Szeretem a pogácsát. Mondjuk nálunk leginkább “köretként” készül a gulyás leves, a bableves vagy éppen a lencseleves mellé. Ha pogácsára gondolok, a lelki szemeim előtt egy légiesen könnyű, pihe-puha finomság képe jelenik meg. Éppen ezért szeretem ezt a receptet, mert sem a túró sem a vaj nem nehezíti el a tésztát.
Hozzávalók:
3 dkg friss élesztő
0.5 dl tej
1 teáskanál cukor
60 dkg finomliszt
2 teáskanál só
25 dkg vaj
30 dkg rögös túró
3 evőkanál tejföl
Hozzávalók még:
1 db tojás (a kenéshez)
5 dkg reszelt trappista sajt
A tejet langyosítsd meg kéz melegre, majd szórd bele a cukrot és morzsold bele az élesztőt. 10 percre tedd félre, hogy szépen felfusson.
A lisztet és a sót keverd össze, majd morzsold bele a vajat. Ezután mehet bele a túró, a felfuttatott élesztő és a tejföl. Jól dagaszd ki. Ruganyos, inkább kicsit puhább állagú tésztát fogsz kapni. Konyharuhával letakarva hagyd pihenni 30-40 percet.
A tésztát vékonyan lisztezett deszkán nyújtsd ki nagyjából 2 cm vastagra. A tetejét vágd be egy éles késsel először függőlegesen, majd vízszintesen. 3cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggasd ki őket és pakold egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ismét következik 30-40 perc pihentetés.
Ha lejárt a pihentetési idő kapcsold be a sütőt 180 C fokra alsó felső sütésen.
A pogácsák tetejét kend meg a kissé felvert tojással és szórd meg a sajttal. Ha szereted mehet a sajt tetejére köménymag, szezámmag.
Irány a sütő. Nagyjából 12-15 perc alatt szép aranyszínűre sülnek.
Jó étvágyat hozzá!
Vélemény, hozzászólás?