Nem fogyasztunk kávét, sem én, sem a Párom. Éppen ezért nem is volt kérdés, hogy a kávé kimarad a tiramisuból. A másik a nyers tojás. Veszélyesnek tartom a fogyasztását, ezért nálam nyers formában nem kerülhet bele semmilyen ételbe, csak ha átment valamilyen hőkezelésen.
Hogy akkor miért pont tiramisut készítek, ha ezt a két fontos alapanyagot kihagyom? Mert szeretem ezt a desszertet, és kihívásnak tartottam elkészíteni. Természetesen a tiramisu nem tartozik a diétás desszertek közé, de néha ez is belefér. A fontos, hogy módjával fogyaszd.
Mivel nincs benne sem alkohol, sem kávé a gyerekek is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
- 50 dkg mascarpone sajt
- 40 dkg habtejszín
- 40 dkg babapiskóta
- 3 dl 1,5%-os tej
- 2 evőkanál rumaroma
- 5 evőkanál natúr kakaópor
- 4 evőkanál barna nádcukor
- 2 csomag habfixáló
Hozzávalók a babapiskótához:
- 12 dkg liszt
- 8 dkg barna nádcukor
- 4 db tojás
- csipetnyi só
Először is készítsd el a babapiskótát.
A sütőt melegítsd elő 160 C fokra, lehetőleg légkeverés hozzáadásával.
A babapiskóta készítésénél a legfontosabb, hogy nagyon habos piskóta tésztát kell készíteni, mivel sütőpor nincs a tésztában, így a kész piskóta magasságát a hab keménysége fogja meghatározni.
A tojásokat válaszd szét, és a tojások fehérjét a sóval verd kemény habbá. A tojások sárgáját a barna nádcukorral keverd habosra. Amikor a tojás fehérje már annyira kemény, hogy nem tudna kiesni a tálból, akkor megfelelő az állaga.
Most a barna nádcukorral elkevert tojás sárgákhoz kezd el hozzákeverni a lisztet és a felvert tojásfehérjét oly módon, hogy apránként adagolod hozzá mind a két hozzávalót. Mindegyikből adj egy-egy evőkanállal a cukros tojássárgájához, majd nagyon óvatosan keverd össze egy kézi (nem gépi) habverő segítségével. Tegyél így mindaddig, amíg el nem fogy a liszt és a felvert tojásfehérje. Akkor jó a tésztád, ha láthatóan levegős, és nem folyós.
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral vagy vajazd és lisztezd ki. A piskóta masszából egy kanál segítségével, vagy habzsákkal, tegyél a tepsibe 8-9 cm hosszú körülbelül 2 cm széles csíkokat. A két végüket hagyhatod kicsit szélesebbre, hogy babapiskóta formájúak legyenek. Hagyj közöttük legalább 2 cm szünetet minden irányban, hogy ne ragadjanak össze a sülés közben.
Mehetnek is a sütőbe. 10-12 perc alatt tökéletesen megsülnek.
Sülés után vedd ki őket a tepsiből, és tedd őket egyenes felületre, amíg teljesen kihűlnek.
Amíg a piskóta sül a tejszínhabot a habfixálóval keverd össze, és robotgéppel verd fel. Ha a hab kemény, és az edény felfordításával sem mozdul meg, mehet a hűtőbe.
A mascarpone sajtot keverd össze a barna nádcukorral. Nagyon érdekes, enyhén karamelles íze lesz így a krémnek. Ezután a tejszínt óvatosan keverd hozzá a mascarponéhoz. Vigyázz, hogy ne törjön össze a hab.
A tejet melegítsd fel (ne legyen forró), és keverj el benne 2 evőkanál natúr kakaóport, valamint add hozzá a 2 evőkanál rum aromát.
A babapiskótákat mártsd bele a rumaromás kakaóba, kicsit hagyd, hogy felszívják, majd tedd egy jénaiba őket. Tegyél így mindaddig, amíg lesz egy réteged. Erre most szórj egy evőkanál natúr kakaóport, majd jöhet rá a krém fele. Most megint egy réteg piskóta következik, majd egy evőkanál kakaó és a krém második fele. Végül pedig ismét egy evőkanál kakaópor.
Ahhoz, hogy a piskóta megpuhuljon, és az ízek jól összeérjenek, legalább egy éjszakára tedd hűtőbe.
A tiramisuban az a jó, hogy lehet variálni. Például tehetsz a rétegek közé és a tetejére gyümölcsöket. A legjobban az eper és a málna passzol hozzá, de a banán és a mangó is nagyon fel tudja dobni. Sőt akár a mascarponés krémbe is tehetsz összetört epret vagy málnát. Ekkor nem csak az ízét, de a színét is fel fogja dobni.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Bajza Anna mondta
Kedves Dia!
Köszönöm , ez nagyszerű recept, a rumaroma nélkül a kis unokám is boldogan eheti. A halat is megcsinálom, jól hangzik.
üdv:
Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Remélem ízleni fognak a receptek, az egész családnak.
Kertész Gyuláné mondta
Kedves Dia!
Köszönöm ezt a tojás nélküli változatot, én sem készítek nyers tojással ételt. Már sok jó receptet gyűjtöttem tőled, kíváncsian várom a többit is. üdv.: Ildikó
Gasztrozseni mondta
Kedves Ildikó,
Örülök, hogy tetszik a recept! Bízom benne, ha kipróbálod ízleni fog.
Róth Magdolna mondta
Kedves Dia!
Szívesen olvasom az itt feltett recepteket, és már többször megörültem,mikor a cím tojás nélküli ételt jelzett. Sajnos, amikor megnézem a recepteket, kiderül, hogy azok nem tojás nélküliek, és ezt csak az tudja akinek tojás allergiája van. Ebben a Tiramisuban valóban nincs nyers tojás, de a babapiskóta tojással készül, ezért ez a desszert nem tojás nélküli. Sajnos ezt tapasztalatból tudom.
Üdvözlettel: Magdi
Gasztrozseni mondta
Kedves Magdi,
Az én receptem lényege nem az, hogy nincs benne egyáltalán tojás, hanem az, hogy nyers tojás nincs benne. Piskótát készíteni tojás nélkül nem könnyű feladat, de nem lehetetlen. Találtam egy receptet, ami talán jó lehet számodra, bár hozzáteszem, hogy én nem próbáltam, de a kedvedért kicsit utánanéztem: http://www.nosalty.hu/recept/t.....es-piskota. Így tojás mentes tésztát tudsz készíteni. Azt, hogy mivel töltöd meg, azt már rád bízom, de szerintem tiramisuhoz is fel tudod használni.
Róth Magdolna mondta
Kedves Dia! Köszönöm, hogy utánanéztél, ki fogom próbálni :)
Üdv. Magdi
Gasztrozseni mondta
Kedves Magdi,
Nagyon szívesen! Remélem, hogy beválik a recept, és így már nem maradsz ki ezeknek a finomságoknak a fogyasztásából.
győriné Éva mondta
Köszönöm aranyos Dia ezt a tiramisu receptet. Örülök, hogy tojás nélküli. Én a fele mennyiséget csináltam meg, nagyon finom lett. További receptjeidet is várom. Szép napot kívánok Éva
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Nagyon örülök, hogy ízlett!
Hegedüsné Aranyos Ildikó mondta
Ez nagyon jó recept. Várom a további receptjeidet.
Szép napokat kívánok szeretettel:)))
Gasztrozseni mondta
Kedves Ildikó,
Számíthatsz a receptjeimre, a recepttár folyamatosan bővül.
Törökné Erika mondta
Köszönöm nagyon jó. Én még gazdagítottam házi túróval. Így nagyobb adagot eltudtam készíteni. A házi túrótól egy krémes állaga lett,szinte észre sem lehetett venni, csak az ízvilága került bele. Nagyobb családi összejövetelre kiváló volt.. Igaz így nem mondható nagyon kalória szegénynek. Üdvözlettel: Erika
Gasztrozseni mondta
Kedves Erika,
A túró nagyon jó ötlet, és így valóban nagyobb adag készülhet belőle. Köszönöm a tippet!
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Nagyon örülök ennek a Tiramisu receptnek,mert én sem vagyok híve az ételbe,
a tésztába a nyers tojásnak.A kis unokáim is biztosan szívesebben esznek belőle
mert vigyázni kell nagyon a tojással.
A Tiramisut lehet natúr vajkrémmel is megcsinálni,az egy kicsit olcsóbb,íze
így is nagyon finom.
A receptet feltétlen kipróbálom.
Köszönettel Gabi
2013.04.05.
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabi,
Egyetértünk, a nyers tojás nem biztonságos dolog. A mascarpone sajt valóban nem olcsó dolog, de azért az íze nagyon sokat tesz a tiramisuhoz. Természetesen, ha szeretitek a vajkrémet, az is jó megoldás.
Fodróczy Lajosné mondta
Kedves Dia! Köszönöm a receptjeid volt amiket ki próbáltam és ízlett! Eszt a tiramisut is ki próbálom bár én a kávéval szeretem és nyírfa cukorral készítem mert aszt a cukrosok is meg ehetik.Tortaformába teszem mert így mutatósabb!
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
A kávé nálam csak azért nem került bele mert nem szeretjük, de természetesen a tiramisu kávéval az igazi.
Kávránné Szedmák Ilona mondta
Kedves Dia!
Örülök, hogy Te is hasonlóan készíted el a tiramisut. Az enyém abban tér el, hogy nem használok habfixálót és tejet (a laktóz miatt). Tisztított vízzel készítem, és ritkán koffeinmentes kávét is keverek a kakaóhoz és a rumaromához.
Nagyon finom így is.
Köszönöm a recepteket és a hasznos tanácsokat.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Köszönöm, hogy megosztottad velem, hogy hogy készíted a tiramisut. Laktózérzékenyek számára hasznos lehet.
Mária mondta
Köszönöm a receptet. Én kávé helyett kakaós tejben áztattam a piskótát, de ez a tojás nélküli változat nagyon tetszik.
Gasztrozseni mondta
Kedves Mária,
Akkor hozzám hasonlóan készíted. örülök, hogy tetszik a recept!
Vigh Jánosné mária mondta
Köszönöm ezt a receptet, én sem szeretem a nyers tojást és mi sem kávézunk, úgy hogy ez egy nagyon jó és kipróbálásra váró recept. Köszönöm.
Gasztrozseni mondta
Kedves Mária,
Bízom benne, hogy ízleni fog! Várom a tapasztalataidat!
Kardos Zoltánné mondta
Szia Gasztrozseni!
Nagyon tetszenek a bejegyzéseid, receptjeid, és köszi, hogy fáradsz azzal, hogy hírleveleket, recepteket küldesz. köszönöm. Ildikó
Gasztrozseni mondta
Kedves Ildikó,
Köszönöm, nagyon kedves vagy!
Viki mondta
Szia!
Ha hulala tejszínnel csinálom is kell a habfixáló?
Nagyon szeretem az oldaladat! További sok sikert kívánok hozzá! Csak Így tovább!
Gasztrozseni mondta
Kedves Viki,
Nem szükséges habfixáló ha hulala tejszín használsz, mert az amúgy is nagyon masszív.
Király Zsuzsanna mondta
Kedves Dia!
Remek ez a tiramisu recept. Az unokám is nagyon megszerette, én kiegészitettem általam termelt kerti áfonyáva.
A tönköly cipót is köszönöm. Igyekszem a családnak egészséges ételeket adni, mivel bió kertészkedem és a mélyhűtőm tele van egészséges zöldségekkel és gyümölccsel. Köszönöm a jó ötleteid. Várom a továbbiakat . Üdvözlettel zsuzsa
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsa,
Saját áfonyád is van? Elképesztő! Piros vagy fekete? Biztosan nagyszerűen feldobja a tiramisut is. Szerintem ez nagyszerű dolog, hogy te termeled a gyümölcsöket és zöldségeket az egész családnak.
Turai Valéria mondta
Kedves Dia!
Gratulálok a TV-ben vaó szereplésedhez.
Köszönöm a recepteket,sorra próbálom ki őket.
Lenne egy kérésem,nagyon finom a tönköly cipó,szeretnék még több egészséges kenyérsütést kipróbálni,légyszives küldj receptet.
Előre is köszönöm.
Üdvözöl:Vali
Gasztrozseni mondta
Kedves Valéria,
Köszönöm a kedvességed! Ahogy lesznek új kenyérreceptek küldeni fogom azokat is.
Marcsi mondta
Kedves Dia!
Ez lesz a legközelebbi amit megcsinálok, eddig is kiválóak a receptek amit tőled kaptam, köszönöm a rám szánt időt üdv Marcsi!
Gasztrozseni mondta
Kedves Marcsi,
Bízom benne, hogy ízleni fog!
Ilona mondta
Kedves Dia!
Gratulálok a TV szerepléshez,nagyon kedves és főleg ügyes vagy!!!!!!!
A recept fantasztikus.Köszönöm Neked.
Üdvözlettel:Ilona
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Köszönöm a kedvességed! Örülök, hogy tetszik a recept!
Erika mondta
Kedves Gasztrozseni!
Tetszik nagyon a recept, bár én lusta vagyok, így babapiskótát venni szoktam. Babavárásnál a nyers tojás nem ajánlott (bár szalmonella csak a héján van, nem belül, de könnyű kézzel belevinni), kávénak meg az ízét sem bírom sütiben sem, így szupi a recept.
Tetszik, h egy éjszakára állni kell hagyni, mert pont ilyet kerestem, max. feldobom gyümölccsel.
De kérdésem van: használhatok 3,5%-os tejet is? Nem akarok 1,5%-osat venni, mert senki nem issza meg utána….
Ez hány főre elég? Torkosokat leszámítva.. ;)
Üdv. Erika
Gasztrozseni mondta
Kedves Erika,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept! Természetesen használhatsz magasabb zsírtartalmú tejet is. Az adag elég kiadós nagyjából 6-8 főnek elegendő.
Etel Quinta mondta
Az unokáimnak készítek tiramisut, ehhez kerestem receptet. Ki fogom próbálni ezt, bár van itthon babapiskóta. Köszönöm az ötletet!