A szívem csücske a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér. Szeretném elérni azt, hogy tökéletes állagú „barna” kenyeret tudjak készíteni. Ez a kenyér már közelít hozzá, bár még nem 100%-osan teljes kiőrlésű. Viszont ha nem rajongsz a teljes kiőrlésű kenyerekért, de azért barátkoznál vele érdemes kipróbálnod, mert nagyon kellemes ízű, és nem túl tömör állagú.
A burgonyás cipóhoz hasonlóan ez a kenyér is tartalmaz burgonyát a lazább állag érdekében. És hasonlóan a burgonyás cipóhoz ez a rozsos vekni is elkészíthető összesen négy óra alatt, amelyből 3 óra a pihentetés, tehát abban a 3 órában bármi mást csinálhatsz.
Hozzávalók:
- 25 dkg tönköly finomliszt
- 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 dkg burgonyapüré vagy főtt tört burgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 dl tej + a cipó megkenéséhez
- 1 evőkanál barna nádcukor
- 3 dkg élesztő
- 2 kávéskanál só
Először is főzd meg a krumplit a kenyérhez, enyhén sós vízben. Amikor elkészült, szűrd le, és törd össze egy krumplinyomó segítségévvel. Most már neki is láthatsz a kenyér készítésnek.
A tejet kicsit melegítsd meg, nagyjából kéz melegre, de ne legyen túl forró, mert akkor bizony az élesztő elpusztul. Szóval a meleg tejbe keverd el a barna nádcukrot, és morzsold bele az élesztőt. Amíg az élesztő kicsit felfut, mérd ki egy tálba a liszteket, keverd össze őket, majd add hozzájuk a sót, a tört burgonyát, és az olívaolajat.
Amikor az élesztő feljön a tej tetejére, az azt jelenti, hogy felfutott, lehet vele dolgozni. Tehát az élesztős, cukros tejet öntsd hozzá a többi hozzávalóhoz, és gyúrd jól össze az egészet. Fontos, hogy a tészta ne ragadjon, ha úgy érzed, hogy ragad, apránként adagolj még hozzá lisztet. Egy ruganyos kissé lágy tésztát kell kapnod.
Most a kelesztés következik. Takard le a tésztát egy konyharuhával, tedd meleg helyre és hagyd pihenni 3 órát.
A kelesztési idő lejárta után a kenyértésztát egy lisztezett deszkán alaposan gyúrd át, és formálj belőle veknit.
Kapcsold be a sütőt 190 C fokra. Amíg a sütő felmelegszik, letakarva hagyd ismét pihenni a tésztát.
Ha a sütő elérte a kívánt hőfokot, tedd a tésztát egy olívaolajjal vékonyan kikent tepsire, vágd be a kenyér tetejét teljes szélességben két-három helyen körülbelül egy cm mélyen. A kenyeret kívülről kend be tejjel. Ettől kalácsszerű lesz a héja, és puha marad. Ha ropogós héjat szeretnél, akkor vízzel kend be a veknit.
Mehet a sütőbe 40 percre. Ennyi idő alatt tökéletesen átsül és gyönyörű aranybarna héja lesz.
Ha elkészült a kenyér, miután kivetted a sütőből, óvatosan kend be vízzel, hogy szép fényes legyen a héja. Tedd egy rácsra, hogy rendesen ki tudjon hűlni.
Most már csak egy dolog van hátra, megkóstolni amit készítettél.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Hódi Rezsőné mondta
Hát gasztrozsenikém !! Tisztelettel kérlek, valamint mindazon kedves olvasókat, ha tudtok segitsetek.
75 évesen olastam a Szendi Gábor könyvét, és abból állapitottam meg, hogy egész életemben azért fájt a fejem, mert szénhidrát és gluten érzékeny vegyok. Azóta igyekszem a szénhidrátot kerülni. A kenyeret egész életemben imádtam, de most ettől meg kell fosztanom magam, hacsak nem tudtok olyan kenyér receptet küldeni, amit ” ALFA-MIX” glutén és buzamentes lisztkeverékkel süthetek.
Amennyiben biztatást kapok tőletek, akkor az egyik teljeskiörlésü kenyér recept szerint az Alfa-Mix liszttel megpróbálom a kenyérsütést.
Előre is hálásan köszönöm a segitségeteket, üdvözlettel Hódiné boszeilona@gmail.com
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Ezen az oldalon találsz glutén mentes kenyér recepteket. Személy szerint én próbáltam ki őket, de érdemes megnézned: http://www.xn--lisztrzkeny-fbbc.hu/kenyerreceptek
Hódi Rezsőné mondta
Hálásan köszönöm agyors segitséget. Kijegyzeteltem a recepteket, Kipróbálom, és beszámolok.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ili,
Nagyon szívesen, és bízom benne, hogy ezek közül tudsz majd készíteni magadnak olyan kenyeret, amelyet nyugodt szívvel elfogyaszthatsz.
Hermann Ili mondta
Ne haragudjatok, de a glutén êrzékenységet nem lehet könyvböl “megállapítani”. Viszont ha az orvos diagnosztizálja, nem csak a búza, de a rozs, árpa stb. Is kerülendő. Egyébként jobbulást és fejfájás mentes életet kívánok sok szeretettel.
Hódi Rezsőné mondta
Sajnos itt nem végeznek ilyen vizsgálatot. Gyermekkorom óta sok orvosnál megfordultam, ill. vittek a Szüleim is. Én felnőtt korban fojtattam. Alulmüködő pajzsmirigyet állapitottak meg. Ezzel vége. Hathónaponként járok controllra. Mos ebben az évben töltöttem a 79. évemet. Aktiv vagyok. Férfjemet l7 éve ápolom. Negyedik emeleten lakunk, lift nincs. 8l lépcsőt járok meg naponta. Van ugy, hogy nem is egyszer.tam. Magam próbáltam magamon segiteni, kipróbáltam,. gondoltam semmit nem veszitek. Azhóta nem fáj a fejem. Elég is volt 75 évig.
Nagyon köszönöm, hogy ilyen hamar siettetek a segitségemre.
Hálával gondolok Rátok. Hódiné Ili boszeilona@gmail.com
Ircsi mondta
Kedves Dia !
Én is kacérkodom a gondolattal,hogy kenyeret sütök.Ami idáig visszatartott a dagasztás.Kézzel dagasztod ? Sütőm nem légkeveréses. Én eddig úgy tudtam a kenyérben nincs cukor. Nem szeretnék beletenni.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ircsi,
Én kézzel dagasztom a kenyeret, és nem egy nagy ördöngösség. Szerintem ez ne tartson vissza. Az a helyzet, hogy az élesztő felfuttatásához minimális cukorra vagy mézre szükség van.
Antal Györgyi mondta
Kedves Dia!
Ezt a kenyeret már többször megsütöttem, nagyon nagy sikert aratott itthon! Barátoknak is vittünk belőle, teljesen le voltak nyűgözve :)
Annyit változtattam a recepten, hogy dobáltam bele magvakat, így is nagyon finom lett. :)
Sok sikert kívánok ehhez az úttörő munkához, amit végzel az egészséges ételek népszerűsítésében!
Üdv. A. Györgyi