Túrós, lekváros, kakaós, fahéjas, mákos…….Ismersz olyan embert aki nem szeretni a palacsintát? Én még nem találkoztam ilyen emberrel. Lehet az sós vagy édes, szerintem mindenki nagy kedvence. És a híresztelésekkel ellentétben, nem is olyan bonyolult és időigényes. Itt egy fitt palacsinta recept, próbáld ki.
Hozzávalók a palacsinta tésztához (8-10 db palacsintához):
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 2 nagy tojás
- 2 dl tej
- 2 dl ásványvíz
- csipetnyi só
A tésztához a tojásokat verd fel, apánként adagold hozzá a lisztet, a sót, a tejet és az ásványvizet. Az egészet botmixerrel keverd csomómentesre.
A tésztát 20 percig pihentesd.
A tésztát a sütés előtt keverd fel.
A palacsintasütőt hevítsd fel, majd vékonyan kend meg olívaolajjal. Picit megint hevíts rajta, majd merj bele egy kis merőkanálnyi tésztát, és a serpenyő mozgatásával egyengesd el.
Fontos, hogy ne legyen lyukas a tészta.
Süsd meg a palacsinta egyik oldalát, majd fordítsd meg és a másik oldalát is süsd arany barnára.
Ezt folytasd addig, míg tart a tésztából.
Arra számíthatsz, hogy ez a tészta picit vastagabb lesz, mintha sima fehér lisztből csinálnád, de sokkal egészségesebb.
Ha megvagy a sütéssel, a még meleg tésztákat ízlés szerint töltsd meg kakaóval, lekvárral, dióval, mákkal, fahéjjal, túróval, túróval és lekvárral, dióval és lekvárral….Engedd szabadon a fantáziád és variáld az ízeket!
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
1. kiegészítés: ugyanilyen arányú hozzávalókkal, teljes kiőrlésű liszt helyett zabpehelyliszttel készítve is nagyon finom lett. Sokkal lágyabb tésztát kaptam.
2. kiegészítés: ugyanilyen arányú hozzávalókkal, teljes kiőrlésű liszt helyett kukoricaliszttel készítve is tökéletes, sőt a tészta még rugalmasabb, nem szakad.
Horváth Krisztina mondta
Kedves Dia!
Kipróbáltam a palacsinta receptedet kukoricaliszttel. Mindent az általad leírt arányoknak megfelelően tettem bele, és őszintén szólva elég brutális lett… :(
Vékony tésztát szinte lehetetlen csinálni vele, és a kész, már kihűlt példányokkal frizbizni lehetett volna. Olyan lett, mint a pászka. Sajnos. A másik két fajta lisztből is fogom próbálni, remélem valamelyikkel hasonlítani fog majd az eredeti fehér lisztes verzióra, mert nagyon szeretném az egészséges formát adni a családomnak. Melyik liszttel hasonlít leginkább az eredetihez?
Köszi előre is, Kriszti
Gasztrozseni mondta
Kedves Kriszti,
Sajnálom, hogy nem sikerült jól. Én nagyon sokszor készítettem már kukorica lisztből palacsintát, de ilyen problémám még nem volt. Azt írtam is a receptbe, hogy vastagabb lesz picit, de nekem nem volt ilyen, hogy ennyire vastag lett volna. Lehet, hogy kicsit kevesebb tésztát kellett volna tenni a palacsinta sütőbe.
Én most a rizslisztet próbáltam ki palacsintához, az is egy picit vastagabb tésztájú, mint a fehér lisztes verzió, de egyébként kiváló lett a palacsinta.
Zsuzsi mondta
Kedves Dia!
Az lenne a kérdésem, hogy a fent említetteknek megfelelően megsütötted- e a palacsintát rizslisztből? Amennyiben igen, hogy sikerült? A receptet közzéteszed? Engem ez a változat is nagyon érdekelne. Előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Zsuzsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsi,
Már elkészítettem a palacsintát rizslisztből. Ennél a receptnél rizslisztből készült palacsintát használtam. A receptjét megtalálod itt: http://www.gasztrozseni.hu/rakott-palacsinta/