Miért pont mangó torta? Amikor először elkészítettem ezt a süteményt, egy kerek születésnap meglepetése volt, és volt vele kapcsolatban egy kikötés is, mégpedig az, hogy nem lehet benne semmilyen piros bogyós gyümölcs. Na most áprilisban milyen friss gyümölcsöt tudnál beletenni a tortába, ami illik egy mascarponés krémhez, és ami nem barnul meg?
Sokat törtem a fejem, hogy mi legyen végül a magnó mellett döntöttem, hiszen izgalmas és intenzív egzotikus íze nem egy hétköznapi torta ízesítés. Eredetileg friss mangóból szerettem volna készíteni, de olyannyira éretleneket tudtam volna csak venni, hogy kénytelen voltam bevetni a „b” tervet, ami a mangó püré volt. A mangó püré nem egy túl elterjedt dolog, nincs minden szupermarketben, én például egy indiai boltban vásároltam, de megéri utána járni.
Nagyon remélem, hogy nem riaszt el az, hogy nem egyszerű a hozzávalók beszerzése, mert ha kipróbálod, nem fogod tudni abbahagyni. Egy hihetetlenül könnyű finomság ez, amelyben nem az édesség dominál, hanem az ízek.
Hozzávalók a piskótához:
- 8 tojás
- 10 dkg barna nádcukor
- 20 dkg tönköly finomliszt
- csipetnyi só
Hozzávalók a krémhez:
- 50 dkg mascarpone sajt
- 2 evőkanál barna nádcukor
- 8 evőkanál mangó püré
- 1 teáskanál frissen facsart citromlé
- 2 dl tejszín
- 1 csomag habfixáló
Hozzávalók a mangó zseléhez:
- 3 dl mangó püré
- 6 teáskanál étkezési zselatin
- 1 citrom leve
- 1 narancs héja
Hozzávalók még:
- 30 dkg marcipán massza
- 1 narancs leve a piskóta meglocsolásához
- kevés vaj a tortaforma kikenéséhez
Kezd a piskóta elkészítésével, mert miközben sül, összeállíthatod a krémet és a zselét. A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
A tojásokat válaszd ketté, és a tojások fehérjét a barna nádcukorral és a sóval verd kemény habbá. Amikor a hab már kemény, apránként adagolva szitáld hozzá a lisztet, és keverd hozzá a tojások sárgáját. Nagyon fontos, hogy nagy mozdulatokkal keverd a tésztát, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
Amikor a tészta összeállt, egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kenj ki vajjal, és lisztezd be. Óvatosan öntsd bele a tésztát, és szépen egyengesd el a felületét. Mehet is a sütőbe 40 percre.
Nekiláthatsz a krémnek. A mascarpone sajthoz add hozzá a barna nádcukrot, és robotgép segítségével keverd, amíg a cukor felolvad. Ehhez csupán pár percre van szükség. Ezt követően keverd hozzá a mangó pürét és a citromlét.
A tejszínt a habfixálóval verd fel kemény habbá. A tejszínhabot óvatosan keverd a mascarponés krémhez. Mehet a hűtőbe a felhasználásig.
Készítsd el a mangó zselét. A mangó pürében keverd el a zselatinport, majd közepes hőfokon forrad fel. Amikor forr, rögtön vedd le a tűzről. Reszeld bele a narancs héját. A mangó zselés edényt állítsd egy hideg vízzel töltött edénybe, hogy mielőbb lehűljön. Időnként kevergesd meg. Ha már kezd szilárdulni a zselé, vedd ki az edényt a hideg vízből.
A narancs levét csavard ki.
Ha lejárt a sütési idő, a piskóta már szépen feljött és a teteje aranybarna, lekapcsolhatod a sütőt. Arra figyelj, hogy az ajtaját még 5 percig ne nyisd ki. Ha lejárt az 5 perc is csak résnyire nyisd ki az ajtót, és bár legalább 20 percig fog tartani, hagyd a piskótát a sütőben teljesen kihűlni.
Amikor a piskóta kihűlt, egy éles késsel vágd fel, hogy három nagyjából egyenlő tésztalapot kapj. Az alsó lapot locsold meg a narancslé felével. Ezután kend meg a mangó püré felével. A zselé rétegre kerül a mascarponés krém egy harmada. Ezután ismét egy tésztalap következik, amit ismét locsolj meg a narancslé másik felével. Jöhet rá a mangó zselé másik fele, arra pedig a mascarponés krém második harmada kerüljön. Végül helyezd rá az utolsó piskótalapot a torta tetejére. Kívülről kend be a tortát a maradék mascarponés krémmel és tedd a tortát a hűtőbe, amíg a marcipánt kinyújtod.
A marcipán nyújtását porcukorral meghintett felületen érdemes végezni, hogy a marcipán ne tapadjon le. Lehetőség szerint olyan marcipánt válassz, amely puha, mert azzal könnyen lehet dolgozni. Én a Dr. Oetker és a Spar saját márkás natúr marcipán masszáit használom. Ezeknek a marcipántartalma is elég magas.
Tehát, ha kinyújtottad a marcipánt megfelelő méretűre, helyezd a tortára, simogasd el rajta, és mehet is vissza a hűtőbe. Ha egy éjszakát tud így állni a torta, sokkal finomabb lesz. Másnap nincs más dolgod, mit élvezni az ízeket.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Pásztor Ferencné mondta
Kedves Dia !
A mangóból a csatni is nagyon finom !
Én még nem készitettem,de a bolti olyan finom,hogy
a legjobb a csatnik közűl !
Kóstold meg és meglátod,hogy igazam van.
Üdvözlettel . Ili
Gasztrozseni mondta
Kedves Ili,
Készíteni még én nem próbáltam, de kóstoltam már mangó chutny-t és valóban nagyon finom.
Csillagné Gyöngyi mondta
Kedves Dia !
A mangópürét friss mangóból készíted, vagy lehet kapni készen?
üdv: Gyöngyi
Gasztrozseni mondta
Kedves Gyöngyi,
Most mangópürét használtam.
Zsóka mondta
Kedves Dia!Nagyot csillant a szemem,amikor leírásodból megtudtam,hogy lehet készen kapni mangó pürét!Vagy tévedek?Ha igen,elárulod a fellelhetőséget?
Imádom a mangót mindenféle formában,így ez a szenzációs torta is előjegyzésbe került.Aliig várom,hogy használható legyen a kezem!Nagyon találékony vagy!
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsóka,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept! Én Budapesten a Kohinoor Bazár nevű indiai boltban vettem.
Repka Györgyné mondta
Kedves Dia!
Örömmel olvasom a receptjeid,
Veled a TV család-barát műsorában “találkoztam” először. Azóta szorgalmasan figyelem a jobbnál jobb, egészséges és ötletes, finom receptjeid.
Kérdezni szeretném Tőled, hogy amikor sütöd a piskótát a sütési idő lejárta után kikapcsolod a sütőt,de még 5 percig nem nyitod ki a sütőajtót , amit majd résnyire nyitsz ki – a piskóta a sütőben hűl -e ki ?, ( ami kb. 20 perc) vagyis kihűlésig a piskótát bent hagyod a sütőben a résnyire hagyott ajtó mellett? Tehát nem veszed ki.
Köszönöm a válaszod.
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Köszönöm a kedvességed! Igen, a piskótát a sütőben hagyom teljesen kihűlni.
judit mondta
Kedves Dia!
Az első olyan recepted, ami a családban megosztó volt!
Vagy nagyon finomnak találták, vagy bármit, de ezt ne!!! Az a szerencse, hogy ahányan vagyunk annyi ízlés! Viszont a maradék mangópüréből nagyon finom lett a puding, kókusztejjel, nádcukorral, zselatinnal! Mindenkinek ajánlom!
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Így van, ahogy írod is, ahány ember annyi ízlés. A puding nagyszerű ötlet.