Amire végeztem az összes sárgabarack felhasználásával, úgy gondoltam, hogy mindent elkészítettem amit szerettem volna: sárgabarack krémlevest, sárgabarackos gombócot, cukormentes, rozmaringos, mentás-rozmaringos sárgabaracklekvárt, aszalt sárgabarackot. Erre ismét kaptam ajándékba még kicsit több mint két kg sárgabarackot. Fogtam is a fejem, hogy most mi tévő legyek, aztán megvilágosodtam: rostos sárgabarack lé vagy ahogy gyerekkorunkban hívtuk ivólé lesz a barackból.
[Tovább olvasom…]
Aszalt sárgabarack
Egy kellemes kemencés sütögetést követően, a kemence még másnap is 90 C fokos volt. Éppen azon gondolkodtunk hogyan lehetne kihasználni ezt a hőt, amikor is az asztalra pillantva ugyanaz jutott az eszünkbe, hiszen ott mosolyogtak a tálban a szebbnél szebb sárgabarackok. Gyorsan elővettük a kemencés könyveinket, hogy utána nézzünk vajon, hogyan kell aszalni.
Az ideális hőfok a 70-75 C fok volt, úgyhogy még kicsit hűtenünk is kellett a kemencét, hogy be tudjuk tenni a barackokat. Az volt a javaslat, hogy enyhén sós vízbe mártsuk bele a kimagozott gyümölcsöket mielőtt a kemencébe kerülnek, így nem vesztik el annyira a víztartalmukat.
[Tovább olvasom…]
Mentás-rozmaringos sárgabaracklekvár
A nagymama lekvárja, a nagymama lekvárja. Leginkább az jellemzi, hogy jó édes, és, hogy mindig is így fogja készíteni, mert így szokta meg és a család is így szereti. De Te miért ne kísérletezhetnél kicsit? Ezt az adag lekvárt, most egy kis rozmaringgal és mentával fűszereztem. Mivel a lekvár alapvetően édes, ezért mindkét fűszernövény kicsit feldobja, miközben igazán friss ízt kölcsönöz neki.
[Tovább olvasom…]
Sárgabarackos gombóc
Szilvás gombóc, sárgabarackos gombóc, lekváros gombóc. Ezek mind-mind igazi hagyományos ételek. Neked mi jut eszedbe róluk? Számomra gyerekkorom nyarait idézik. Amikor végre elkezdett érni a szilva, a szilvás gombóc volt az első étel, ami készült belőle. Sokáig csak szilvából készítettük gombócot, aztán kipróbáltuk sárgabarackkal is, és azóta elmaradhatatlan sárgabarackszezon idején.
[Tovább olvasom…]
Cukormentes sárgabaracklekvár
Ki ne szeretné a sárgabaracklekvárt? A hagyományos, egyszerű lekvárt, amely nem hiányozhat egyetlen otthon polcáról sem. Hiszen eheted kenyérrel, teheted fánkra, tölthetsz vele palacsintát, és még hosszan sorolhatnám mi mindenhez nagyszerű választás. Az elkészítése pedig igazán nem bonyolult, és milyen jól fog majd esni a hideg téli napokon egy kis üdítő nyár.
[Tovább olvasom…]
Rozmaringos sárgabaracklekvár
Ki ne szeretné a sárgabaracklekvárt? A hagyományos, egyszerű lekvárt, amely nem hiányozhat egyetlen otthon polcáról sem. Hiszen eheted kenyérrel, teheted fánkra, tölthetsz vele palacsintát, és még hosszan sorolhatnám mi mindenhez nagyszerű választás. Az elkészítése pedig igazán nem bonyolult, és milyen jól fog majd esni a hideg téli napokon egy kis üdítő nyár.
[Tovább olvasom…]
Sacher-muffin
Sacher tortát már hosszú évek óta készítek, ráadásul elég gyakran, úgyhogy azt már sikerült tökélyre fejlesztenem. Legalábbis akik kóstolták mindig el voltak ragadtatva. De kell a kihívás, ezért úgy döntöttem megpróbálom egyszerűsíteni a receptet valamint az elkészítés módját, és muffint készítek belőle.
[Tovább olvasom…]
Legutóbbi hozzászólások