A spárga egy rendkívül finom és egészséges zöldség, amely sajnos csak tavasszal kapható. Éppen ezért használd ki amíg van, és készíts belőle finom ételeket. Mivel az íze elég karakteres sokan ódzkodnak tőle. Viszont, ha egy másik hasonlóan karakteres zöldséggel párosítod, mint az édeskömény, a spárga íze nem lesz olyan intenzív.
Maláj csirke
Édeskömény
Honnan származik: A Földközi-tenger mellékéről származik.
Melyik részeit használjuk: Termését egészben vagy őrölve használjuk, gumója kiváló frissen salátákba, párolva köretnek.
Milyen az íze: Édeskés aromájú, termése az édesgyökérre emlékeztet, gumója kissé ánizsos ízű.
Mit fűszerezzünk vele: Termését Közép-Európában elsősorban kenyerek fűszerezésére használják, de jól passzol halakhoz, szárnyasokhoz és zöldségekhez is. Gumója frissen salátákhoz, míg párolva köretnek a legjobb.
Milyen élettani hatása van: Elsősorban a csecsemők felpuffadásának megakadályozására, enyhítésére ajánlják, de segíti a kismamák tejelválasztását is.
Mit érdemes még tudni róla: Az édesköménymag a fehér üröm és az ánizs mellett, az abszint egyik fő ízesítője. A középkorban az emberek édesköménymagot rágtak, hogy ne korogjon a gyomruk.
Legutóbbi hozzászólások