Nálunk a reggeli nagyon fontos. Mindig úgy indulunk el itthonról, hogy reggeliztünk. Általában valamilyen kenyérfélét, pirítóst eszünk felvágottal, lekvárral esetleg mézzel. Egy héten egyszer kapnak a gyerekek müzlit és általában egyszer sütök valamilyen péksüteményt. Ami lehet kakaós-fahéjas csiga, túrós batyu, édes vagy sós fonott kalács. Amit éppen kíván a család. Most túrós csiga készült.
Minden héten veszek egy csomag túrót mert egészséges és változatosan lehet felhasználni. Lehet belőle sós vagy édes, desszert vagy főétel, szóval tökéletes alapanyag.
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg túró
5 dkg porcukor
0,5 dl tej
0,3 dl napraforgóolaj
25 dkg finomliszt
0,5 csomag (15 gr-os csomag fele) sütőpor
csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg túró
15 dkg tejföl
5 dkg cukor
3 dkg búzadara
0,5 kezeletlen citrom héja
A sütőt melegítsd elő 180 C fokon légkeveréssel.
A lisztet egy villával keverd el a sütőporral és a sóval. A túrót törd át egy villával, majd add hozzá a porcukrot és egy gépi habverővel keverd krémesre. Mehet bele fokozatosan adagolva a tej és az olaj. Amikor már szép homogén, szitáld hozzá a sütőporos lisztet és gyúrd egyneművé.
A töltelékhez a túrót törd át. keverd hozzá a tejfölt és a cukrot. Ha már szép egységes, mehet bele a búzadara és a reszelt citromhéj.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki 0,5 cm vastagra. Egy kanál segítségével kend el rajta a tölteléket. (Ha szeretnéd kicsit feldobni meghintheted egy kis cukrozatlan kakaóporral a túrótöltelék tetejét. Ez egy kis finom kakaós ízt ad neki.) Tekerd fel olyan szorosan, ahogy a töltelék engdi, majd vágd fel 2-3 cm széles darabokra.
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. Tedd a csigákat egymástól néhány 2-3 cm távolságra és süsd 15-18 percet, amíg a tészta picit megpirul. El is készült a túrós csiga.
Jó étvágyat hozzá!
Vélemény, hozzászólás?