A pogácsa nem az a műfaj, amit csak úgy össze lehet csapni, aztán lesz amilyen lesz. A pogácsának lelke van, még akkor is, ha nem élesztővel készíted. Márpedig az én medvehagymás-túrós pogácsám sütőporral készül. Margarin helyett pedig olívaolaj kerül bele.
Tócsi, tócsni, lapcsánka, lepcsánka
Ki tudja még hányféle néven szokták emlegetni, ezt a reszelt krumpliból készült, nagyon népszerű ételt. Az elkészítési módja is majdnem annyiféle, ahány neve van. Van aki olajban süti, van aki zsírban, van aki tepsiben egészben és van aki tepsiben lepénykékre formázva. Én úgy készítem, hogy ropogós legyen, és ne tocsogjon az olajban.
Mindennapi kenyerünk…
Egy mozdulat mely gyermekkorom óta bennem él. A fanyelű kés siklik az arany barnára sült kenyér héján, majd lágy mozdulattal Nagyapám keresztet rajzol a kenyér aljára. Mindig ez volt a szertartás, mielőtt megszegtük a friss, ropogós kenyeret. Napjainkban már sajnos nem övezi ekkora tisztelet ezt a fontos étket. De vajon mi az oka?
Ricottás-sajtos rétes
Zöldséges, sajtos rétes
Cukkinis pite
Már régóta szerettem volna készíteni ilyen zöldséges pitét, lepényt. Mivel kicsit túlvásároltam magam mascarpone sajtból, aminek közeledett a szavatossági idejének vége, és cukkiniből is volt otthon bőven, úgy döntöttem eljött az idő. Kicsit féltem tőle, hogy a sütés során meg fog e szilárdulni a töltelék, de utólag kiderült, hogy nem volt mitől tartanom. Tökéletes lett. Próbáld ki Te is! Pitére fel!
Palacsinta tészta Gasztrozseni módra
Túrós, lekváros, kakaós, fahéjas, mákos…….Ismersz olyan embert aki nem szeretni a palacsintát? Én még nem találkoztam ilyen emberrel. Lehet az sós vagy édes, szerintem mindenki nagy kedvence. És a híresztelésekkel ellentétben, nem is olyan bonyolult és időigényes. Itt egy fitt palacsinta recept, próbáld ki.
Spenótos palacsinta
Zakynthosi nyaralásunk óta, ha nálunk palacsinta készül, akkor nem hiányozhat az asztalról a sós palacsinta sem. Ott ettünk ugyanis először sonkás –sajtos óriás palacsintát. De persze, lehet hortobágyi, bakonyi vagy spenótos-sajtos, egy a lényeg, hogy ott legyenek az asztalon. Mivel ezek a palacsinták meglehetősen tartalmasak főételként is kiválóak.
Tonhalas pizza, a tészták szerelmeseinek
Extra gyors vacsi, spenótos sonkás burek
A burek egy ízletes, rétes tésztából, túróból, álló sós tészta. A túrós változat a legjellemzőbb, de különféle ízesítésekkel készülhet, lehet például káposztás, burgonyás, darált húsos, juhtúrós. És a legjobb benne, hogy nagyon gyorsan elkészíthető, finom és egészséges.
[Tovább olvasom…]
Legutóbbi hozzászólások