Honnan származik: a Földközi-tenger mellékéről származik, de mára az egész mérsékelt övben elterjedt.
Melyik részeit használjuk: Leveleit frissen vagy szárítva használjuk.
Milyen az íze: Intenzív illatú, fűszeres, kicsit gyantás ízű.
Mit fűszerezzünk vele: Szinte bármilyen levesbe kiváló, de tehetjük szószokhoz, és húsok pácaihoz is. Emellett kiválóan passzol szinte minden zöldséghez.
Milyen élettani hatása van: Természetes fertőtlenítő. Külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható. Felső légúti megbetegedések kezelésére kiváló nyákoldó hatása miatt.
Mit érdemes még tudni róla: A kakukkfű latin nemzettség neve (thymus) a görög thymos (életerő) szóból származik. A görögök füstölésre használták, míg a római légionáriusok a fürdővizükhöz tettek kakukkfüvet, hogy erőt és bátorságot adjon nekik.
Vélemény, hozzászólás?