Talán emlékszel még, hogy említettem, hogy Párom mennyire rajong a keleti konyháért. Mindig eszik valami olyat, ami neki nagyon ízlik, én pedig megpróbálom itthon reprodukálni ezeket az ételeket. Ez a maláj csirke recept is így született. Édes, pikáns és tele van finom zöldségekkel.
Szezám
Honnan származik: Már Mezopotámiában is termesztették, de Indiában és Afrikában is évezredek óta termesztik. Jelenleg leginkább Törökországban, Indiában, Kínában és Mexikóban termeszik.
Melyik részeit használjuk: Szárított magját egészben vagy porrá őrölve használjuk.
Milyen az íze: Dióra emlékeztető, enyhén édeskés ízű, jelentős illattal nem rendelkezik.
Mit fűszerezzünk vele: Kenyérféléket, péksüteményeket fűszerezhetünk vele, tehetjük a zsemlemorzsába, a húsok panírozásakor. Olajával ízesíthetünk salátákat.
Milyen élettani hatása van: Magas kalcium és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően kiváló a csontritkulás ellen. Enyhén méregtelenítő és hashajtó hatású. A szezámolajat nyugtató hatása miatt masszázsolajként is használják.
Mit érdemes még tudni róla: Fajtától függően, akár 50% olajat is tartalmazhat. Ezek többszörösen telítetlen zsírsavak.
Kínai szezámos csirkemell
Mit tehet az egészséges ételeket készítő gasztroblogger, ha a párja imádja a kínai konyhát? Két lehetőség van: az egyik lehetőség ráhagyja, és elnézni, hogy időnként a kínai gyorsbüfében ebédel vagy a másik lehetőséget választja, és megtanul kínai ételeket készíteni. Én a második lehetőséget választottam, és íme az eredmény.
[Tovább olvasom…]
Legutóbbi hozzászólások