Szereted a füstölt lazacot? De ritkán veszel, mert horribilis árban van? Tudom, hogy füstölt lazac készítésére viszonylag keveseknek van lehetősége, a füstölő hiánya miatt. De, ha neked van hagyományos füstölőd, akkor ajánlom, hogy feltétlenül próbáld ki ezt a receptet, mert, ha kipróbálod rájössz, hogy sokkal finomabb füstölt lazacot tudsz otthon készíteni, mint amit a boltban kapsz.
[Tovább olvasom…]
Borókabogyó
Honnan származik: Európában mindenütt és Ázsia mérsékelt övi részén fordul elő.
Melyik részeit használjuk: Tobozbogyó terméseit frissen vagy szárítva, egészben vagy őrölt formában használjuk fel.
Milyen az íze: Fűszeresen édes, kissé csípős, enyhén gyantás ízű.
Mit fűszerezzünk vele: Vadhúsok elmaradhatatlan fűszere, nem csak főzés során használhatjuk, hiszen pácoláshoz is kiváló.
Milyen élettani hatása van: Illóolajokban gazdag, borneolt, geraniolt és terpineolt is tartalmaz amelyek miatt vizelethajtó, szélhajtó, étvágyjavító és emésztést fokozó hatása van. Leforrázott bogyóiból készült teát ajánlják reumás panaszok csökkentésére, gyomorbántalmakra, és hólyaghurut kezelésére.
Mit érdemes még tudni róla: A középkorban úgy tartották, hogy a borókaággal el lehet űzni az ördögöt.
Vörösboros szarvaspörkölt
Ha egy ilyen nemes vad húsára teszel szert, érdemes kihoznod belőle a maximumot, és úgy elkészítened, hogy a lehető legfinomabb legyen. A vadhúsnál kimondottan érvényes a mondás, hogy a kevesebb néha több. Nem kell túlbonyolítani, a hangsúly inkább azon kell legyen, hogy a hús karakteréhez a leginkább megfelelő fűszereket válassz.
Húsvéti sonka
Nincsen húsvét főtt sonka vagy főtt csülök nélkül, legalábbis nálunk nincs. A füstült sonka és a csülök nem tartozik a kalóriaszegény ételek közé, de egy évben egyszer ez is belefér. Természetesen, ezt az ételt is el lehet készíteni úgy, hogy sokkal kevesebb zsírt tartalmazzon, hagyományos módon készített társainál. A megfelelő fűszerválasztással pedig igazán pompás húsvéti ételt kapunk.
Legutóbbi hozzászólások