Kiváló magyar gyümölcs, mégsem örvend akkora népszerűségnek, mint a barack, a dinnye vagy a szőlő. Pedig kiváló dolgok készíthetők belőle. Például, a teljesség igénye nélkül: szilvás gombóc, hideg szilva krémleves, cukormentes szilvalekvár. Ne hagy ki, készíts Te is valami finomat belőle.
Hozzávalók a tésztához:
- 65 dkg finomra őrölt teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 25 dkg vaj
- 1 tojás
- 2 evőkanál tej
- 2 evőkanál barna nádcukor
- 1 csipetnyi só
Hozzávalók még:
- 40 dkg keményebb, érett szilva
- 2 evőkanál barna nádcukor
- 3 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 4 tekerés színes bors
Kezd a tésztával.
Először mérd ki a lisztet és morzsold össze a vajjal. Most jöhet bele a tojás, a barna cukor és végül a tej. Addig gyúrd a tésztát, míg szép egyenletes, könnyen gyúrható lesz, és a vaj teljesen felolvad benne.
A sütőt melegítsd elő 220 C fokra.
A gáz tepsit vajazd ki, majd lisztezd ki.
A tésztát nyújtsd ki úgy, hogy pereme is legyen a tepsiben. Egy villa segítségével kicsit böködd meg a tésztát.
A barna nádcukrot, az őrölt fahéjat, az őrölt szegfűszeget és a borsot keverd össze.
A szilvát mosd meg, és vágd fel cikkekre. Ezután forgasd meg a feldarabolt szilvákat a fűszeres keverékben.
Mehet a tésztára a szilva. Egyenletesen oszd el, hogy mindenhová jusson. Végül a maradék fűszeres keveréket szórd rá a szilva tetejére.
Ha megvagy, mehet a sütőbe körülbelül 40 percre.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Kovács Józsefné Mária mondta
Kedves Dia!
A szilvás lepény tésztájába nem kell sütőpor vagy élesztő?
üdv.Mária
Gasztrozseni mondta
Kedves Mária,
Nem kell, ez egy vajas, omlós tészta.
ilona mondta
Kedves Dia sok sikert kivánok a versenyhez biztos vagyok benne, hogy sikeres lesz üdvözlettel Ilona
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Köszönöm.
pintér Éva mondta
Kedves Dia!
Borsot még nem hallottam a szilvás lepénybe, nem nagyon tudom elképzelni benne.
Szabolcsban a legfinomabb szilvalekvár az un. “nem tudom” nevű szilvából készül, igen finom, sokszor járunk arra, és kaptunk már ajándékba
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
A bors egy picit pikánssá teszi a szilvás lepényt, nem kell tőle megijedni. A nem tudom szilváról már én is hallottam, nagyon jó fajta.
Gyöngyi mondta
Kedves Dia!
Rég vágytam egy élesztő nélküli receptre! Ime itt van.
Nagyon szépen köszönöm és amikor megsütöm, megírom milyen lett.
Üdvözlettel:
Gyöngyi
Gasztrozseni mondta
Kedves Gyöngyi,
Bízom benne, hogy ízleni fog!
Bajza Anna mondta
Kedves Dia!
Ez nagyon megfogott, főleg a színesbors, így még nem sütöttem szilvás lepényt, de most fogok.
köszönöm:
Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Szerintem érdemes néha kísérletezni kicsit, mert egészen új, izgalmas ízekkel találkozhat az ember.