El sem tudom mondani mióta készülök rá, hogy magam készítsek feketeribizli lekvárt. Nagyon szeretem, de itthon egyszerűen nem kapok olyat ami igazán finom lenne, magas gyümölcs tartalommal és nincs agyon cukrozva. Éppen ezért német ismerősök szoktak hozni minden évben Németországból. Tavaly már készítettem lekvárt piros ribizliből, ami nagyon hamar elfogyott így idén gondoltam nem csak pirosból készítek, hanem megpróbálkozom a feketével is.
Nem szeretnék szerénytelennek tűnni, de fantasztikusan finom lett. Nagyon gyümölcsös és nagyon tömény, valóságos ízrobbanás.
Hozzávalók (kb. 7 db 0,33 dl-es üveg lekvárhoz) :
2,3 kg feketeribizli (ez már a tiszta súlya, megszabadítva a szárától)
80 dkg barna nádcukor
2 csomag Dr. Oetker dzsemfix 3:1
2 kávéskanál őrölt Bourbon vanília
2 teáskanál citromsav
Az üvegeket már egy nappal korábban célszerű előkészítened, hogy ki is száradjanak. Én mosogatógépben mostam el őket, de kézzel elmosogatva is tökéletesen jók lesznek. Ezután 100 C fokon 1 órán keresztül csírátlanítottam az üvegeket és a fedőket a sütőben.
Miután a feketeribizlit megszabadítottad a szárától mosd meg, csepegtesd le alaposan, majd mehet a fazékba a cukorral együtt. Botmixerrel turmixold össze úgy, hogy a gyümölcsök nagyjából 1/3-a maradjon egyben, így nem csak egy egynemű lekvárt kapsz a végén, maradnak benne egészben is gyümölcsök. Mehet hozzá a dzsemfix és a vanília. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg felforr. Ha már elkezd rotyogni, onnantól még 5 percig főzd, majd vedd le a tűzről. Keverd hozzá a citromsavat.
Ilyenkor még nagyon híg a lekvár, de ettől nem kell megijedned, be fog sűrűsödni.
Kezd el megtölteni az üvegeket. Ha megteltek az üvegek, csavard rá a tetejüket, majd fordítsd fejre őket 5 percre. Így garantáltan nem fog megromlani a lekvárod. Készen is vagy! Ha kihűt, mehet a spájzba.
Jó étvágyat hozzá!
Vélemény, hozzászólás?