Talán emlékszel még, hogy említettem, hogy Párom mennyire rajong a keleti konyháért. Mindig eszik valami olyat, ami neki nagyon ízlik, én pedig megpróbálom itthon reprodukálni ezeket az ételeket. Ez a maláj csirke recept is így született. Édes, pikáns és tele van finom zöldségekkel.
Azok az ételek, amelyek fűszeresek különösen jók télen, hiszen segítenek a szervezetünknek legyőzni a vírusokat, baktériumokat. Ilyen például a gyömbér is. Természetesen a friss gyömbér hatása sokkal intenzívebb, mint a szárítotté, viszont a szárított íze nem annyira intenzív. Ezért, ha nem ismered a gyömbért vagy tartasz tőle, hogy túl fűszeres lesz az étel, akkor inkább szárított gyömbért használj.
Hozzávalók:
- 50 dkg csirke(felső)comb filé (bőr nélkül)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 db közepes sárgarépa
- 1 db édeskömény gumó
- 3 evőkanál szójaszósz
- 2 teáskanál szezámmag
- 4 teáskanál méz
- 3 teáskanál szárított gyömbér vagy 1 cm-es darab friss reszelt gyömbér
- 1 kávéskanál só
- 1 evőkanálnyi kókuszzsír
Természetesen készítheted csirkemell filéből is, viszont a csirkecomb annyiból jobb talán, hogy sokkal szaftosabb marad.
A csirkecomb filéket kockád fel nagyjából 1,5 x 1,5 cm-es kockákra. A vöröshagymát nem kell túl apróra vágni, elég cikkekre darabolni. Ugyanígy járj el az édeskömény gumóval is. A sárgarépát pedig pucold meg és karikázd fel 2-3 milliméter vastag szeletekre.
A kókuszsírt olvaszd fel, add hozzá a húst, a zöldségeket és a sót. Fedd le, és közepes hőfokon párold meg. Gyakran keverd meg. Nagyjából 15-20 perc alatt a hús tökéletesen átpárolódik.
Amikor a hús már puha, add hozzá a szójaszószt, a mézet, a gyömbért és a szezámmagot. Innentől már fedő nélkül főzd. A méz és a szójaszósz szépen elkezd sűrűsödni. 10 percnél nem szükséges tovább főznöd.
Tálalhatod rizzsel vagy akár üvegtésztával is. Ez esetben az üvegtésztát előre készítsd el, és a tésztát keverd össze a szósszal.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Sándor Zsóka mondta
Igaz. Zs.ságod volt,kár lett volna kihagyni a “Maláj csirké”-t. Egyébként teljesen igaz az is.,amit a közhangulatról írtál.A Csarnokban nincs őstermelő,kivéve a hátsó,kicsinyke kanyart.Én meg szeretek beszélgetni, ezért szeretem jobban a Bosnyákot,mert ott viszont az őstermelők vannak többen.
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsóka,
Jó volna, ha ezek a piacok és vásárcsarnokok meg tudnák őrizni régi hangulatukat, és értékeiket.
Bajza Anna mondta
Kedves Dia!
Köszönöm ezt a finom receptet, A közeljövöben meg fogom csinálni.
További jó főzőcskézést.
Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Nagyon szívesen! Bízom benne, hogy ízleni fog.
Csörgi+Józsefné+Katalin mondta
Kedves Dia! Nagyon jól hangzik a recept. Biztosan nagyon finom lehet, így a hétvégi ebéd már ki is van találva. És a kérdésem csak az , hogy édeskömény feltétlenül kell-e bele? Én ugyanis nem szeretem az ánizsos ízét. Lehet-e mással helyettesíteni, pl. zellergumó, vagy karalábé szeletelve? Jó sütést, főzést nektek.
Kata
Gasztrozseni mondta
Kedves Katalin,
Nem szükséges bele édeskömény. Simán ki is hagyhatod, és nem kell helyette tenned mást bele. Szerintem a zeller is és a karalábé is igen erőteljes ízűek, elnyomnák az étel valódi ízét.
Csörgi+Józsefné+Katalin mondta
Kedves Dia!
Közben már elkészítettem a csirkét és szerintem mindent elmond róla, hogy úgy kellett szólni a családomnak , hogy- ” Én még nem ettem ! ”
Máskor is beiktatom az étrendünkbe. Köszönöm neked.
Kata
Gasztrozseni mondta
Kedves Kata,
Nagyon örülök, hogy ekkora sikered volt.