Sejted mi az az árpaottó? Hát nagyjából ugyanaz, mint a rizottó, csak rizs helyett árpával készül. Ez az én gasztro fantáziám szüleménye. Egészségesebb, könnyebben emészthető és lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz. Az árpaottó gyorsan elkészíthető, tápláló és rengeteg íz variációban készíthető. Én most a klasszikus csirkemájas – zöldborsós verziót választottam.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg friss csirkemáj (lehet fagyasztott is)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 db pritaminpaprika
- 10 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott is)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 pohár árpagyöngy (2 dl-es)
- 2 pohár víz
- 2 teáskanál só
- 8 -10 tekerés színes bors
- 15-20 dkg mozzarella sajt (pizza mozzarella)
- 6-7 levélke friss rozmaring
Először az árpagyöngyöt tedd fel főni. 1 pohár árpagyöngyöt önts bele egy kis fazékba, kétszer annyi vizet és 1 teáskanál sót adj hozzá. Lassú tűzön, körülbelül 10 percig főzd. Közben forrni kezd. Ha letelt a 10 perc zárd el a gázt és fedő alatt 20 percet hagyd állni. A gőzben szépen átpárolódik.
Közben a hagymát tisztítsd meg és a paprikával együtt, vágd apró kockákra. Egy jó nagy serpenyőben melegítsd meg az olívaolajat, add hozzá a hagymát, és párold üvegesre. Ekkor mehet bele a pritaminpaprika, a zöldborsó és a bors.
A sajtot reszeld le.
Közben a májat is kockázd fel vagy csíkozd ízlésed szerint. Add hozzá a már kissé átpuhult zöldségekhez és süsd készre. A teáskanálnyi sót csak a legvégén tedd hozzá, hogy a máj ne legyen kemény. Ekkor add hozzá az apróra vágott rozmaringot is.
Végül add hozzá a készre puhult árpagyöngyöt, a sajtot és jól keverd össze. A sajt kicsit meg fog olvadni, de úgy az igazi.
Készen is vagy, nincs más hátra, mint melegen tálalni.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
det ted mondta
Bocs’, de nem tudom, hogy az árpagyöngy az, amit gersli-nek neveznek? Várom segítő válaszotokat.
Gasztrozseni mondta
Kedves det ted,
Igen, az árpagyöngy és a gersli ugyanaz.
Magdi mondta
Az árpagyöngyöt csak mostanában kezdtem használni,de most többféleképpen készítem,pl:krémlevesekbe betétként,először csak sós vízben megfőzöm félpuhára és utána beleteszem a félkész levesbe,ott aztán teljesen megpuhul.Mindannyian szívesen fogyasszuk.
Gasztrozseni mondta
Kedves Magdi,
Én is nagyon szeretem. Minden amibe, amihez rizst készítenék, árpagyöngyöt használok. Nagyon sokoldalú és finom.
Márta mondta
Próbálkoztam több helyen is Sopronban az árpagyöngy beszerzésével. Nem találtam. Nem adom fel!
Gasztrozseni mondta
Kedves Márta,
Nagyobb supermarketekben és hipermarketekben biztosan kapsz. A zöldségek környékén, a babféléknél szokott lenni.
Márta mondta
Még mindig a beszerzésnél tartok. Árpagyöngyöt itt nem ismerik. Viszont rám sóztak hántolt árpát azzal a szöveggel, hogy ez az árpagyöngy. Tényleg? Egy és ugyanaz a kettő?
Gasztrozseni mondta
Kedves Márta,
Igen a hántolt árpa gyakorlatilag az árpagyöngy.
Andrea mondta
Kedves Dia !
Most lett kész,már szétégettem a számat vele……nagyon finom!!!!
Igaz én még egy kis gombával megbolondítottam,a sajtot viszont kihagytam belőle.
Még életemben nem ettem gerslit,de azt kell mondjam, nagyon finom.
Köszi ezt a remek receptet.
Andrea
Gasztrozseni mondta
Kedves Andrea,
Nagyon örülök, hogy ízlik! A gomba valóban jó ötlet.
Elisabeth mondta
Nekem van egy masok valtozatom az Arpa Ottora, illetve en csak rizottonak hivom, de arpagyongybol keszitem, lenyegeben ugyan ugy ahogyan te is irod, csak nyaron nem csinalok majas dolgokat, mivel a nagy melegben kisse veszelyes,
szoval en valami jo virslivel, fozokolbasszal kesitem. Ezeket felkarikazom s hagymaval vagy sok fokhagymaval kisse atsutom es felidoben hozzaadom, s kicsit fozom, hogy az izek osszeerjenek.
Elisabeth
Gasztrozseni mondta
Kedves Elizabeth,
Köszönöm a tippet!
bakosferi mondta
Kedves Dia, nem szoktam a neten megjelent recepteket megcsinálni,de ezt most elkészítettük, és nagyon jó lett! A hántolt árpa új távlatokat nyitott a köretek frontján! Remélem kevésbé ártalmas, mint a rízs…Köszönöm a hírlevelet, és a lehetőséget! Üdv.
Gasztrozseni mondta
Kedves Feri,
Nagyon örülök, hogy kipróbáltad a receptet és, hogy ízlett is. Az árpa valóba egészségesebb mint a rizs, érdemesebb ezt fogyasztani köretként. De kiváló töltött káposztába, paradicsomos gombócba is.
Nacsák Erzsébet mondta
Savanyukáposztás étel süritésére is használjuk rizs és rántás helyett az árpát, illetve a sólett egyik alapanyaga. Igy talán többen ismerik.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
Így van, az árpa nagyon sok oldalú. Honfoglaló őseink kenyeret is sütöttek belőle.
Anna mondta
Kedves Dia!
Az árpaottóval választ kaptam a gerstlivel kapcs kérdésemre is. Köszönöm
bakosferi mondta
Kedves Dia! Ha már itt 2 hozzászólással feljebb szóba került a sólett, felbátorodtam és leírom, hogy a napokban vettem egy lassan főző edényt (angol nevén “slow cooker”) és egy sólettel avattuk fel.Fenségesen sikerült, de ezzel ki is merült az ötletünk, hogy mit lehetne még benne-magyarosat csinálni…Ami Weben angol nyelven fellelhető, az nem a magyar ízlésnek megfelelő, tele egzotikus anyagokkal.Nem volna kedved egy ilyen technológiával bővíteni a választékodat?Nagyon hasznos lenne mert ez-állítólag-kíméletesen főzi az anyagokat, megtartva azok hasznos tulajdonságait, vitaminjait.Tényleg lassú, mert pl. a sólett egy éjszaka alatt készült el, de nem kellett vele sokat foglalkozni, csak néha rátölteni egy kis vizet.Köszönöm, ha válaszolsz.Üdv:bakosferi
Gasztrozseni mondta
Kedves Feri,
Küld el emailben a linkjét annak az oldalnak, ahol utána tudok nézni kicsit ennek a főzőedénynek, hogy tudjak ötleteket adni. Köszönöm!
Ildiko mondta
Kedves Dia, Bocsánat, lehet az én készülékemben van a hiba de többszöri olvasás után sem jöttem rá, hogy mi lesz a rozmaringgal. Talán csak díszítésre használjuk?
Gasztrozseni mondta
Kedves Ildikó,
A kérdés jogos, valóban lemaradt ez a részlet, de javítottam. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem.
Judit mondta
Szia Dia!
Megcsináltam és nekem nagyon ízlett.
A fiúk megszólták,kapott hideget-meleget, de rájöttem kicsit sok volt a máj tartalom Nekik, legközelebb kipróbálom kevesebbel. Remélem úgy bejön majd.
Az árpa kellemes csalódás volt számomra.
Köszönöm.
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Nagyon örülök, hogy ízlett. Remélem a “fiúk” is megszeretik.
Mária mondta
Kedves Dia!
Csak néhány napja kapom a hírleveled, de már látom, rendszeres olvasód és a receptek lelkes, és kritikus kipróbálója leszek. A mai, vasárnapi ebéd körete az árpagyöngyös rizottó lesz.
Egy bejegyzésedet szeretném, ha módosítanád. A gyümölcsöt mindig étkezés előtt kell enni! Az üres emésztőrendszeren végighaladva fejti ki igazán áldásos hatását. Ha az elfogyasztott étel után esszük, elakad, és erjedni kezd. A keletkező gázok puffadást okoznak, távozásuk pedig egyéb kellemetlenséggel jár. Üdvözlettel: Mária
Gasztrozseni mondta
Kedves Mária,
Örülök, hogy tetszik az oldal, bízom benne, hogy az árpaottó ízleni fog.
Márta mondta
Mária!
Gyümölcs csak étkezés előtt!
Én ezt még így sose gondoltam át. Lehet, hogy igazad van. Jó lenne, ha mások is tudnának róla :)
Márta
Mária mondta
Kedves Márta!
Örülök, hogy elgondolkodtatott a hozzászólásom. A gyümölcs evéséről érdemes többet is konzultálni. Én mindenféle, nálunk megtermő gyümölcsöt nagyon szeretek. Egy, általam nagyrabecsült természetgyógyász mondta el hogyan, és főleg, mennyit egyek. Reggel éhgyomorra lehetőleg körtét, almát, mert abban sok a pektin. Ez köti meg a mérgeket, elősegíti a bél kitisztulását. Aki nagyon szereti a gyümölcsöt, akár egész délelőtt csak azt ehet, a sok cukortól lesz elég energiája is. Déltől viszont csak zöldséget együnk. Fontos elválasztani őket, délután már nincs szükségünk a cukrokra, este pedig kimondottan káros., hizlal. Üdvözlettel: Mária
Márta mondta
Mária! Ismét kaptam tőled elgondolkodtató érveket. Köszönöm. Továbbadom.
Dia! Mióta rátaláltam a hántolt árpára, azóta már többször is készítettem. A család kezd hozzászokni. Ezt teszem a rakott babhüvelybe is holnap.
Szeretem a receptjeidet, elég sokat kipróbáltam. Sok sikert a megmérettetésen, idén az első helyre várunk :)
Márta
Gasztrozseni mondta
Kedves Márta,
Nagyon örülök, tetszenek a receptjeim. Köszönöm, igyekezni fogok.
ötvös sándorné ági mondta
Szia!
Gratulálok a vizsgához!
Finom az” árpaottó”,köszönöm. Legközelebb csirkemellel próbálom ki,mivel kevés belsőséget ehetünk. Várom a többi írásod!
Köszönöm:Ági
Gasztrozseni mondta
Kedves Ági,
Köszönöm szépen! Nagyon örülök, hogy ízlett az árpaottó.
Székely Mária mondta
árpa gyöngyét bio boltokban lehet kapni,köszönöm a finom egészséges receptet
Gasztrozseni mondta
Kedves Mária,
Nagyon szívesen a recepteket!