A pite nálunk nagy kedvenc, viszont töltelék tekintetében megoszlik a csapat véleménye. Van akinél csak az almás a nyerő és van akinél a túrós. Részemről jöhet mind a kettő, de fejet hajtok a többség igénye előtt és kétféle töltelék kerül bele. Éppen ezért, ha csak almásat, vagy csak túrósat szeretnél készíteni, akkor duplázd meg a töltelék mennyiségét.
Gibanica
Pontosan egy éve ilyenkor Gradoban „nyaraltunk”. Kicsit nosztalgiázva nézegettem a fotókat, amikor szembejött velem ennek a már látványra is csodálatos édességnek a képe. Oda úton Olaszországba, megálltunk Szlovéniában. Beszereztük a kedvenc sónkat a portorozi só lepárlóban. Majd a postojnai cseppkőbarlang megtekintése után elmentünk a predjamai várat is megnézni. A természeti és kulturális élmények után következhetett a gasztronómia.
Forró almás táska
Nem szoktam leveles tésztát vásárolni, inkább magam készítem, de a múltkori bevásárlás során úgy döntöttem, hogy veszek két csomaggal, ha esetleg hirtelen sütni kellene valamit, és idő szűkében lennék. Aztán a napokban, a fagyasztóban kutakodva rábukkantam a leveles tésztákra. És bár éppen nem kellett sürgősen sütnöm valamit, mégis kivettem az egyik csomaggal.
[Tovább olvasom…]
Almás-cékla saláta pirított dióval
Szegény cékla egy nagyon mellőzött zöldség. Kevesen fogyasztják, és akkor is leginkább csak ecetes lében eltéve savanyúságként kerül az asztalra. Pedig milyen finom frissen! Ropogós, tele van vitaminokkal, és micsoda színe van.
[Tovább olvasom…]
Fügés-diós almatorta
Nagyon szeretem a nyári almát. Üde színfoltja a nyárnak, hiszen lédús, kissé savanykás, kissé édes és nagyon zamatos. Egyetlen rossz tulajdonsága van csupán, hogy nem áll el túl sokáig, ezért, ha elkezdd érni csupán pár napunk van rá, hogy felhasználjuk.
[Tovább olvasom…]
Almalekvár
Életemben először Zselickisfaludon voltam táborban. Itt ettem az addig számomra legkülönlegesebb lekvárt, almalekvárt. Mivel nálunk főleg barack, szilva és ribizli lekvár szokott lenni, számomra az almalekvár teljesen új volt. Annyira ízlett, hogy folyton kérleltem a konyhásokat, hogy én hadd egyek tízóraira és uzsonnára almalekváros kenyeret a májkrémes helyett. Szerencsére megesett rajtam a szívük, és mindig megkaptam a lekváros kenyerem.
[Tovább olvasom…]
Almatorta
Egy sütemény ami nem tömény, nem túl édes, viszont tele van gyümölccsel. Olyannyira, hogy ebben a 25 cm átmérőjű tortában 1 kg alma van. Gondoltad volna?
[Tovább olvasom…]
Almás-diós lepény, íz a múltból
Ez egy réges-régi recept újragondolása, melyet még a nagymamám testvére készített. Gyerekként is imádtam, bár akkor még ez a sütemény sok-sok cukorral, és fehér liszttel készült, azóta kicsit testre, de főleg egészségre szabtam.
[Tovább olvasom…]
Almás, májas csirkemell
Talán elsőre kicsit bizarrnak tűnhet a párosítás, de ne legyenek előítéleteid. A máj karakteres íze, és az alma lágysága, kiválóan passzol egymásoz. Amikor kiötlöttem ezt az ételt valami azt súgta, hogy finom lesz, és szerintem így is lett.
[Tovább olvasom…]
Almás pite Gasztrozseni módra
Menthetetlenül ideért az ősz. Hűvös van, keveset süt a nap, de mint minden évszaknak ennek is megvan a maga szépsége. Én ilyenkor mindig abban gondolkodom, hogy milyen zöldségek, gyümölcsök érnek éppen, minek van szezonja és, hogy miket lehet ezekből készíteni. Ilyen idény sütemény például az almás pite, amit bár lehet készíteni télen is, de friss savanykás almából a legfinomabb.
Legutóbbi hozzászólások