Nagyon régen sütöttem kiflit vagy kenyeret. Az utóbbi időben idő szűke miatt inkább pékségben/boltban vásároltam meg a kenyérféléket, csak a házi hamburgerhez sütöttem bucikat. Most, hogy igyekszünk nem kimozdulni otthonról leporoltam a régi receptjeimet és úgy döntöttem inkább megsütöm én, amire vágyik a család. Kezdetnek kiflit készítettem. Ez a kifli kívül roppanós, belül puha (másnapra már nem roppanós, viszont még mindig puha). Vacsorára készültek el. Még langyosan csapott le rá a család. Úgy ették, mint akik napok óta nem ettek.
A receptet tovább tartott bepötyögni, mint a tésztáját elkészíteni.
Hozzávalók (10-12 db kiflihez):
50 dkg BL 80-as kenyérliszt (ha nincs otthon akkor a finomliszt is tökéletesen megfelel)
2 dl tej
1 dl víz
1 evőkanál tejföl
1 csomag (7 gr) szárított élesztő vagy 2 dkg friss élesztő
2 teáskanál só
Elkészítés:
A tejet és a vizet keverd össze a tejföllel, majd langyosítsd meg. Add hozzá a szárított élesztőt és keverd el benne. A lisztet szitáld át és a sóval keverd el, majd öntsd bele a folyékony részt. Ha friss élesztővel dolgozol, akkor ugyanúgy a folyadékba morzsold bele az élesztőt, keverd el és mehet a lisztes részhez.
A dagasztás következik. Én géppel dagasztottam. 5 perc után nagyon szép ruganyos tésztát kapsz, de további 5 percig még érdemes dagasztanod, hogy a sikérváz elkezdjen szépen kialakulni. Ha az első 5 perc után még ragacsos volna a tészta, pici lisztet tegyél hozzá.
Amíg a gép dagaszt, a sütőt melegítsd elő 50 fokra (nyáron erre nincs szükség természetesen, a konyhapulton is hamar megkel a tészta). Amikor elérte a hőfokot kapcsold is le. A megdagasztott tésztát takard le egy konyharuhával és tedd be a langyos (Lekapcsolt!) sütőbe pihenni 50 percre.
Amikor lejárt a kelesztési idő, és a tészta már legalább a duplájára kelt, szedd szét 10-12 darab nagyjából azonos méretű gombócra. A gombócokat gyúrd át kicsit, hogy szép gömbölyded formát kapjanak, majd konyharuhával letakarva pihentesd őket 10-15 percet.
Közben egy tálcát vagy alátétet olajozz be vékonyan. Ezen fogod nyújtani a gombócokat. Próbálj meg kicsit ovális lapokat nyújtani a gombócokból. A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtsd ki, majd nagyon szorosan tekerd fel őket. Ha tekerés közben kifelé sodrod a tésztát a tenyereddel, nagyon szép kifli formát tudsz készíteni.
Az így feltekert kifliket az illesztéssel lefelé, tedd egy nagyon vékonyan kiolajozott tepsire. Amíg a sütő felmelegszik, picit még kelnek a kiflik.
A sütőt 220 C fokra melegítsd elő oly módon, hogy a sütő aljába egy kicsi tepsibe tegyél 1 dl vizet. A gőz hatására a kiflik sokkal szebben megnőnek majd.
Sütés előtt a kifliket kend le vékonyan vízzel, majd szórd meg köménymaggal, esetleg nagy szemű sóval.
Süsd 20 percig, vagy amíg a kiflik elkezdenek picit barnulni. Ekkor vedd vissza a hőfokot 200 C fokra, kapcsold rá a légkeverést és süsd további 5-10 percig, amíg igazán szép színt kapnak.
Sütőből kivéve, még forrón kend meg őket nagyon vékonyan vízzel, hogy igazán ropogósak legyenek.
Írhatnám, hogy várd meg, amíg meghűlnek, de úgysem fogom tudni megvárni, mert langyosan a legfinomabb.
Jó étvágyat hozzá!
Vélemény, hozzászólás?