR TAVALY ELKÉSZÍTETTEM, KARÁCSONYI REGGELINK VOLT, NAGYON FINOM. EGY BAJ VOLT, HOGY 5 EMBERNEK EGY KICSIT KEVÉS EZ AZ ADAG, DE EGYÉBKÉNT REMEK, KÖNNYŰ ÉTEL.

    KÖSZI AZ EMLÉKEZTETŐT, ÚJRA ELKÉSZÍTEM.
    ÜDVÖZLETTEL
    JUDIT

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.