Szereted a füstölt lazacot? De ritkán veszel, mert horribilis árban van? Tudom, hogy füstölt lazac készítésére viszonylag keveseknek van lehetősége, a füstölő hiánya miatt. De, ha neked van hagyományos füstölőd, akkor ajánlom, hogy feltétlenül próbáld ki ezt a receptet, mert, ha kipróbálod rájössz, hogy sokkal finomabb füstölt lazacot tudsz otthon készíteni, mint amit a boltban kapsz.
Szerintem a hideg füstölési eljárástól lesz a legízletesebb a lazac. Az alacsony hőfokon történő füstöléstől nem megy át átalakuláson a hús szerkezete. Éppen ezért a hideg füst 0-15 C fok között legyen. A norvégok is ugyanezt az eljárást használják. A füst ilyenkor teljesen átjárja a húst, mindamellett a füstnek baktériumölő, gombaölő hatása van, ami miatt nem romlik meg a lazac. Hűtőben tárolva több hétig eltartható.
Hozzávalók:
- 50 dkg lazac filé
- sonkaháló
Hozzávalók a páchoz:
- 1 db ehető héjú citrom
- 6 db szárított vagy 3 db friss babérlevél
- 1 teáskanál szárított rozmaring
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 2 teáskanál egész színes bors
- 2 teáskanál borókabogyó
- 1 teáskanál szárított kapor
- 1 kávéskanál mustármag
- 2 teáskanál barna nádcukor
- 10%-os só oldat (0,9 liter vízhez adunk 10 dkg sót)
Természetesen a szárított fűszerek helyett használhatsz friss fűszernövényeket is, úgy még intenzívebb lesz a pác íze.
A páclé egy liter lesz, szóval ha kevesebb vagy több lazacot szeretnél pácolni, arányosan annyit készíts. 1 liter páclé 1-1,5 kg lazac pácolásához elegendő. A páclé készítésénél mindig hideg vizet használj, ez nagyon fontos!
Első lépésben a lazacot mosd meg, majd egy papírtörlővel töröld szárazra. Távolítsd el belőle a szálkákat, és amennyiben rajta van a bőre, azt is. Ezt követően 20-30 dkg-os darabokra vágd fel, így jobban átjárja a páclé és a füst is.
A páchoz az összes fűszert törd össze egy mozsárban. A sóoldatba dobd bele a felkarikázott citromot, és add hozzá a fűszereket.Az egészet alaposan keverd össze, majd mehet bele a lazac. Fontos, hogy a pác teljesen ellepje a lazacot. A tökéletes pácolás érdekében, hagyd a pácban 12 óráig és tedd hűtőbe. Amikor a pácolási idő lejárt vedd ki a lazacot a pácból, mosd le folyó vízben, csepegtesd le és töröld szárazra. Ekkor már látható, hogy a só és a fűszerek hatására a lazac színe és állaga megváltozott, a páclé pedig olajos lett.
Ha hagyományos füstölőd van, olyan mint nekünk, amibe be kell akasztani a füstölendő ételt, akkor javaslom, hogy a lazacot tedd bele egy sonkahálóba, ez jól összetartja a húsát. A képen kemencében füstöltünk, ilyenkor nem kell sonkaháló, mert grillrácsra tudod tenni a lazacot. A füstölés ebben az estben hideg füstölés, melyhez a legjobb a bükkfa fűrészpor. Ami nagyon fontos, hogy a füstölés folyamatos legyen. Az ideális íz eléréséhez 12-24 óra szükséges. Amikor a füstölési idő letelt, nyisd ki a füstölő ajtaját, hagyd így szellőzni egy órát a lazacot.
A szellőzés után távolítsd el a sonkahálót, és mosd le kicsit a lazacot. Szárazra törlés után tekerd be frissen tartó fóliába vagy vákumozd le és tedd a hűtőbe egy napra. Másnap, vékony szeletekre vágva már fogyasztható is. Kiváló önmagában pirítóssal, 1 csepp citrommal, de spékelhetsz vele húsokat, halakat, teheted pástétomba is.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Vicus mondta
Kedves Dia!
Tekintettel arra, hogy nincs füstölőm, véleményedet várom, hogy érdemes-e csupán a pácolást alkalmazni, tudomásul véve, hogy így gyorsabban romlik a hal, mint a füstölt?
Egyébként rendszeresen vásárolok bolti füstölt lazacot, de – bár nem olcsó – számomra nagyon kiadós, mert a zsírossága miatt csak egész keveset fogyasztok egy kis sovány sajttal.
Ezért javaslom pl. a kis üvegben, olajban árusított tört lazacot is, kiadósabb és olcsóbb, mint egy drága sonka.
Gasztrozseni mondta
Kedves Vicus,
Füstölés nélkül is megkóstoltuk, úgy is finom, de arra számíts, hogy így azért nyersebb íze van.
Demeter István mondta
Én már évek óta csinálom a marinált lazacot. Só, cukor, kapor és bors. Összekeverem, rászórom a lazacra bele teszem egy nylon zacskóba, vagy kettóbe, hogy biztosan ne jöjjön ki a leve amit enged. Beteszem a hűtő normál terébe. Néha megforgatom. Négy nap múlva lemosom leszárítom és bekenem vékonyan oliva olajjal. Másnap lehet fogyasztani.
Most készül a füstölőm mert úgy finomabb.
Tillmann Józsefné mondta
Szia!
A házi füstölőt, a legegyszerűbben hogy kell csinálni? Tudsz ebben segíteni?
Üdv! Gizella
Gasztrozseni mondta
Kedves Gizella,
Sajnos ehhez nem értek, de vannak cégek akik kemencéket készítenek, ők általában tudnak füstölőt is csinálni.
gáborné kovács mondta
Nagyon tetszik
Gasztrozseni mondta
Kedves Kati,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept!
Fehér István mondta
Megható ez a szerény névválasztás!
Ujvári János mondta
Házi füstölőt bárki készíthet egy 200 literes fém hordóból.
Üdv:
Ujvári János
Gasztrozseni mondta
Kedves János,
Köszönöm a tippet.
Antal Gyula mondta
Szia!
Nagyon grtulálok, nagyon jó ecept,ha megengedsz egy kis kiegészítést, a halak füstöléséhez legjobb az éger fa forgácsa!
Gasztrozseni mondta
Kedves Gyula,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept. Mi mindig bükkfa forgácsot használtunk eddig, de nagyon érdekelne, hogy az égerfa forgácsa miben másabb?
Antal+Gyula mondta
Szia!
Svédországban dolgoztam egy vad és halfeldolgozó és füstölőben, csak ezt használtuk(ták).Hasonlóan a bükkfához erős rozsdasárga színt ad a lazacnak. Utánaolvastam és kémiai összetételében is más, de amit az égerfa tud és amilyen legendák vannak, az csak úgy mint egy finom ételbe elengedhetetlen. Én minden téli időszakban füstölök, makrélát, lazacot,heringet, angolnát és felesége fino sajtjait. Sajnos most akácforgácsot tudtam szerezni és ezt nem ajánlom nyugodt szívvel.Ha égert tudtok szerezni próbáljátok ki…..az a profizmus. És a sajt az a legdurvább,ha érdekel leírom és küldök kóstolót:-)
Tillmann+Józsefné mondta
Szia!
Engem érdekel a recept is, és a kóstolót is kérhetném?
Üdv: Gizella
Gasztrozseni mondta
Kedves Gyula,
Köszönöm szépen a választ. Ha sikerül égerfa forgácsra szert tennünk, mindenképpen kipróbáljuk. Mi is készítünk sajtot, és füstölni is szoktuk, de természetesen érdekel, hogy te hogy készíted a sajtot.
Hegyi Attila mondta
Kedves Antal Gyula!
Mi az Ön által használt ( lazac) pácolás receptje és mik a további részletei az Ön által pácolt lazac füstölésének?