Ki ne ismerné a hagyományos magyar konyha egyik alapdarabját, a paradicsomos húsgombócot? Én nagyon szeretem, gyerekkorom óta nagy kedvencem. Az elkészítése viszonylag egyszerű, és kiszámíthatóan finom lesz. Ám annak ellenére, hogy nagyon szeretem, kísérletezni is szeretek, és most kicsit megreformáltam a régi receptemet.
Aszalt paradicsom
Ahogy már korábban is említettem, aszalni nem csak kemencében lehet. Aszalógépben vagy hagyományos sütőben is elkészíthetőek az aszalványok. A legfontosabb, hogy egészséges, lehetőleg nap érlelte, érett gyümölcsöt, zöldséget használj fel hozzá.
[Tovább olvasom…]
Rácponty
Ez egy igazán magyaros étel, hazai halból. Sajnos a Magyarországon őshonos halfajoknak alacsonyabb a népszerűségük, mint a tengeri halaknak, amit nem is értek, pedig akár frissen is megveheted, szemben a fagyasztott tengeri halak többségével. A fagyasztott tengeri halak olykor rossz minőségűek és bizonyos tengerekből fogott halak nehézfém és egyéb egészségre káros szennyeződéseket tartalmazhatnak. Az édesvízi halak nagyon egészséges tápláléknak számítanak. Mindenesetre feltett szándékom megszerettetni Veled kis hazánk halait.
[Tovább olvasom…]
Lecsós szelet Gasztrozseni módra
Neked milyen emlékeid vannak a lecsós szeletről? Az emberek többsége általában a zsíros, paprikás-paradicsomos, rántásos szószban úszkáló disznóhúsra asszociál. Ahogy emlékszem nálunk is így készítették a menzán. Hát nem ez volt a kedvencem. De lehet ezt másként is. Íme a bizonyíték.
[Tovább olvasom…]
Paradicsomos káposzta másképp
Gyerekként imádtam, kamaszként nagyon nem szerettem, de most újra szeretem. Kicsit hullámzó a viszonyom a paradicsomos káposztával. Ezt az ételt is sokféle képpen el lehet készíteni. Az én receptem nagyon egyszerű és még rántás sem kell hozzá. A káposzta nagyon egészséges. Rengeteg rostot, C, B1 és B2 vitamint és sokféle ásványi anyagot tartalmaz.
Lasagne Gasztrozseni módra
A tészták nem tartoznak a legegészségesebb ételek közé, mégis a legtöbben nagyon szeretik, hiszen általában gyorsan, egyszerűen és számtalan variációban elkészíthetők. A lasagne is ilyen étel. Létezik a hagyományos paradicsomos, van belőle spenótos, spenótos-tojásos, csirkés-spenótos. De mi most kezdjük a hagyományos lasagne-vel, ugyanis ezt is el lehet készíteni egészségesebb változatban.
Rakott karfiol Gasztrozseni módra
Ez az egyszerű mégis nagyon finom és tápláló étel szerintem minden magyar háziasszony konyhájában visszatérő jelenség. Nálunk Anyukám mindig rakott kelkáposztát készített és csak később ismerkedtem meg a további változataival, a rakott zöldbabbal, a rakott kelbimbóval, a rakott brokkolival és a rakott karfiollal. Sőt már ettem olyat is, amelynél a darált húst pörkölt alappal készítették vagy hús helyett szójával. És egészen biztosan sokkal több fajtája is létezik. De nálunk ez vált be. Ez egy alap recept, melyet kedvedre variálhatsz olyan zöldségekkel, amilyenekkel szeretnél.
[Tovább olvasom…]
Paradicsomos húsgombóc Gasztrozseni módra
A legfinomabb magyar ízkompozíció, a lecsó
Annyira jó, hogy itt a nyár és lassan tele lesznek a kertek és a zöldségesek, a finomabbnál finomabb hazai paprikákkal és paradicsomokkal. Olyan jó mikor a sok télen kapható vízízű zöldség helyett, zamatos zöldségek kerülnek a tányérunkra.Ez az étel azért jó mert gyorsan és könnyen elkészíthető, finom, tápláló, de mégsem kalória bomba, legalábbis az én verziómban biztosan nem.
[Tovább olvasom…]
Mediterrán vendég a konyhában, avagy a görög saláta
Nem tudom Te, hogy vagy vele, de én már annyira várom a tavaszt. Egyre nehezebben viselem ezeket a hideg napokat. Szeretnék végre kint lenni a szabadban, friss hazai zöldségeket és gyümölcsöket enni.
[Tovább olvasom…]
Legutóbbi hozzászólások