A minap indiai ételt készítettem, amelyhez felbontottam egy doboz csicseriborsó konzervet. Nem volt szükség az egészre, így jelentős része megmaradt. Pont annyi, amiből már lehet készíteni egy tisztességes adag hummuszt. Mivel nagyon szeretjük húsok mellé, pirítósra kenve, nem is volt kérdés, hogy mi fog készülni a maradék csicseriborsó konzervből.
A hummusz egyik fő összetevője a tahini paszta. Ehhez hozzájutni nem lehet a sarki kisboltban, viszont egyáltalán nem bonyolult elkészíteni. Csak egy jó kis aprítógép szükséges hozzá.
Hozzávalók a tahini pasztához:
50 gr szezámmag
2 evőkanál olívaolaj
Hozzávalók a hummuszhoz:
300 gr konzerv csicseriborsó (tiszta súly, lecsepegtetve)
az elkészített tahini paszta (az egész)
1 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
2 kávéskanál római kömény
késhegynyi fehérbors
A tahini pasztához száraz serpenyőben, gyakori rázogatás mellett pirítsd meg a szezámmagot, amíg egyenletes okkersárga színe lesz. A pirított szezámmag mehet az aprítógépbe az olívaolajjal együtt. Dolgoztasd addig a gépet, amíg szép homogén állagú pasztát kapsz.
A csicseriborsó konzervet az aprítógéppel vagy egy botmixerrel turmixold krémes állagúra. Mehet hozzá a tahini paszta, a zúzott fokhagyma, a citrom leve és a fűszerek.
Amikor elkészült, tedd egy tányérba, locsolj a tetejére kevés olívaolajat, szórd meg petrezselyemmel. Lefedve tedd a hűtőbe néhány órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Jó étvágyat hozzá!
Vélemény, hozzászólás?