A sárgarépa sokszor csak mellékszereplő a konyhában. Hiszen mire is használjuk? Leginkább levesekbe tesszük, vadasba, de ezen kívül ritkán fogyasztjuk úgy, hogy ő lenne a főszerepben. Pedig igazán ízletes ételeket lehet készíteni belőle. Ott van például a sárgarépa fasírt vagy, a sárgarépa krémleves. Sokszor jobban esik a főzelék mellé egy ilyen könnyű feltét, mint egy normál, húsból készült fasírt.
Tonhalas-mángoldos tészta
Grillezett branzino
A branzinot szinte minden országban más néven ismerik. Mi ettünk már ilyen halat Olaszországban, és amikor Horvátországban a halpiacon zárás előtt a már üres pultoknál kérdezgettük a helyi árusokat, hogy holnap lesz-e branzino fogalmuk sem volt róla, hogy mit szeretnénk. Persze, hiszen ők másképpen hívják a branzinot.
Pulykacomb zöldségágyon
Csicsóka krémleves
A nyers csicsóka íze nagyon izgalmas, leginkább a friss, még ki nem száradt török mogyoróéhoz tudom hasonlítani. Amellett, hogy pótkávét és tápszert is előállítanak a felhasználásával, kiváló ételeket süthetünk, főzhetünk belőle. Tulajdonképpen bármilyen finomság készíthető csicsókából a salátától, egészen a fánkig.
Egészben sült pisztráng
Imádom a halakat. Az édes vízi halakat épp úgy, mint a tengerekben, óceánokban élő halakat, vagy talán kicsit még jobban. Nálunk minden héten legalább egyszer kerül hal az asztalra. Hogy miért? Ez nem is kérdés, mivel a halak fogyasztása nagyon egészséges és ráadásul nagyon finomak is.
[Tovább olvasom…]
Füstölt lazac készítése
Szereted a füstölt lazacot? De ritkán veszel, mert horribilis árban van? Tudom, hogy füstölt lazac készítésére viszonylag keveseknek van lehetősége, a füstölő hiánya miatt. De, ha neked van hagyományos füstölőd, akkor ajánlom, hogy feltétlenül próbáld ki ezt a receptet, mert, ha kipróbálod rájössz, hogy sokkal finomabb füstölt lazacot tudsz otthon készíteni, mint amit a boltban kapsz.
[Tovább olvasom…]
Kakukkfű
Honnan származik: a Földközi-tenger mellékéről származik, de mára az egész mérsékelt övben elterjedt.
Melyik részeit használjuk: Leveleit frissen vagy szárítva használjuk.
Milyen az íze: Intenzív illatú, fűszeres, kicsit gyantás ízű.
Mit fűszerezzünk vele: Szinte bármilyen levesbe kiváló, de tehetjük szószokhoz, és húsok pácaihoz is. Emellett kiválóan passzol szinte minden zöldséghez.
Milyen élettani hatása van: Természetes fertőtlenítő. Külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható. Felső légúti megbetegedések kezelésére kiváló nyákoldó hatása miatt.
Mit érdemes még tudni róla: A kakukkfű latin nemzettség neve (thymus) a görög thymos (életerő) szóból származik. A görögök füstölésre használták, míg a római légionáriusok a fürdővizükhöz tettek kakukkfüvet, hogy erőt és bátorságot adjon nekik.
Fehérboros kacsasült
Ez a finomság nálunk Márton nap alkalmából készült, de természetesen elkészítheted bármikor, amikor kedved tartja. A kacsa sütés nem egy nagy ördöngösség, viszont minden az alapanyagokon múlik. Amire szükséged van hozzá, az egy jól megtermett hízott kacsa, egy kis fehérbor, és finom fűszerek, amelyek megízesítik a húst.
[Tovább olvasom…]
Sült pulykacomb
Húsvét ide vagy oda, én nem fogok sem nyúlból, sem bárányból készíteni ünnepi menüt. Én ezeket az állatkákat simogatni szeretem, és nem megenni. Úgyhogy húsvétkor nálam szigorúan szárnyas jöhet szóba, a főtt sonkán kívül. A pulykacomb finom puha, nem száraz és kiválóan lehet fűszerezni.
[Tovább olvasom…]
Legutóbbi hozzászólások