A tavaszi Covid beköszönte óta nem kockáztatunk, én sütöm a kenyeret, a kiflit, a zsemlét… Ez kicsit több előregondolkodást igényel, mint korábban, amikor csak bementem a pékségbe vagy a boltba és megvettem, amit éppen a család kívánt. Mindig megkérdezem éppen mit ennének, és aszerint sütök.
Tönköly cipó
Sokszor hallom, hogy nem lehet finom kenyeret kapni, mindegyik tele van adalékanyagokkal, vagy adott esetben azt sem tudjuk, hogy mivel, hiszen ha mondjuk egy hiper-, szupermarketben vásárolsz kenyeret, kenyérféleséget, ott bizony hiába is keresed a leírást arról, hogy mit tartalmaz. Éppen ezért én már teljesen áttértem arra, hogy én készítem magunknak a kenyeret.
Rozsos vekni
A szívem csücske a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér. Szeretném elérni azt, hogy tökéletes állagú „barna” kenyeret tudjak készíteni. Ez a kenyér már közelít hozzá, bár még nem 100%-osan teljes kiőrlésű. Viszont ha nem rajongsz a teljes kiőrlésű kenyerekért, de azért barátkoznál vele érdemes kipróbálnod, mert nagyon kellemes ízű, és nem túl tömör állagú.
[Tovább olvasom…]
Burgonyás cipó
Ez a kenyér nem úgy készült el, ahogy terveztem. Ugyanis a kenyérsütő gép a dagasztás közben elkezdett füstölni, és úgy néz ki, hogy végleg bedobta a törölközőt. A hozzávalók egyik fele már tészta formában volt, de a másik fele még különálló egységekben. Na ilyenkor mi a teendő?
[Tovább olvasom…]
Mindennapi kenyerünk…
Egy mozdulat mely gyermekkorom óta bennem él. A fanyelű kés siklik az arany barnára sült kenyér héján, majd lágy mozdulattal Nagyapám keresztet rajzol a kenyér aljára. Mindig ez volt a szertartás, mielőtt megszegtük a friss, ropogós kenyeret. Napjainkban már sajnos nem övezi ekkora tisztelet ezt a fontos étket. De vajon mi az oka?
Legutóbbi hozzászólások