Mit tehet az egészséges ételeket készítő gasztroblogger, ha a párja imádja a kínai konyhát? Két lehetőség van: az egyik lehetőség ráhagyja, és elnézni, hogy időnként a kínai gyorsbüfében ebédel vagy a másik lehetőséget választja, és megtanul kínai ételeket készíteni. Én a második lehetőséget választottam, és íme az eredmény.
Eddig is tudtam, hogy a kínai konyhában rengeteg zsiradékot és íz fokozót használnak, de hogy legalább ilyen sok cukrot is, azon meglepődtem. Viszont szeretem a kihívásokat, úgyhogy hosszas utána olvasás után nekiláttam elkészíteni az én kínai szezámos csirkemellemet.
Hozzávalók a szószhoz:
- 4 dl paradicsompüré
- 4 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál méz
- 3 teáskanál fehérborecet
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 közepes fej csíkokra vágott vöröshagyma
- 2 teáskanál durvára őrölt chili paprika
- 5 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 csipetnyi őrölt fahéj
- 1 csipetnyi őrölt szerecsendió
- 1 kávéskanál só
- 2 teáskanál szezámmag
- 2 teáskanál fekete köménymag
Hozzávalók a bundához:
- 8 evőkanál kukoricaliszt
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipetnyi só
- 1,5 dl víz
- 1 evőkanál rizskorpa olaj
Hozzávalók még:
- 1 kg csirkemell filé
- 3-4 dl rizskorpa olaj a sütéshez
Először kezd azzal, hogy odateszed főni a mártást, hogy, ha kisül a csirkemell, akkor a lecsepegtetés után rögtön mehessen is bele a szószba. A paradicsompürét, a szójaszószt, a mézet, az ecetet, a zúzott fokhagymát, a csíkokra vágott vöröshagymát, a szezámmagot és a fekete köménymagot tedd egy lábosba, és lassú tűzön fedő alatt tedd fel főni.
A fűszereket egy negyed óra elteltével add hozzá csak a mártáshoz, és javaslom, hogy először minden fűszer mennyiségnek csak a felét add hozzá, nehogy túl fűszeres legyen számodra. Főzd így körülbelül 5 percet, ha kóstolás után úgy érzed, hogy mehet bele a többi fűszer is, akkor add csak hozzá. Még 5 percet főzd így, majd vedd le a tűzről.
Közben, amíg fő a mártás készítsd el a ropogós bundát. Ehhez nincs más dolgod, mint a tojást kicsit felverni, és hozzáadni az összes többi hozzávalót. Alaposan keverd össze.
A rizskorpa olajat tedd fel melegedni.
A csirkemellet kockázod fel 1 cm x 2 cm-es darabokra, kicsit sózd be őket, majd mehet a bundába az egész. Ha már felforrósodott az olaj, sütheted is. Arra ügyelj, hogy egyszerre ne tegyél túl sok húst bele, mert nem tudod megforgatni.
Ami kisült, azt papírtörlőn csepegtesd le. Amikor az összes csirkemell kisült mehet a már kész mártásba. Jól keverd össze. A bunda , ami korábban ropogós volt, felszívja a mártást.
Ezt a pikáns ételt tálalhatod üvegtésztával vagy rizzsel.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Somossy Nóra mondta
Szuper!Olyan régóta szeretném meg tudni,hogyan kell csinálni!Hálás köszönet.
Gasztrozseni mondta
Kedves Nóra,
Nagyon szívesen, bízom benne, hogy ízleni fog!
Szabo Kati mondta
Kedves Dia!Végig olvastam a hozzávalókat,és arra a megállapításra jutottam,hogy bármennyire szeretném elkészíteni ,nem tudom megvásárolni az alapanyagokat.Az anyagi helyzetem,és az,hogy vidéki kisvárosban lakom ezt nem teszi lehetővé.Lehet,hogy Pesten mindenhez hozzá lehet jutni,Sárváron sajnos nem!
Gasztrozseni mondta
Kedves Kati,
Ezekért a hozzávalókért nem kell feltétlenül Budapestre menned. A szójaszósz, a fűszerek valamint a szezámmag beszerezhető Tescoban vagy Auchanban, illetve nagyobb CBA(CBA Príma)-ban is. Egyedül a fekete köménymag, amit kevés helyen lehet kapni, de anélkül is finom az étel. Ha nem kapsz chilit, használhatsz helyette erős pirospaprikát, a fehérborecetet helyettesítheted almaecettel, vagy balzsamecettel is. És a rizskorpa olaj helyett is használhatsz más olajat.
Anna Hibszky mondta
Kedves Dia!
Nagyon tetszett ez a recepted és ha méz helyett édesítőt teszek bele, akkor én is elfogyaszthatom!
Köszönöm: Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Remélem ízleni fog!
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Nagyon jól hangzik a kínai szezámos csirkemell,sajnos a szójára allergiás vagyok,mivel lehet helyettesíteni?
Koszi a jó ízletes recepteket.
Üdvözlettel Gabriella
2013.11.02.
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabriella,
Sajnos helyettesíteni nem igazán tudod a szójaszószt. Én azt javaslom, hogy ha allergiás vagy a szójára, akkor hagyd ki, és ne tegyél bele helyette semmit. Maximum a legvégén, még a többi fűszerből tegyél hozzá egy kicsit még pluszban.