Már régóta szerettem volna készíteni ilyen zöldséges pitét, lepényt. Mivel kicsit túlvásároltam magam mascarpone sajtból, aminek közeledett a szavatossági idejének vége, és cukkiniből is volt otthon bőven, úgy döntöttem eljött az idő. Kicsit féltem tőle, hogy a sütés során meg fog e szilárdulni a töltelék, de utólag kiderült, hogy nem volt mitől tartanom. Tökéletes lett. Próbáld ki Te is! Pitére fel!
Hozzávalók a 26 cm átmérőjű tésztához:
- 18 dkg teljes kiőrlésű Graham-liszt
- 8 dkg vaj
- 2 tojás sárgája
- 4 evőkanál hideg víz
- 1/2 teáskanál só
- 4-5 tekerés tarka bors
Hozzávalók a töltelékhez:
- 25 dkg mascarpone sajt
- 2 db 20-25 cm-es zsenge cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db piros pritaminpaprika
- 2 tojás fehérje
- 10 dkg füstölt sajt
- 2 teáskanál olívaolaj
- 1/2 teáskanál szárított bazsalikom (természetesen a friss a legjobb, abból kevesebb is elég)
- 1/2 teáskanál szárított oregánó (természetesen a friss a legjobb, abból kevesebb is elég)
- 1/4 teáskanál szárított rozmaring (természetesen a friss a legjobb, abból kevesebb is elég)
Először a tésztát készítsd el.
A lisztben morzsold el a vajat, add hozzáad a sót, a borsot, a tojások sárgáját. A vizet kanalanként adagold hozzá, mivel teljesen liszt függő, hogy mennyit vesz fel a tészta. Rugalmas, nem szétmorzsolódó és nem szétfolyó tésztát kell kapnod. Ha megvan, fél órára tedd hűtőbe.
Az olívaolajat egy mély serpenyőben kicsit melegítsd fel. A töltelékhez a hagymát vágd apró kockákra, és az olívaolajon kezd el megpárolni. Közben a pritaminpaprikát vágd csíkokra, a cukkinit pedig körülbelül 1 cm x 1 cm-es kockákra és ezeket is add a hagymához. A zöldségekhez adj sót, és ha már kicsit megpuhultak a zöldségek, akkor a fűszereket is tedd bele. Fontos, hogy a fűszerek ne égjenek meg, mert akkor megkeseredhetnek.
Ha kicsit kihűltek a zöldségek keverd hozzá a mascarpone sajtot és a füstölt reszelt sajtot.
A sütőt melegítsd elő 220 C fokra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki. Akkora legyen a tészta, hogy a sütőformába helyezve legyen pereme is. Én 26 cm átmérőjű gyümölcs torta formában sütöttem. A tésztaformát vajazd és lisztezd ki, majd tedd bele a kinyújtott tésztát. A tésztára helyezz sütőpapírt, amire szórj rizst, így a tészta nem fog sem megégni, sem felpúposodni.
Ha megsült a tészta, a kissé felvert tojásfehérjével kend meg még forrón, majd kicsit hagyd hűlni. A megmaradt tojásfehérjét is keverd a töltelékhez. Most töltsd bele a tölteléket a tésztába.
A sütőbe visszatéve körülbelül 30 perc alatt készre sül.
Langyosan a legfinomabb.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Nagyon finomnak ígérkezik ez a cukkinis lepény,a gyerekemnél úgy is nagyon sok terem,megcsinálom feltétlen.
Te mindig tudsz valami finommal remekelni.
Köszönöm ezt a klassz receptet.
Üdvözlettel Gabriella
2014.07.15.
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabriella,
Remélem ízleni fog!