Idén a születésnapomon ettem ilyen tortát először, egy étteremben. Rendkívül tetszett amikor a pincér elmondta, hogy nincs benne liszt, hozzáadott cukor sem, csak annyi cukrot tartalmaz, ami a csokoládéban van. Hát ez egy nekem való desszert, illetve remélem nem csak az én ízlésemet nyeri el, hanem a tiédet is.
Legnagyobb „macera” a sütéssel van, mert magát a tésztát elkészíteni nem egy ördöngösség.
Hozzávalók:
- 20 dkg étcsokoládé (legalább 50 % kakaótartalmú)
- 20 dkg vaj
- 5 db tojás
- 5 dkg pirított török mogyoró
Pirított mogyorót a boltban is tudsz venni, de magad is elkészítheted otthon. Ehhez annyit kell tenned, hogy a megpucolt mogyorót egy tepsiben 170 C fokra előmelegített sütőbe teszed. Nagyjából 5 percenként érdemes a tepsit megrázogatni, hogy a mogyoró minden oldala szép egyenletesen süljön. Körülbelül 15 perc alatt el is készül. Ezt onnan is láthatod, hogy a barna hártyás héj kissé sötétebb lesz, illetve kicsit megreped.
Ekkor vedd ki a tepsit a sütőből, és várd meg hogy a mogyoró langyosra hűljön. Ha ez megtörtént óvatos dörzsöléssel el tudod távolítani a héját. Ezt végezheted kézzel vagy konyharuhával is. Előfordulhat, hogy nem mindegyikről jön le a héja tökéletesen, ez természetes.
Kezdődhet a süti készítés.
Első lépésként a csokit gőz fölött olvaszd fel. Amíg a csoki olvadozik, a tojásokat robotgéppel verd fel habosra. Nem kell külön választani a fehérjét és a sárgáját. Az egészet felverheted egyben. Akkor jó, ha így néz ki, mint a képen.
Ha a csoki felolvadt, add hozzá a vajat és olvaszd fel a csokiban. Gyakran kevergesd, hogy szép homogén legyen az állaga. Amikor már a vaj is felolvadt vedd ki a gőzfürdőből és hűtsd ki langyosra mielőtt a tojásokhoz adod.
Ha a csokis-vajas keverék már csak langyos, óvatosan, lassan csorgatva, folyamatos keverés mellett adagold a tojásokhoz. Próbáld minél jobban megőrizni a habosságát.
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
Használj kapcsos tortaformát. A forma alját borítsd be sütőpapírral, majd tedd rá a forma oldalát, és kívülről borítsd be alufóliával. Egy akkora tepsibe, amiben elfér a tortaformád, tegyél 1 cm magasságban vizet, és állítsd bele a tortaformát. Én 18 cm átmérőjű tortaformát használtam, de a 22 cm átmérőjű is jó méret ehhez a mennyiségű tésztához.
Most óvatosan öntsd bele a masszát a formába. Utolsó lépéskén a pirított egészmogyorókat nagyjából egyformán oszlasd el a torta tetején, és egy hústű segítségével óvatosan nyomd bele őket a tésztába.
Mehet is a sütőbe 30 percre.
30 perc után végezz tűzpróbát egy hűstű vagy egy fogpiszkáló segítségével. A hűstűt nyomd be a torta közepébe, egészen az aljáig. Várj 5 másodpercet, majd húzd ki. Ha nem ragadt rá tészta a hústűre, elkészült a torta. Vedd ki a vízfürdőből, de hagyd bent a sütőben nyitott ajtó mellett. Hagyd, hogy a formában hűljön ki. Amikor már éppen csak langyos vedd le róla a peremet, tedd egy tálra, szeleteld, és már fogyasztható is.
A legzseniálisabb tejszínhabbal.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Márta mondta
Szia Dia!
Szuper a recept, és ezúttal is illeszkedik a paleo étrendbe, aminek külön örülök! (Bár nem vagyok megszállottja.) :):):) Feltéten kipróbálom.
Gasztrozseni mondta
Kedves Márta,
Nagyon örülök, hogy ez a recept is elnyerte a tetszésed!
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Annyira jó recepteket írsz le,hogy muszáj megcsinálni.
Köszönöm.Gabriella
2014.09.02
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabriella,
Remélem ízleni fog a francia csokoládétorta!
Németh Niki mondta
Hahó,
megsütöttem a tortát, de Nekem sajnos nem sikerült. Amikor kivettem, akkor vettem észre, hogy alul az egész tortám el lett áztatva vízzel. Valaki tapasztalt még ilyet? Nekem is kapcsos tortaformám van.
Gasztrozseni mondta
Kedves Niki,
Bebugyoláltad a tortaformát alufóliával? Ha igen, és az nem szakad ki sehol, akkor nem biztos, hogy az víz, elképzelhető, hogy a megolvadt vaj, mivel elég sok vaj van a süteményben.