Ez a kenyér nem úgy készült el, ahogy terveztem. Ugyanis a kenyérsütő gép a dagasztás közben elkezdett füstölni, és úgy néz ki, hogy végleg bedobta a törölközőt. A hozzávalók egyik fele már tészta formában volt, de a másik fele még különálló egységekben. Na ilyenkor mi a teendő?
Nem pánikolni, és higgadtan átgondolni a lehetőségeket! Az első lehetőség, hogy repül az egész a kukába. A második lehetőség, hogy mentjük a menthetőt. Szeretem a kihívásokat, úgyhogy a második lehetőséget választottam.
A félig összekevert tésztát kiöntöttem egy tálba és elkezdtem összedolgozni. Mivel a gép minden hozzávalót előmelegített, bíztam benne, hogy az élesztőnek ez elég lesz ahhoz, hogy elkezdjen dolgozni. Mivel kicsit ragadt a tészta, még tettem hozzá egy kis lisztet, majd 3 órát kelesztettem, és végül 40 perc alatt készre sütöttem. A végeredmény tökéletes burgonyás cipó lett.
Azóta már kétszer is készítettem (elromlott) kenyérsütő gép nélkül. Íme a recept.
Hozzávalók:
- 55 dkg tönköly finomliszt
- 10 dkg burgonyapüré vagy főtt tört burgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 dl tej + a cipó megkenéséhez
- 1 evőkanál barna nádcukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2 kávéskanál só
Először is főzd meg a krumplit a kenyérhez, enyhén sós vízben. Amikor elkészült, szűrd le, és törd össze egy krumplinyomó segítségévvel. Most már neki is láthatsz a kenyér készítésnek.
A tejet kicsit melegítsd meg, nagyjából kéz melegre, de ne legyen túl forró, mert akkor bizony az élesztő elpusztul. Szóval a meleg tejbe keverd el a barna nádcukrot, és morzsold bele az élesztőt. Amíg az élesztő kicsit felfut, mérd ki egy tálba a lisztet, a sót, add hozzá a tört burgonyát, és az olívaolajat.
Amikor az élesztő feljön a tej tetejére, az azt jelenti, hogy felfutott, lehet vele dolgozni. Tehát az élesztős, cukros tejet öntsd hozzá a többi hozzávalóhoz, és gyúrd jól össze az egészet. Fontos, hogy a tészta ne ragadjon, ha úgy érzed, hogy ragad, apránként adagolj még hozzá lisztet. Egy ruganyos kissé lágy tésztát kell kapnod.
Most a kelesztés következik. Takard le a tésztát egy konyharuhával, tedd meleg helyre és hagyd pihenni 3 órát.
A kelesztési idő lejárta után a kenyértésztát egy lisztezett deszkán alaposan gyúrd át, és formálj belőle cipót.
Kapcsold be a sütőt 190 C fokra. Amíg a sütő felmelegszik, letakarva hagyd ismét pihenni a tésztát.
Ha a sütő elérte a kívánt hőfokot, tedd a tésztát egy olívaolajjal vékonyan kikent tepsire. A kenyeret kívülről kend be tejjel. Ettől kalácsszerű lesz a héja, és puha marad. Ha ropogós héjat szeretnél, akkor vízzel kend be a cipót.
Mehet a sütőbe 40 percre. Ennyi idő alatt tökéletesen átsül és gyönyörű aranybarna héja lesz.
Ha elkészült a kenyér, miután kivetted a sütőből, óvatosan kend be vízzel, hogy szép fényes legyen a héja. Ezután tedd egy rácsra, hogy rendesen ki tudjon hűlni.
Most már csak egy dolog van hátra, megkóstolni amit készítettél.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
soós tibor mondta
Szia Dia!
Nagyon finom a kenyér, a megjegyzésem csak annyi lenne, hogy a krumplit héjában főzd meg, sokkal finomabb lesz. A sót egy kissé a krumpli miatt emelni kell, de, vigyázva. Nem azért, mert a só magas vérnyomást eredményez, – ez egy marhaság, semmi bizonyíték nincs rá, el ne hidd -hanem azért, mert akkor nem kellemes.
Köszönöm, csókollak, Tibi.
Gasztrozseni mondta
Kedves Tibi,
Köszönöm szépen a tippeket, ki fogom próbálni.
Kiss Rebeka mondta
Múlt héten sütöttem az első teljeskiörlésű tönkölybúzás kenyerem. Nem raktam bele mást csak a lisztet, vizet, sót, élesztőt és olajat.
Az állaga sűrűbb, nem olyan laza, mint a bolti felfújt kenyereké, de nekem nagy élmény volt és ízlett. Tovább fogom finomítani és próbálkozni a tökéletesítésével. Nagyon várom az ezzel kapcsolatos ötleteidet és persze az eredményt, hogy Neked hogy sikerül tökélyre fejleszteni ezt a fajta kenyeret, mert én mindenképpen ezt a teljeskiörlésűt akarom készíteni és minél finomabbra.
Szép napot!
Gasztrozseni mondta
Kedves Rebeka,
örülök, hogy neked is olyan nagy élményt jelent a kenyér készítés, mint nekem. Természetesen minden tapasztalatom meg fogom osztani.
Blauné Nagy Éva mondta
Kedves Dia!
Én is szoktam kenyeret sütni: kézzel dagasztom(kb: a te recepted szerint,csak én nagyobb menyiségben.)
Néha burgonya helyett rakok bele: reszelt sajtot, máskor különböző magvakat,
a lisztet néha keverem kukorica lisztel.
Mindenképpen nagyon finom az eredmény. Üdv: Éva
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Remek ötleteket adtál a sajttal, és a magvakkal, ki fogom próbálni.
Kiss Rebeka mondta
Én is kézzel dagasztottam és kifelejtettem a leírásomból, hogy raktam még bele lenmagpelyhet és amikor elkészült a sütéshez a tetejét megszórtam gazdagon piritott szezámmaggal, azt különösen szeretem.
Gasztrozseni mondta
Kedves Rebeka,
A kézzel dagasztás lehet, hogy kicsit fárasztóbb, de olyan jó érzés, ahogy az ember kezei között a hozzávalókból kenyér lesz.
Hódi Rezsőné mondta
Kedves Dia!
Olyan reménykedve olvasom a jobbnál jobb receptjeiteket, kicsit irigyked ve is , hátha találok magamnak valót is. Sajnos nagyon nagy gondom van a szénhidráttal és a glukózzal. Ebben az évben töltöttem be a 79.év emetz és 4 évvel ezelőtt jöttem rá Szendi Gábor könyvéből, hogy az egész életemben tartó fejfájásaimat a szénhidrát és a glukóz okozza.
Ha lenne valaki a levelező partnereid között aki hasonló gondokkal küzd, akkor hálásan megköszönném, ha tudna nekem egy olyan kenyérreceptet ajánlani, amit nyugodt szivvel ehetnék. Én pillanatnyilag a Norbi féle 3.5 %-os szénhidrát tartalmu kenyeret veszem, de nagyon drága.
Kérlek, ha tudsz légy a segitségemre.
Hálás köszönettel és szivélyes üdvözlettel: Hódi Rezsőné boszailona@gmail.com
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Én most éppen rozsos kenyeret sütöttem, amelynél a liszt mennyiség fele teljes kiőrlésű rozsliszt, a másik fele tönköly finom liszt, annak a receptjét pár napon belül felteszem. Mindenképpen tervezem, hogy készítek csak teljes kiőrlésű lisztből is kenyeret, természetesen annak a receptje is fel fog kerülni, amint a megfelelő arányok meglesznek.
pintér Éva mondta
Kedves Dia!
Én a kezemmel szoktam gyúrni mindent, abban jobban bízok mint a gépekben. Érzem milyen állagú a tészta.
Tej helyett vizet kell adni a kenyérhez, a kalácsfélékhez adok tejet.
Nagyon finom a magvas kenyér (tökmag, köménymag, napraforgó stb) olajat sem szoktam a kenyérhez adni. A krumpli valóban héjában főzve kellemesebb ízt ad.
Jó kísérletezést kívánok: Éva
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Így van, a kézzel gyúrt kenyérnél sokkal jobban érezni a tésztát. Köszönöm a tippeket!
Godoné Erzsi mondta
Kedves Dia !
Egyre nagyobb kedvem lett a kenyér sütéshez.Előbb Dia a te recepted szerint,a többit később.
Jó kenyérsütést mindenkinek.Erzsi.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Örülök, hogy tetszik a recept, jó sütögetést kívánok!
Rea mondta
Kedves Dia!
Régóta próbálkozom kenyérsütéssel, de nincs sikerélményem.
Egyedül a sülő kenyér illata volt eddig ami elvarázsolt.
Nagyon érdekelne engem egy alacsony ch-ás kenyér receptje, ezzel újra próbálkoznék.
Talán neked sikerül valamit kitalálni.
Üdv. Rea
Gasztrozseni mondta
Kedves Rea,
Folyamatosan dolgozom ki a kenyér recepteket, remélem sikerül olyan receptet is összeraknom, ami neked is kedvedre való lesz.
Kiss Györgyi Gyulai Andrásné mondta
Kedves Dia! Teljeskiőrlésü lisztből én már két éve rendszeresen sütök kenyeret.
Kb. hetente háromszor. A családom és én is nagyon szeretjük.Sokat próbálgattam ilyen- olyan receptekkel sütni,de ez vált be.
A recept: 40deka teljesk. búzaliszt
10deka teljesk. rozsliszt
25g élsztő, 4dl langyos víz, 3 ek. étolaj, 1teásk. só .pici cukor
Én kézzel dagasztom. 45perc kelesztés, utána jól átgyúrni, sütőpapírral bélelt kenyérformában még 20perc kelesztés,200 fokos sütőben kb 45 perc sütés.
Szoktam belekeverni lenmagot és napraforgómagot, a tészta kicsit lágyabb, de a
tkliszt több vizet igényel,a deszkát jobban meg kell lisztezni az átgyúrásnál.
Sokkal finomabb mint a boltikenyér!
Gasztrozseni mondta
Kedves Györgyi,
Nagyon jól hangzik a recepted, köszönöm, hogy megosztottad, ki fogom próbálni.