Ahogy a kókuszgolyó, a sajtos rúd is a feledés homályába veszett, a nagyon trendi sós finomságok között. Pedig én emlékszem, hogy gyerekkoromban elmaradhatatlan kelléke volt a gyerekzsúroknak, esküvőknek és a különféle hivatalos rendezvényeknek. Szórtak a tetejére sajton kívül köménymagot, szezámmagot, és mákot is.
Én most a klasszikus sajtosat hoztam, de természetesen azzal díszíted, amivel jól esik.
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg tönköly finomliszt
- 15 dkg vaj
- 1 dl natúr joghurt
- 2 kávéskanál só
- 2 kávéskanál őrölt köménymag
Hozzávalók a tészta tetejére:
- 1 tojás
- 10 dkg reszelt sima vagy füstölt trappista sajt
A sütőt melegítsd elő 200 C fokra.
A lisztet keverd össze a sóval. A vajat vágd apró darabokra, és morzsold el a sós liszttel. Amikor már az egész szép morzsás, keverd hozzá a natúr joghurtot és az őrölt köménymagot. Gyúrd addig amíg a tészta szépen összeáll.
Viszonylag gyorsan kell vele dolgozni, hiszen a vaj miatt a tészta hamar megpuhul.
Amikor a tésztád szép egységes, egy lisztezett nyújtó deszkán nyújtsd nagyjából fél cm vastagra. A tojást verd fel, és kend meg vele a tészta tetejét, ezután pedig szórd meg a sajttal. Egy éles késsel csíkozd fel a tésztát körülbelül 0,5-1 cm széles 4-5 cm hosszú csíkokra.
A sajtos rudakat tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és mehetnek is a sütőbe.
Körülbelül 15-20 perc alatt szép aranybarnára sülnek. Fémdobozba zárva még jó néhány napig könnyedén frissen tarthatóak.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Zsuzsa mondta
Kedves Dia !
Nagyon köszönöm finomabbnál finomabb receptjeidet,
okos ötleteidet a technikai részhez is.
Még ma megsütöm ezt a sós rudat, legyen mit rágcsálni.
A húsvéti ünnepek eredeti értékeire emlékezve, a mai
nyuszis-pipis, gyermeki vidámságot is hozó áldott, boldog
szép napokat kívánok Neked és családodnak szeretettel:
Zsuzsa
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsa,
Köszönöm a kedvességed! Örülök, ha tetszenek a receptek és hasznosnak találod az ötleteimet! Szép húsvétot!
Blau Éva mondta
Köszi a receptet! Már egészen elfeledkeztem róla pedig milyen finom és a gyerekek is nagyon szeretik.
KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET NEKED!!!!!!!!!!!!!!!
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Nagyon szívesen! Bízom benne, hogy ízleni fog! Szép húsvétot!
Bajza Anna mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a fantasztikus recepteket.
Kívánok Nektek kellemes húsvéti ünnepeket.
Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Nagyon szívesen! Szép húsvétot!
Gyöngyi mondta
Nagyon szépen köszönöm ezt a gyors és könnyű receptet. Még ma megcsinálom.
Nagyon szép, kellemes Húsvétot kívánok Nektek!!!!
Szeretettel:
Gyöngyi
Gasztrozseni mondta
Kedves Gyöngyi,
Nagyon szívesen, bízom benne, hogy ízleni fog! Szép húsvétot!
BENE GÉZÁNÉ mondta
Kedves Dia nagyon boldog húsvéti ünnepet kívánok neked és családodnak.
Köszönjük a sok jó receptet és ötletet további sok sikert és jó ötleteket. Edit.
Gasztrozseni mondta
Kedves Edit,
Nagyon szívesen! Szép húsvétot!
Engler Sebestyén mondta
Kedves Dia !
Köszönöm az ötleteidet, receptjeidet, nagyon jók !
Boldog Új Évet kívánok, sikerekkel, szerencsével !
Gasztrozseni mondta
Kedves Sebestyén,
Boldog újévet kívánok!
Bősze Lajosné mondta
Köszönöm ezt a finom gyors receptet.
Boldog Új Évet kívánok.
Gasztrozseni mondta
Kedves Rózsika,
Boldog újévet kívánok!
ÁGI mondta
kedves gasztrozseni!
először a neved tetszett meg (nagy szerénységről árulkodik), aztán a kitartó energiádat csodálom egyfoly-
tában, meg azt, hogy mindenkinek válaszolsz. most kedvem kerekedett egy rövidke hozzászólásra a
rudacskák ügyében: én a tésztát több részletben akkorára nyújtom, vagy vágom, hogy ráférjen a sütőlapra, és azon
kenem-szóróm majd pizzavágóval vagy derelyevágóval metélem szét, mert a rakosgatás kikezdi a derekam. Üdv:ÁGI.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ági,
Örülök, hogy tetszik a névválasztás. Köszönöm, hogy megosztottat a tapasztalatod.
Németh+Jozsefné mondta
Dia a sos sajtos rudhoz sütőpor nem kell?Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Nem kell bele sütőpor.