Ennek az ételnek a fotója már számtalanszor szembejött velem a neten. Aztán a tegnapi töprengésem közepette, hogy mit készítsek vacsorára, beugrott, hogy ezen a héten ismét találkoztam ezzel az étellel. Mivel Párom nagy krumpli rajongó, úgy döntöttem meglepem vele.
Ugyan a krumpli nem tartozik a legegészségesebb zöldségek közé, heti egyszer-kétszer belefér az étrendbe, főleg, ha nem bő olajban sütöd. Ennek az ételnek a nagyszerűsége az, hogy nem igényel túl sok törődést, mégis nagyon mutatós és tápláló.
Hozzávalók (5 db krumplihoz):
- 5 db közepes krumpli (2-3 db közepes krumplit számolj személyenként)
- 5 dkg füstölt sonka
- 5 dkg trappista sajt
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 db kemény főtt tojás
- 1 db tv paprika
- olívaolaj
- só
- őrölt színes bors
- kakukkfű
A sütőt melegítsd elő 190 C fokra.
A krumplikat héjukkal együtt sikáld meg jó alaposan, majd töröld őket szárazra.
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
A krumplikat 2-3 milliméterenként vágd be, nagyjából a kétharmadukig, hogy a nem bevágott rész összetartsa őket a sülés során. Kend meg őket olívaolajjal, majd szórd meg a vágott felüket sóval. Az így előkészített krumplikat tedd a tepsire és mehetnek a sütőbe.
A sütési idő a krumplik méretétől és fajtájától függően változhat, én azt javaslom, hogy minimum 40 percet süsd, majd az idő letelte után ellenőrizd őket, hogy hogy állnak.
Amíg a krumpli sül előkészítheted a többi hozzávalót. Annyi lesz csak a dolgod, hogy a sonkát és sajtot felszeled vékony szeletekre. A szeletek akkorák legyenek, hogy beférjenek a krumpli bevágásaiba. A tojásokat is főzd meg, majd egy tojásszeletelővel karikázd fel őket. A paprikának és a hagymának elég lesz csak a felét felszelni szép vékonyra.
Ha a krumpli már majdnem teljesen átsült, töltsd meg. Én felváltva raktam a résekbe az alapanyagokat, így egységesen volt bennük mindenből. Természetesen bármi más is kerülhet a krumplikba, amit jónak gondolsz. Tehetsz bele akár kolbászt, paradicsomot, vagy fokhagymát is.
Az így megtöltött krumplikat szórd meg őrölt színes borssal és kakukkfűvel, majd mehetnek vissza a sütőbe nagyjából 10-15 percre.
Tálalhatod friss salátával, egy könnyű joghurtos öntettel vagy akár sajt szósszal is.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Horváth Zsuzsanna mondta
Kedves Dia !
Ha egy evőkanálba tesszük a krumplit, és úgy vágjuk be, akkor a kanál szélétől nem tudjuk teljesen átvágni, és ezzel a módszerrel a leg : kétbalkezesebb kezdő szakács tanoncok is könnyen boldogulnak.
Üdv :
Zsuzsa
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsa,
Ez nagyszerű megoldás! Köszönöm szépen, hogy megosztottad, ezt a remek ötletet!
Reszegi István mondta
Kedves Dia ! Én pont tegnap csináltam meg ! Kissé másképp ,mert ahol én olvastam többminden volt benne . Így én tettem bele sonkát szalonnát ,kolbászt ,hagymát ,sajtot . Sós olajjal kentem meg a krumplikat és 200 fokon sütöttem .A tetejükre tojásos tejfőlt öntöttem . Nekem nagyon ízlett.üdvözlettel :István
Gasztrozseni mondta
Kedves István,
Szerintem ez egy nagyon jó étel, és tényleg csak a fantázia illetve a hűtő tartalma szab határt annak, hogy mivel töltöd meg a krumplit.