A szörp szó hallatán szerintem az emberek többségének egy édes, mű ízű, természetellenesen élénk színű folyadék jut eszébe. Pedig az igazi házi szörpök milyen finomak. Nekem volt szerencsém úgy tölteni a gyermekkoromat, hogy finomabbnál finomabb szörpöket ihattam. Bodza, málna, meggy, ribizli még most is emlékszem az ízükre.
Bodza szörp gyömbérrel és mentával
A bodzavirág a természet csodás ajándéka. Fantasztikus illatát már messziről érezni. Úgy tapasztalom az ismerőseim körében, hogy egyre többen fognak neki így tavasszal és készítenek belőle finom nedűt. Nincs is ennél kellemesebb frissítő a nyári melegben, vagy egy kis tavaszidéző a hideg télben. Ráadásul a limonádét is remekül fel lehet dobni vele.
Rapid leves
Nincs is jobb a hideg téli estéken, mint egy tányér, forró leves, amely átmelegíti a testet és a lelket. Na igen, de mi történik akkor, ha éppen nincs egy adag leves a hűtőben, amit csak gyorsan megmelegíthetnél? Nem, eszedbe se jusson a zacsis leves! Inkább készítsd el a rapid levest gyorsan, mondjuk fél óra alatt.
Maláj csirke
Gyömbér
Honnan származik: Dél- és Kelet-Ázsiából származik, de mára már nagyon sok helyen termesztik. Többek között Indiában, Japánban és Ausztráliában is.
Melyik részeit használjuk: Gyökerét frissen vagy szárítva (porított) alakban használjuk.
Milyen az íze: Csípős ízű, gyümölcsös, kissé fűszeres aromájú.
Mit fűszerezzünk vele: Az indiai ételek elmaradhatatlan fűszere, de használjuk még mézeskalácsba, készíthetünk belőle limonádét, teát is.
Milyen élettani hatása van: Étvágygerjesztő hatású, segíti az emésztést, de kiválóan alkalmazható meghűlés esetén is. Nem csak belsőleg, hanem fürdőként is alkalmazzák.
Mit érdemes még tudni róla: Az a hír járja róla, hogy aki minden nap eszik gyömbért, sokáig fog élni.
Currys csirke
Imádom az indiai konyhát. Ha ünnepelünk, általában a kedvenc indiai éttermünkbe szoktunk menni. Természetesen én is kísérletezek már egy ideje az indiai konyha fortélyainak elsajátításával, és úgy gondolom eljött az idő, hogy Veled is megosszam a tapasztalataimat.
[Tovább olvasom…]
Pihe-puha mézes puszedli
Már nagyon régóta készülök arra, hogy előrukkoljak egy jó kis puszedli recepttel. Nem könnyű ugyanis olyan puszedlit készíteni, ami megfelelően fűszeres, nem túl édes és nem túl száraz. Azt gondolom, hogy sikerült kikísérleteznem a megfelelő arányokat, de döntsd el Te, hogy milyen lett.
[Tovább olvasom…]
Mézes-chilis csirke
Édes, csípős, igazán pikáns. Sokféle receptet láttam már. Budában megsütve a pácolt húst, szezámmagosan, rizzsel. Én igyekeztem olyan receptet összehozni, amely olaj és bármilyen más egyéb zsiradéktól mentesen készül. Csalóka lehet a méz miatt, de készülj fel, ez egy igazán izzasztó étel.
[Tovább olvasom…]
Harcsa bundában
Ismered az álláspontom a rántott ételekről. Sosem favorizáltam őket. Azonban a környezetemben élők szeretik, ezért néha muszáj engednem a nyomásnak. Ami nem feltétlenül baj, hiszen így megtalálom a módját annak, hogy lehet egy ilyen ételt elkészíteni egészségesebb formában.
[Tovább olvasom…]
Joghurtos-gyömbéres pulykamell, mozzarellás nyári salátával
Lassan vége a nyárnak, de ne hagyd elillanni a pillanatot! Használd ki a meleg, napsütéses napokat és menj ki a szabadba. A gyümölcsök, zöldségek sem fognak már sokáig ilyen frissen és üdén a rendelkezésedre állni (kivéve az import árut), ezért egyél belőlük annyit, amennyit csak tudsz. Ez a menü megállja a helyét, ha gyorsan szeretnél, finomat készíteni.
[Tovább olvasom…]
Legutóbbi hozzászólások