A tavalyi évben készítettem először lekvárt ribizliből és akkora sikere volt, hogy ez a lekvár fogyott el először. Nem hiába az a kis savasság, ami ebben a gyümölcsben benne van, nagyon izgalmassá teszi az ízét. Ráadásul én nem szeretem túlcukrozni a lekvárokat, így nagyon gyümölcsös íze marad. Én passzírozom a gyümölcsöt főzés előtt, hogy a pici magok ne kerüljenek bele a kész lekvárba, így picit időigényesebb, de megéri az a plusz fél óra.
Hozzávalók (kb. 4 db 0,33 dl-es üveg lekvárhoz) :
1,2 kg ribizli (ez már a tiszta súlya, megszabadítva a szárától a tisztítás előtti súlya 2 kg volt)
30 dkg barna nádcukor
1 csomag Dr. Oetker dzsemfix 3:1
1 teáskanál citromsav
Az üvegeket már egy nappal korábban célszerű előkészítened, hogy ki is száradjanak. Én mosogatógépben mostam el őket, de kézzel elmosogatva is tökéletesen jók lesznek. Ezután 100 C fokon 1 órán keresztül csírátlanítottam az üvegeket és a fedőket a sütőben.
Miután a ribizlit megszabadítottad a szárától mosd meg, csepegtesd le alaposan, majd mehet egy tálba. Botmixerrel turmixold össze az egészet, majd egy szitán passzírozd át. Persze ez a lépés nem kötelező, de szerintem a piros ribizli sokkal finomabb mag nélküli változatban. Ezután tedd egy fazékba, mehet hozzá a dzsemfix és a cukor. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg felforr. Ha már elkezd rotyogni, onnantól még 5 percig főzd, majd vedd le a tűzről. Keverd hozzá a citromsavat.
Ilyenkor még nagyon híg a lekvár, de ettől nem kell megijedned, be fog sűrűsödni.
Kezd el megtölteni az üvegeket. Ha megteltek az üvegek, csavard rá a tetejüket, majd fordítsd fejre őket 5 percre. Így garantáltan nem fog megromlani a lekvárod. Készen is vagy! Ha kihűt, mehet a spájzba.
Jó étvágyat hozzá!
Vélemény, hozzászólás?