Úgy nőttem fel, hogy családunkban régi hagyománya volt a rétes készítésnek, ami anyáról lányra szállt. Tehát nekem teljesen természetes volt, hogy ami rétes, az leheletvékony tésztájú és bőségesen tartalmaz tölteléket. Aztán később természetesen megismertem a többi rétesfajtát is. A házi rétes mögé második helyre azonban az osztrák almás rétes tornázta fel magát.
Ami nagyon jó benne, hogy a tésztája ennek is nagyon vékony, viszont rengeteg benne a töltelék, ami nem túl édes, és vanília szósszal különösen finom.
Hozzávalók 8 adaghoz:
- 1 csomag leveles tészta
- 1 kg zamatos savanykás alma
- 10 dkg durvára tört dió
- 2 evőkanál rum
- 5 dkg mazsola
- 1 kezeletlen citrom leve és 1/2 citromhéja
- 2 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 tojás
- Graham-liszt
Hozzávalók a vanília szószhoz:
- 1 csomag vanília pudingpor
- 1/2 l tej + 1/2 dl
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál rum
A mazsolát mosd meg és áztasd be a rumba. Az almát hámozd meg, reszeld le és keverd össze a mézzel, a fahéjjal, a reszelt citromhéjjal és a citromlével, majd add hozzá a rumos mazsolát.
A leveles tésztát lisztezett felületen nagyon vékonyra körülbelül 2–3 mm vastagságúra nyújtsd ki. Én 40 x 22 cm-es tepsit használtam, így a tészta egyik felét akkorára nyújtottam. A másik felét körülbelül 50 x 35 cm-esre nyújtottam, mivel ez lesz a rétes alja és a tepsi szélét is ki kell bélelni a tésztával.
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra. A tepsit vajazd ki és szórd meg liszttel, hogy a tészta ne ragadjon bele. Lapogasd el benne az alulra szánt tésztát. Szórd meg a zsemlemorzsával. Az alma ez idő alatt levet eresztett ezért nyomkodd ki belőle a felesleges folyadékot, jól csepegtesd le és tedd a tésztára. Szórd meg a dióval, majd jöhet rá a tészta másik fele. A tészta tetejét kend meg a felvert egész tojással, majd hústűvel csinálj sok apró lukat , hogy a gőz távozni tudjon a tésztából.
Körülbelül 30–40 perc megsül. Akkor jó, ha a tészta teteje aranysárga. Míg a rétes a sütőben van, készítsd el a vanília szószt.
A pudingot a szokott módon készítsd, annyi különbséggel, hogy cukor helyett mézet tegyél bele. Ha besűrűsödött, add hozzá a rumot és körülbelül még 1/2 dl tejet, hogy picit folyósabb legyen, mint a normál puding. A tejet fokozatosan add hozzá a pudinghoz, folyamatos keverés mellett, nehogy túl folyós legyen.
Ha megsült a rétes, vágj belőle kockákat és akár még melegen, vanília szósszal gazdagon körbelocsolva tálald.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Bakos Kati mondta
Kedves Dia!
A tepsi aljára legjobb a szilikonos sütőpapír használata,bármely sütihez,sültekhez is!
Üdv.:Kati
Gasztrozseni mondta
Kedves Kati,
Köszönöm a tippet! Ki fogom próbálni.
Erzsi mondta
Kipróbáltam a lecsós szeletet és megnyerte a tetszésemet.
Köszi a receptet! Üdv.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi, Örülök, hogy ízlett, nagyon szívesen!
Kati mondta
Szia Dia!
Ez az amit kerestem? Sok-sok évvel ezelőtt voltam Ausztriában nyaralni. Akkor nem kérdeztem meg a receptet, melyet mai napig is bánok. AZÓTA SEM ETTEM OLYAN ISTENI RÉTEST. “Asszem tiroli rétes” De az most jut az eszembe túrós vagy nem? Szóval ha ez nem az akkor nem tudnál megosztani velem egy igazi olyat.
Bocs a zavaros írásért, de most folyik a szülinapi délutáni vendégségnek az “étel-süti” sütés-főzés”, így sietek!, de az itteni vaníliasöntetet már elcsenem, és azt hiszem készítek hozzá egy egyszerű kuglófot.
Üdv.: Kata
Gasztrozseni mondta
Kedves Kata,
Szerintem az lesz, amire gondolsz. Én ezt a fajta almás rétest Ausztriában, síeléskor ettem és nagyon megízlett, azért is álltam neki, az elkészítésének.
Kulcsárné Varró Margó mondta
Szia Dia!Köszi a recepteket,én is kipróbáltam a juhtúróval rakott csirke mellet,isteni.Az almás rétest is el készítem,köszi.Margó.
Gasztrozseni mondta
Kedves Margó,
Nagyon szívesen, és örülök, hogy ízlenek a receptjeim!
Szlyuka Jánosné mondta
Kedves Dia! Jó recepteket találok nálad, az almás rétes finomnak tűnik, valamint a káposztás palacsinta is, ha kipróbáltam őket, tájékoztatlak, szia Marika
Gasztrozseni mondta
Kedves Marika,
Várom a beszámolódat, hogy hogy ízlett!