Az eredeti recept, lehet, hogy furcsán hangzik, de a páromtól származik. Ő készített nekem először barackos csirkemellet. Nagyon finom volt, de az eredetileg tejszínnel készült változatot én kicsit töménynek találtam. Ezért, természetesen a beleegyezésével, változtattam rajta. Már ő is azon az állásponton van, hogy így finomabb, mint ahogy ő készítette.
A sült csirkemell, a barack, füstölt sajt, a fahéj és a szerecsendió igazán különleges íz világot alkotnak.
Hozzávalók a húshoz (4-6 adaghoz):
- 70 dkg csirke- vagy pulykamell
- 1 doboz cukrozatlan őszibarack konzerv vagy friss őszibarack
- 15 dkg reszelt, füstölt mozzarella sajt
- 1 teáskanál olívaolaj
- szerecsendió (legjobb a frissen reszelt)
- só
- fehérbors
Hozzávalók a besamel szószhoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál Graham-liszt
- 3 dl tej
- 1 kávéskanál só
- 1 késhegynyi fehérbors
- 2 kávéskanál fahéj
A barackról a levet csöpögtesd le.
A csirkemellet szeleteld fel 1 cm vastag szeletekre, sózd, borsozd be a hússzeleteket, és mindkét oldalukat klopfold meg kicsit.
Egy teflon serpenyőt melegíts fel, öntsd bele az olívaolajat. Ha az olaj is felmelegedett süsd meg benne a hússzeleteket. Mindkét oldaluk legyen szép piros.
Közben készítsd el a besamel mártást. A lisztet az olívaolajon pirítsd meg. Akkor jó, ha a liszt kis gombócokká áll össze. Ekkor öntsd fel a tejjel. Egy szűrő segítségével keverd szét a lisztgombócokat, hogy a mártásod ne legyen csomós. Add hozzá a sót és a fűszereket. Folyamatos keverés mellett főzd, addig míg a mártás besűrűsödik.
A sütőt melegítsd elő 200 C fokra.
A barackokat szeleted fel fél cm vastag szeletekre.
Egy tepsit vékonyan kenj ki olívaolajjal, helyezd bele a csirkemell szeleteket. Ezután szórd meg őket alaposan a szerecsendióval. Nem kell félned, nagyon finom íze lesz tőle. Az őszibarack szeleteket helyezd a hússzeletekre. Most kanalazd rá a hússzeletekre a besamelt. Ha több besamelt csináltál, mint a hús, akkor sincs gond, kanalazd a hússzeletek közé.
A barackos, besameles húsokat, tedd be a sütőbe 15-20 percre.
Ha a besamel elkezd pirulni, vedd ki a sütőből, szórd rá a sajtot, majd tedd vissza a sütőbe, körülbelül 5-10 percre.
Kapcsolj grillező fokozatra és süsd rá a sajtot. Ha már szép aranybarna a sajt, elkészült.
Kínálhatsz mellé friss salátát, gerslit.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Katka mondta
Kedves Dia!
Ez nagyon jól hangzik,már rég szeretem volna ilyesmit csinálni,ki fogom próbálni,
köszönöm a receptet
Üdv.:Katka
Katka mondta
helyesbítés:szerettem volna!!!!!
Gasztrozseni mondta
Kedves Katka,
Örülök, hogy tetszik a recept. Várom a visszajelzésed, ha kipróbáltad.
Gasztrozseni mondta
Kedves Katka,
Örülök, hogy tetszik a recept. Várom a visszajelzésed, ha kipróbáltad.
dr Kántor Mihály mondta
T.Diána !
Házi grill főzőversenyen szeretnék jól szerepelni. Már régebben is
készítettem vasalt csirkét. Jól bánok a faszénnel, a vasalókba is
befűtök, és jó nagy az öntöttvas grillező lap amire a húsokat teszem.
Intenzív fűszerezési receptet kérek. Esetleg pácolási javaslatot is.
Erősen szeretnék fűszerezni de félek hogy ( pl. a bazsalikom )
megég, és elrontja az egészet. Köszönöm a segítséget.
A blogjához gratulálok. Feltünt mint egy üstökös. dr K.M.
Gasztrozseni mondta
Kedves Mihály,
Köszönöm a kedves szavakat. Én a következő én így szoktam grillezni:
http://www.gasztrozseni.hu/csa.....grillezes/
Judit mondta
Kedves Dia!
Ma a recepted szerint csináltam meg a csirkét ebédre. Nagyon finom volt, köszönöm Neked ezt a gasztronomiai élményt.
Üdv.Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Nagyon örülök, hogy ízlett! További jó főzőcskézést kívánok!
keletigua mondta
Kedves Dia !
Összefutott a számban, szóval mindkettőt elkészítem, köszönöm, kézcsók
Gasztrozseni mondta
Kedves keletigua,
Köszönöm, jó sütés – főzést kívánok!
Pintér Ferenc mondta
Szia Dius!
Gratulálok a blogodhoz,nagyon tetszik!
Kipróbáltam a barackos csirkét, és isteni finom!Még kérünk ilyen recepteket!
Szemezgetek még!Csak így tovább!!!
Feri( ex osztálytárs)
Gasztrozseni mondta
Szia Feri,
Köszönöm szépen! Nagyon örülök, hogy ízlett! :)
Izolda mondta
Kedves Dia!
Már rég kacsintgat a recepted, tegnap meg is csináltam. Nagyon finom lett. A párom azt mondta, hogy még ha az egészséges receptek közé is tartozik, “sajnos” annyit lehet enni belőle, hogy az már nem egészség. Köszönöm szépen a recptet. És köszönöm szépen a cikkeket amiket küldesz az egészséges táplálkozásról, nagyon segitenek.
Üdvözlettel Izolda
Gasztrozseni mondta
Kedves Izolda,
Nagyon örülök, hogy ekkora sikert arattál a recepttel. Örülök, ha segíthetek!