Még hogy egy torta csak egészségtelen lehet. Ezt a receptet egy barátnőmnek ajánlottam, aki kisfia első születésnapjára készítette el. Mondanom sem kell, volt sikere. Ebből is látszik, hogy a gyerekeknek nem az számít, hogy valami mennyire édes, hanem, hogy mennyire finom. A torta elkészítése nem vesz igénybe többet 1 óránál, és már csak hűteni kell.
És ami a legfontosabb, legalább is számomra, hogy nincs benne nyers tojás.
Piskótaalap:
- 3 tojás
- 4 dkg méz
- 9 dkg zabpehelyliszt
- csipetnyi só
Túrókrém:
- 40 dkg túró
- 2,5 dl tejszín
- 2 kis doboz (175 gr) natúr joghurt
- 1 citrom reszelt héja
- 1 citrom leve
- 10 levél (15 gr-csomag) lapzselatin
- 2 evőkanál méz
- 1 csomag habfixáló
Tetejére:
- 50 dkg ribizli
- 2 csomag (12 gr) piros tortazselatin (nem feltétlenül szükséges, a ribizlik a zselatin nélkül is a helyükön maradnak)
Kezd a piskótával.
A sütőt melegítsd elő 200 C fokra. A tojásokat válaszd ketté. A tojásfehérjéket a csipetnyi sóval verd kemény habbá. Majd add hozzá a mézet és a tojások sárgáját. Habosítsd tovább, és lassan apránként adagold hozzá a zabpehelylisztet is.
A csatos tortaformát béleld ki sütő papírral. Öntsd bele tésztát, és szép egyenletesen oszlasd el a formában. Mehet a sütőbe. Körülbelül 10-15 perc alatt készre sül.
A sütőpor direkt maradt ki, ugyanis nem kell hozzá.
A tejszínt verd fel a habfixálóval, és tedd hűtőbe. A túró törd össze villával, add hozzá a mézet. A citromot mosd meg forró vízzel, majd töröld meg. Reszeld le a héját, majd facsard ki a levét és a citromlé felét, add a túróhoz. Keverd össze, majd keverd hozzá a joghurtot is. Alaposan dolgozd össze.
Most add hozzá óvatosan a túrós keverékhez a felvert tejszínt.
A zselatint 2 – 3 percre áztasd be hideg vízbe, majd öntsd le róla a vizet és, nagyon alacsony hőfokon melegítsd fel. Nem szabad forrnia, éppen csak olvadjon fel és vedd is le a tűzről. Lassan csorgasd a túrókrémhez. Nagyon óvatosan, de alaposan keverd össze a zselatint a krémmel.
Az összes krémet tedd a tortaformában lévő tésztára, melyről előzőleg eltávolítottad a sütőpapírt.
Szép egyenletesen oszlasd el rajta.
Tedd hűtőbe 1/2 órára, majd jöhet a díszítés.
A ribizlit szedd le a száráról. A kis bogyókat mosd meg és csepegtesd le alaposan.
Egyenletesen terítsd el a túrókrém tetején.
Ha a zselatinos verziót készíted:
A zselatin a tasakon szereplő módon készítsd el, de a cukrot nyugodtan hagy ki belőle, mert a szilárdulást nem befolyásolja.
Ha a zselatin már kihűlt, de még nem dermedt meg, óvatosan oszlasd el a ribizliken.
Legalább 3 órára tedd hűtőbe, hogy minden tökéletesen megszilárduljon, és az ízek összeérjenek.
Málnával, eperrel, ribizlivel a legszebb, de barackkal vagy mangóval is isteni.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
TM mondta
Hát ez eszméletlenül jól néz ki, nyami-nyami!!!
Weidlich Ágnes mondta
Kedves Dia, ezt a tortát készülök a hétvégén elkészíteni, de nem kaptam hozzá lapzselatint. A Dr. Oetker Expressz Zselatin fix-je is jó? Abból mennyi kell? A tasakon lévő információ szerint egy csomag kb. 3 lapnak fele meg, tehát több, mint 3 csomag kéne? Nem sok az egy kicsit? Előre is köszönöm a választ, Ági
Gasztrozseni mondta
Kedves Ági,
Szerintem 3 csomag elég lesz.
Németh+Jozsefné mondta
Hétvégén barackos gombóc lesz,de utána ezt
a túrost fogom megcsinálni Köszönnöm Diácska
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
A barackos gombóc is remek. Remélem ízleni fog.